Žoga je okrogla s03e06: Portugalska Jota boljša od primorske?

O pestrem nogometnem dogajanju v zadnjem obdobju so se pogovarjali ustvarjalci podkasta Žoga je okrogla. Tokrat so omizje sestavljali reporterji Radia Slovenija. Voditelj Luka Petrič in njegovi sogovorniki Boštjan Janežič, Aljaž Golčer in Marko Cirman.

Ali je sojenje v slovenski ligi res tako slabo?
Kdaj bodo sodniki odgovarjali za svoje napake? Najbrž nikoli. Napake se bodo dogajale, prav tako najbrž tudi vedenje sodnikov na tekmah in njihova nedotakljivost po njih. V zadnjih dneh so imeli veliko pripomb na sojenje v taboru prvakov iz Celja, kjer menijo, da se jim je že na drugi tekmi zapored zgodila krivica. V klubu so se odločili za javni dopis sodniški organizaciji o tolmačenju sodniških odločitev.

Jota? Primorska oz. natančneje kraška jed (istrska jota je brez krompirja). A v svetu nogometa v zadnjih tednih se za tem priimkom skriva Diogo José Teixeira da Silva oziroma na kratko Digoo Jota, 23-letnik iz Porta, ki se je uveljavil v dresu Wolverhamtpona, septembra pa je ga je za 45 milijonov evrov kupil angleški prvak Liverpool. Foto: Reuters
Jota? Primorska oz. natančneje kraška jed (istrska jota je brez krompirja). A v svetu nogometa v zadnjih tednih se za tem priimkom skriva Diogo José Teixeira da Silva oziroma na kratko Digoo Jota, 23-letnik iz Porta, ki se je uveljavil v dresu Wolverhamtpona, septembra pa je ga je za 45 milijonov evrov kupil angleški prvak Liverpool. Foto: Reuters

Marko Cirman, ki podrobno spremlja nogometni klub Celje, pravi, da za slabše rezultate prvakov niso krive zgolj sodniške odločitve: "Celjanom za zdaj nič ne gre. Nimajo sreče ne na igrišču ne pri sodniškem kriteriju. Sodniške napake se dogajajo, ampak za to nihče ne odgovarja. Celjani niso skromni le zaradi sojenja, na igrišču so le senca tistega iz lanske sezone. Me pa motita vedenje sodnikov na tekmah in njihova nedotakljivost po njih. Velikokrat se njihove napake preprosto in na hitro pometejo pod preprogo."

Ali je v slovenski ligi res tako malo okuženih?
Novi koronavirus kroji spored tekem po vsem svetu in tudi slovenska liga ni pri tem nobena izjema. Zelo transparentni pri sporočanju okuženih igralcev in zaposlenih v klubu so pri Domžalah. Kakšno je stanje v preostalih klubih, pa ostaja uganka. Težava je, ker je veliko prikrivanja okuženih ali tistih, ki so bili v stiku z okuženimi, saj si klubi ne želijo prestavljanja tekem ali celo prekinitve prvenstva.

"Edina možnost, da se vse izpelje transparentno in po pravilih, je ta, da se igralci redno testirajo, to pomeni, vsaj enkrat na teden oziroma pred vsako tekmo. S tem bi takoj izolirali okužene in preostale morebitne prenašalce viruse. Večja, bogatejša tekmovanja kažejo, da je to prava pot, in to se vidi tudi pri ligi prvakov, kjer novemu koronavirusu navkljub ni veliko težav."

Sorodna novica Ačimović: Če bo nekdo star 17 let, ne bom imel nobenih zadržkov, da ga vključim

Gliha ni bil več primeren za selektorja
Menjava selektorja reprezentance do 21 let je bila pričakovana in edina logična poteza slovenske nogometne zveze. Primoža Gliho je zamenjal Milenko Ačimović, ki je osebnostno drugačen od predhodnika. Zdi se, da bo z igralci hitreje našel skupen jezik kot Gliha, ki je bil zelo neposreden in hkrati neroden pri komuniciranju s svojimi varovanci.

"Ker se ne da menjati vseh igralcev, je bilo treba zamenjati selektorja. To ni bilo prvič, Gliha se je počutil nedotakljivega v sedlu, po pismu javnosti pa so na zvezi hitro reagirali. Pomočnik Ačimovića naj bi bil Mišo Brečko, kako pa se bo Ačimović spoprijel z vsemi izzivi, bo pokazal čas. Pred reprezentanco je najpomembnejše tekmovanje, razbite vaze med Gliho in reprezentanti pa se ni več dalo zlepiti skupaj," je dodal Boštjan Janežič.

Mladi trenerski val in evropske dogodivščine
Julian Nagelsmann, Roberto de Zerbi, Marco Rose, Ruben Amorim ... Na koga bi še opozorili? Prisluhnite, zakaj je trener Andraža Šporarja pri Sportingu tako poseben in kaj je Benjamin Verbič povedal po gostovanju na gromozanskem stadionu Camp Nou. V tokratni oddaji tudi o zelo posrečenem nakupu Liverpoola – Diogu Joti.

Sodelujte v podkastu! Sprašujte, podajte svoje mnenje in bodite del druženja na Twitterju, ključnik: #ZogaJeOkrogla.