Karanović je popeljal Maribor do 16. naslova. Foto: www.alesfevzer.com
Karanović je popeljal Maribor do 16. naslova. Foto: www.alesfevzer.com

Odstavljeni odstavil odstavljenega
Morala je na dnu, igra zelo slaba. Mariborčani so padli v rezultatsko krizo, ki je posledica slabe kadrovske priprave na novo sezone. Vijoličastim so zagodle tudi poškodbe. Zadnje mesto na prvenstveni lestvici je slaba napoved pred četrtkovo preizkušnjo. Radovan Karanović ni zmogel povezati mariborske vrste, zato so se v klubu odločili za njegovo menjavo. Poti nazaj za trenerja, ki je klubu pomagal do osvojitve 16. naslova državnega prvaka, ni bilo več po nedeljski tekmi v Domžalah.

Sorodna novica Uradno: novi trener Maribora Damir Krznar

Karanovića je premagal Simon Rožman, ki je lani, po notranjih nesoglasjih, zapustil mariborsko klop. "Karanović je bil Šulerjeva in klubska žrtev. Maribor je zelo slabo kadroval, zelo pa se mu je tudi mudilo prodati Makoumbouja. Če bi ga zadržali, bi bila evropska sredstva precej bližje, kot so v tem trenutku. Tako kot je dejal prejšnji trener Simon Rožman, je v Mariboru dovolj svetovalcev. Mislil je tako na klubske svetovalce, selektorje z ulice ali pa z vzhodne tribune stadiona v Ljudskem vrtu," je povedal Boštjan Janežič.

(Pre)dolgo čakanje
Športni direktor Marko Šuler je dolgo, za številne predolgo čakal z menjavo trenerja. Radovan Karanović je imel na voljo veliko popravnih izpitov, ki jih ni znal opraviti. Trenutno stanje slovenskega prvaka je skrb vzbujajoče ob četrtkovi prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za uvrstitev v Konferenčno ligo, ko bo na mariborski klopi debitiral Hrvat Damir Krznar. "Ostaja občutek, da je prišla odločitev nekaj tekem prepozno. Moštvo je bilo v prostem padu, in da se v Mariboru niso odzvali pred ključnimi evropskimi tekmami, je precej nerazumljivo. Redkokateri trener v mariborski zgodovini je imel toliko kredita, kot ga je imel Radovan Karanović," je razmišljal Jože Pepevnik. "Šest zaporednih porazov je neodpustljiva statistika za klub, kot je Maribor. Mislim, da je Karanović izgubil del svojega ugleda, kljub osvojenemu naslovu državnega prvaka. Bil je zelo trmast, prevzemal je odgovornost, čeprav je bila ta mrtva črka na papirju."

Zbudil se je Nukić, Bravo razočaranje začetka sezone
Vodilna Olimpija je še naprej 100-odstotna in še vedno ni prejela zadetka. Proti Gorici je oba zadetka za zmago z 2:0 dosegel Mustafa Nukić, ki je tokrat uspešno izvedel strel z bele točke. Pred tem je bil nenatančen dvakrat, čeprav, kot je zatrdil sam, se mu to ne dogaja prav pogosto. Ljubljanski navijači so optimistični, saj Olimpija Mariboru zdaj beži že za 12 točk.

Omizje je debatiralo tudi o preostalih prvoligaših. "Izpostavil bi sežanski Tabor, ki je ob kadrovskih in preostalih težavah še vedno zelo konkurenčen, je zelo žilav in neugoden tekmec za vsakogar. Tabor prikazuje izjemen boj in željo. Domžalčani rastejo, na začetku sezone so se nogometaši nekajkrat ustrašili zmage in posledično izgubili nekaj točk, zato je bila zmaga nad Mariborom, kljub stresni končnici, zanje izjemno pomembna, predvsem s psihološkega vidika. Celjani glede na drag kader nič posebnega, a počasi napredujejo in osvajajo zahteve trenerja. Manjka jim potrpežljivosti in natančnosti pred golom, v posesti žoge pa so trenutno ena najmočnejših zasedb lige. Nene Gbamble in Chukwubuikem Ikwuemesi tvorita zelo nevaren napadalni dvojec. Najbolj so razočarali igralci Brava. Finalisti pokala so v Celju prikazali skupinsko mučenje, bili brez volje in žara v očeh. Izgubili so vse tisto, kar jih je krasilo v preteklih sezonah, zato trener Dejan Grabić nujno potrebuje okrepitve. Vse je videti kot neka zasičenost, igralci potrebujejo svežo konkurenco, da se prebudijo," je razmišljal Marko Cirman.

Kdo sem?
Ob koncu tokratne epizode tudi o krizi Manchester Uniteda in prestopu Benjamina Šeška, ki ostaja rdeči bik, a se bo poleti prihodnje leto iz Salzburga preselil v Leipzig. Voditelj Luka Petrič je omizje izzval z zanimivim vprašanjem: "Kdo sem? V slovenski ligi sem igral za Celje in Korotan, vmes pa tudi na Hrvaškem za Varteks iz Varaždina."

Nova oddaja nogometnega podkasta Žoga je okrogla je že na voljo. Najdete jo prek svojega ponudnika podkastov, prek aplikacije 365 (klik na spodnjo sliko) in tudi na spletni strani Vala 202.