Marko Šuler in Damir Krznar na predstavitveni novinarski konferenci v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Šuler in Damir Krznar na predstavitveni novinarski konferenci v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com

Štajerce v četrtek ob 20.15 v Ljudskem vrtu čaka prva tekma 4. predkroga Konferenčne lige proti romunskemu prvaku Cluju. Povratno srečanje bo teden pozneje v Transilvaniji.

50-letni Hrvat je večino svoje kariere kot vezist igral za zagrebški Dinamo (1995–2004), tam pa je bil več let tudi pomočnik trenerja. Pozneje je v tej vlogi deloval še v Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih (Al Ain, Al Nassr, Al Hilal).

Krznar na tekmi kvalifikacij za Ligo prvakov med Dinamom in Valurjem julija lani. Foto: EPA
Krznar na tekmi kvalifikacij za Ligo prvakov med Dinamom in Valurjem julija lani. Foto: EPA

Od marca do decembra lani je bil glavni trener Dinama, ga po zmagi s 3:0 nad Tottenhamom popeljal v četrtfinale Evropske lige (pozneje je izpadel proti Villarrealu) in z njim v sezoni 2020/21 osvojil hrvaško prvenstvo in pokal. Potem ko je branjenje pokalne lovorike končal s četrtfinalnim porazom proti Rijeki, je odstopil in z začetkom letošnjega leta prevzel B-ekipo tega kluba.

V pretekli sezoni je z Dinamom izpadel v playoffu za Ligo prvakov, v katerem je bil od Zagrebčanov boljši Šerif (3:0 v Tiraspolu, 0:0 v Zagrebu). V skupinskem delu Evropske lige je zasedel drugo mesto v skupini z West Hamom, dunajskim Rapidom in Genkom ter se uvrstil v kvalifikacije za osmino finala.

Maribor se je v ponedeljek po šestih zaporednih porazih razšel z Radovanom Karanovićem, ki ga je v prejšnji sezoni popeljal do 16. naslova državnega prvaka. Po petih krogih nove sezone Prve lige Telemach je na zadnjem mestu 12 točk za vodilno Olimpijo.

Šuler: Krznar je bil edini kandidat, s katerim sem govoril

"Po tekmi proti Domžalam in pogovoru z Radovanom Karanovićem je bila sprejeta odločitev, da moramo poseči po spremembi. Pri odločitvi o novem trenerju ni bilo pomislekov, Damir Krznar je bil glavni izbor in edini kandidat, s katerim sem govoril, saj sva hitro našla skupni jezik. Gre za trenerja, ki je vajen delovanja na visokih obratih in premore veliko nogometnega znanja, obenem pa ima karizmo in človeške vrednote, ki navdušijo. Je trener za velike klube in prihaja iz velikega kluba, tako da mu delovanje pod pritiskom ni tuje in je bil brez obotavljanja pripravljen takoj sprejeti izziv. Zaveda se, kam prihaja. Imava podobne poglede glede skupne vizije. Verjame, da ekipa ima kakovost in so klubski cilji uresničljivi, v boju za naslov prvaka in z uvrstitvijo v evropske kvalifikacije. Želimo kratkoročno obrniti zadeve in pokazati ekipi, česa je sposobna, kar je pokazala še pred nekaj tedni. Dolgoročno pa peljati naš projekt naprej v želeno smer,” je za spletno stran kluba pojasnil športni direktor Marko Šuler.

"Damir je delo začel takoj, s popolno osredotočenostjo – z analizo zadnje tekme in naslednjega tekmeca. Z njim prihajata tudi Mihael Mikić kot prvi pomočnik in analitik Vedran Attias. Delovali bomo v razširjeni sestavi, dogovorili smo se, da naš obstoječi strokovni štab ostane zaradi hitrejšega spoznavanja kadra in izmenjave informacij, saj nas že v četrtek čaka prvi polčas tekme sezone."

Krznar: Do četrtka lahko uvedemo le majhne spremembe

Krznar: Gre bolj za rezultatsko kot za krizo igre

Damir Krznar je povedal: "Ko vas pokliče Maribor, gre za veliko čast. Za izziv, ki ga moraš sprejeti. Položaj ni rožnat, a menim, da gre bolj za rezultatsko kot za krizo igre. Ogledal sem si nekaj tekem že prej, bilo je nekaj dobrih predstav, vendar je zmanjkalo tudi nekaj sreče. Prejšnja sezona je bila zelo uspešna, zdaj pa se je zgodil predvsem manjši padec. Maribor je v različnih pogledih podoben našemu prejšnjemu klubu, Dinamu, z bremenom rezultata, kjer je samo zmaga tista, ki šteje. To je ozračje, v katerem se ustvarjajo resnični zmagovalci. Vedno je treba letvico dvigniti visoko in verjamem, da bo Maribor znova prišel na nekdanja zmagovita pota. Ti igralci niso pozabili igrati nogometa, ta strokovni štab ni pozabil ustvarjati želene igre. Zgodilo se je negativno obdobje, treba se je pobrati in ustrezno odzvati. Cilj je, da bi bilo sodelovanje dolgoročno. V ligi imamo dovolj časa, da popravimo zadeve, prvi cilj pa bo vse moči usmeriti v boj za evropsko jesen. Spomnim se izjemnega ozračja iz Ljudskega vrta, ki sem ga tudi neposredno doživljal, in želim si, da ga bomo kmalu dočakali tudi na naših tekmah."

Krznar je peti hrvaški trener v mariborskem klubu, pred njim so na klopi vijoličastih sedeli Ivo Šušak, Ante Čačić, Krunoslav Jurčić in Sergej Jakirović.

Krznar: Bojevali se bomo za naslov, ne bojim se tega reči