Sodnik je zaradi izgredov na Fazaneriji prekinil derbi 21. kroga Prve lige med Muro in Mariborom. Foto: www.alesfevzer.com
Sodnik je zaradi izgredov na Fazaneriji prekinil derbi 21. kroga Prve lige med Muro in Mariborom. Foto: www.alesfevzer.com

V močni eksploziji pred tribuno, kjer so bili privrženci navijaške skupine Viole, je bilo poškodovanih šest članov Mure. Dogodek je, razumljivo, zasenčil praznik nogometa na Fazaneriji, kjer Mura praznuje stoletnico kluba.

Sorodna novica V navijaških izgredih poškodovanih šest članov Mure

Tekma je bila v 58. minuti prekinjena, sprva naj bi se nadaljevala, ko bi se tribune, ki so jih zasedali gostujoči navijači, izpraznile, a ker se navodila in opozorila niso upoštevala, Viole pa so nadaljevale prižiganje pirotehničnih sredstev, je delegat Vlado Močnik odločil, da se obračun ne bo nadaljeval.

Kuzmič: "Črni madež za nogomet"
Po prekinitvi tekme sta na novinarski konferenci spregovorila predsednik Mure in direktor Maribora.

"To so dogodki, ki žal prekinejo nogometni praznik. Tako in tako ga redko vidimo na slovenskih zelenicah. Lepa kulisa, zmeraj spodbujam, da je med navijanjem malo tenzij, napetosti, ki krasijo nogomet. A to je šlo daleč čez mejo. Res ne vem, kako se te stvari pri vseh pregledih spravijo na stadion. To, da se pa igralce ob tem poškoduje, je pa res žalostno in to pusti črni madež na nogometu," je povedal predsednik Mure Robert Kuzmič.

Ban: Globoko obžalujemo ta dogodek
Bojan Ban, direktor NK-ja Maribor, je dodal: "Globoko obžalujemo ta dogodek. Dejstvo je, da je Mura naš prijateljski klub. Moram reči, da smo pretreseni, ker je to šlo čez mejo. Upam, da bodo pristojni organi, ki so ta to odgovorni, našli tega krivca in ukrepali, kot je potrebno. Še enkrat se opravičujemo in obžalujemo ta dogodek," je povedal.

Tilen Ščernjavič in Niko Kasalo po eksploziji na Fazaneriji skoraj ničesar ne slišita

NZS: Treba je potegniti ločnico med navijaštvom in huliganstvom
Nogometna zveza Slovenije je v sporočilu za javnost zapisala, da so na zvezi ogorčeni in pretreseni zaradi incidenta na prvoligaškem derbiju.

"Do 57. minute smo gledali navijaški praznik, potem pa je bila tekma zaradi navijaških izgredov prekinjena, ob uporabi nevarnih eksplozivnih sredstev gostujoče navijaške skupine pa je prišlo do poškodb šestih članov domačega moštva," so zapisali pri NZS-ju.

"Obenem nam je žal, da se je tekma spremenila v dogodek, ki meče slabo luč na slovenski klubski nogomet in odvrača iskrene nogometne navdušence in družine od ogleda tekem v živo. Incident najstrožje obsojamo in verjamemo, da bodo storilca poleg disciplinske odgovornosti pod okriljem NZS-ja doletele tudi najostrejše sankcije pristojnih organov," so poudarili.

Usoda tekme bo znana v najkrajšem mogočem času, po odločitvi vodje tekmovanj NZS-ja, je sporočil NZS.

Kot še pravijo na NZS-ju, bo treba nujno potegniti jasno ločnico med navijaštvom in huliganstvom. "In čas je, da se težave lotimo skupaj z vsemi deležniki. Današnji dogodek je dodaten signal, da je na tem področju potrebna sistemska in celovita ureditev."

NZS je dodal še, da si želijo in upajo, da poškodovani zaradi nepremišljenega, sramotnega dogodka ne bodo nosili dolgoročnih posledic: "Vsem želimo čim hitrejše okrevanje!"