Albert Riera in njegov pomočnik Pablo Remon Arteta. Foto: www.alesfevzer.com
Albert Riera in njegov pomočnik Pablo Remon Arteta. Foto: www.alesfevzer.com

41-letni Majorčan ni govoril o podrobnih razlogih za razhod, v ponedeljek ob 11.00 pa bo na novinarski konferenci spregovorilo še vodstvo kluba, ki je Riero v Ljubljano pripeljalo lani na začetku julija.

Kaj vse sta trener in kapetan Timi Max Elšnik povedala po sobotnem porazu proti Celju (0:2) in dvigu pokala za naslov prvaka v Stožicah, lahko preberete spodaj.

Albert Riera

O tem, po čem želi, da bi si ga najbolj zapomnili:
"Izogniti se želim vprašanjem o svojem odhodu, iz tega nočem delati šova. Ne želim, da bi se me ljudje spominjali po tem. Osvojili smo vse, kar je bilo mogoče. Sezono posvečam v prvi vrsti igralcem, oni so vedno najpomembnejši, nato pa navijačem, saj brez njih ni šova. Hvala za priložnost, da sem lahko tu začel svojo trenersko kariero, Olimpiji pa želim vse najboljše. Vedno bom njen navijač. Želim samo, da se me spominjajo kot majhen delček te ekipe, ki sem jo organiziral. Imel sem fantastično skupino in fantastične igralce."

O razlogih za razhod:
"Ne bi govoril o tem, kaj bi bilo, če bi bilo oziroma v čem je težava. Zelo preprosto je: za sodelovanje z nekom moraš imeti enake perspektive, ideje, filozofijo oziroma način, kako hočeš nekaj izpeljati. Mi imamo različne. Ne morem reči, da so moje ideje najboljše ali da sem jaz najboljši. Pravim samo, da imamo različne ideje, kako upravljati moštvo in klub. In nimam težav s tem."

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

O tem, kdaj je nogometaše obvestil, da zapušča Olimpijo:
"Igralci so za mojo odločitev izvedeli pred tednom dni. Nisem jim želel prej govoriti o tem, ker je prezgodaj nevarno. Sem jim pa povedal nekaj ur prej kot javnosti, ker jih spoštujem. Pa tudi zato, ker so me številni spraševali, ali bom ostal ali ne, in je bilo to zanje pomembno."

O slovesu od igralcev:
"Nogomet pri teh stvareh ne pozna čustev. Igralska kariera je tako kratka, da morajo razmišljati le o sebi in svoji prihodnosti. Kar storiš v nogometu, je trenutek zatem že pozabljeno. Upam, da bodo sprejemali dobre odločitve, saj so mladi. In da jih bodo spremljali ljudje, ki jim bodo dajali dobre nasvete. Odhajam v miru. Tu sem pustil vse svoje znanje in izkušnje, zato ne morem biti žalosten. Ko narediš vse, kar si lahko, si v srcu pomirjen. Več ne znam. Nisem pa popoln."

Poraz proti Celju ni zmotil šampionskega slavja Olimpije

O tem, kje si bo našel novo službo:
"Kakšna bo moja prihodnost, še ne vem, prisežem. Najverjetneje bo tako ostalo do konca meseca. Ne bom tajil, da od trenutka, ko sem sporočil, da zapuščam Olimpijo, prejemam klice, a se ne želim hitro odločati. Želim dobro premisliti. Letošnja sezona je zame dobra izkušnja in dobra lekcija. Ko si glavni trener, moraš odločati o veliko stvareh. Pri novem projektu bom iskal enake perspektive, ideje in filozofijo, skupni cilj kluba in moštva. Trener mora spoštovati stališča vodstva kluba, saj so oni lastniki. Morajo pa tudi oni spoštovati ekipo. Na koncu gre za eno Olimpijo, ki ne more voziti na dveh različnih kolesih. Ferrarija lahko upravlja le en voznik. Tudi v isti kuhinji ne moreš imeti dveh mojstrov, ki bi rada pripravljala dve različni omaki. Katero boš ponudil na krožniku?"

O (ne)pomembnosti denarja pri odločitvi o naslednjem poglavju v karieri:
"Projekt bo zame pomembnejši kot pogodba oziroma denar. Kar na smeh mi gre, ko govorim o denarju v tej državi. Če bi vedeli, kakšno pogodbo sem imel pri vas kot igralec in kot trener, bi se smejali. Ko v slovenskem nogometu govorimo o denarju, je smešno. Te besede ni v slovarju. Pri vas gre za nekaj drugega: tu morate vzgajati mlade igralce, igrati dober nogomet, tekmovati, rasti. Tako bodo igralci v tej ligi napredovali in nato odšli v boljše lige. Zmanjševal se bo tudi razkorak do boljših lig in bo zato preskok za nogometaše lažji. Pozabite pa na govorjenje o denarju."

O tem, kdaj je ugotovil, da se njegova filozofija in filozofija kluba ne skladata:
"Ni samo enega trenutka, to je dolga pot. Deset, enajst mesecev sem bil tu, imeli smo vzpone in padce. Včasih zmagaš, včasih izgubiš. Na koncu se je izkazalo, da imamo različne perspektive in ideje. Tako je kot pri drugih odnosih. Nadaljuješ jih s tistimi, s katerimi jih želiš nadaljevati. V življenju ne moreš izbrati družine, lahko pa izbiraš prijatelje. Če želiš biti srečen, moraš biti obdan z ljudmi, ki te osrečujejo. Tako preprosto je. Rekel sem, da bom tu, dokler bom srečen. Nikogar nočem kritizirati, saj sem le trener, sem pa edini, ki je bil za krmilom tega fantastičnega moštva in tega mi ne more nihče odvzeti."

Kvesić: Le tisti, ki vsak dan živimo za Olimpijo, vemo, kako težek je bil začetek sezone

O porazu proti Celju:
"Prvi gol smo prejeli iz njihove prve priložnosti. Če tekmo začneš tako, da prejmeš zadetek po prvi dolgi žogi, je težko. To je velja za vse ekipe na svetu, ne samo za Olimpijo. Vemo, na kakšen način igramo. 75 minut smo silili tekmeca, da igra na svoji polovici igrišča. Če je tako, sta Popović ali Matko, ko prejmeta žogo, 60 metrov od naših vrat. Želimo, da igrajo daleč. Seveda pa te lahko kaznujejo, kot nas je danes Celje. Dve dolgi žogi in dva zadetka. Izgubili smo, a igralci so dali vse. Željo in motivacijo moramo nadzirati, tega, ali bomo zadeli ali ne, pa ne moremo. Če sta želja in motivacija stoodstotni, igralcem nimam kaj očitati. Skozi vse leto sem ponavljal, da ni boljši tisti, ki igra bolje, ampak tisti, ki doseže več zadetkov. Dejstvo je, da smo mi skozi sezono potrebovali veliko priložnosti, da smo zadeli. Da se bo to izboljšalo, bo moral poskrbeti tudi klub, saj me razumete."

Sorodna novica Olimpija dvignila pokal, Celje po dvojčku Matka podprvak, drama za Evropo Domžalam

O glavnem cilju pred zadnjim srečanjem v sezoni:
"Današnjo tekmo sem označil za tekmo tisočih podaj. Želeli smo, da Celjani tečejo za žogo in postanejo utrujeni. Zakaj? Ker je Celje ekipa, ki se poleg Olimpije najbrž najbolje počuti, ko ima žogo. Neradi igrajo tako, da nimajo žoge. Izgubili smo dve žogi in so nas kaznovali. Ne pa bom rekel, da je bila to slaba tekma. Igrali smo tako, kot smo načrtovali. Celje pa je dobra ekipa, pokazali so svoje sposobnosti. V napadu imajo hitre igralce. Imeli so fantastično sezono, sploh v zadnjem delu so bili izjemni. V prihodnosti lahko storijo še veliko, vidim, da gredo v pravo smer."

O drugačnih pristopih, ki mu niso všeč:
"Veliko drugih ekip, ne bom govoril o imenih, je takšnih, da ko jim prepustiš žogo, se ne znajdejo. Lahko igrajo, kot želijo, toda vedno govorim, da zame ni pomembno samo to, da zmagaš, ampak tudi, kako zmagaš. Moja filozofija in miselnost bosta vedno enaki. Če uživam, lahko to prenesem na igralce. Če želim, da igralci igrajo na način, v katerega ne verjamem, pa ne morem uživati."


Timi Max Elšnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Timi Max Elšnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Timi Max Elšnik

O slovesu trenerja Riere:
"Tako je v življenju, vse lepe stvari se enkrat končajo. V profesionalizmu ni časa za žalost. Biti moramo srečni za trenutke, ki smo jih preživeli skupaj, bili so res lepi. Če se je že moralo končati, je najlepši način, da se tako konča, kot se je. Vsi bomo nekoč nehali igrati, navijači in klub pa vedno ostanejo. Kdor bo tukaj, bo dalje vlekel ta voz proti Evropi. Tudi za trenerja verjamem, da ima svoje cilje in načrte za naprej. Vedno bomo spremljali drug drugega. Malo grenkega priokusa ob slovesu je, toda sezona je bila neverjetna. Stojim za tem, da je bil Riera najboljši trener v moji karieri."

O tem, da bo Olimpija v novo sezono znova vstopila z novim trenerjem:
"Mislim, da sem tudi v Angliji imel devet trenerjev v štirih letih. Mogoče sem jaz kriv in tisti zakleti dejavnik, da se ob meni menjajo trenerji (smeh). Seveda pa nimam besede pri tem. Verjamem, da imajo ljudje, ki vodijo Olimpijo, neke cilje in načrte, da ni vse zaman. Olimpija gre naprej, kdor bo ostal, bo moral za ta grb dati maksimum. Kaj bo prinesel novi trener, je pa absolutno prezgodaj komentirati. Niti še ni uradno znano, kdo bo to. Mene čaka tudi še nastop z reprezentanco, tako da se mi zdi nova sezona z Olimpijo še kar daleč. O tem bom razmišljal, ko bo prišel čas za to. Vsak trener pa gotovo ima neke svoje preference in svoj način igranja. Kar bo potreboval, takšen kader bo izbiral."

O tem, kdaj so nogometaši izvedeli, da Riera odhaja:
"Igralci smo za to izvedeli na podelitvi Spinsovih nagrad. Predtem je bilo neko upanje, da bi se vendarle lahko zgodilo, da ostane. Dokler ni bilo uradno, nismo imeli nobene informacije. Trener je delal profesionalno do konca, do danes. Nismo mogli sami ugotoviti, da odhaja."

Sorodna novica Nogometaši Olimpije naslov proslavili z navijači na Kongresnem trgu

O tem, kakšen je njegov položaj:
"Priprave bom gotovo začel z Olimpijo, potem pa usoda ne bo v mojih rokah, ampak v rokah kluba in morebitnih snubcev, če bodo pripravljeni plačati zame. Ne skrivam želje po odhodu na čim višjo raven, to je normalno, tega si želi vsak fant, da si ustvari neko kariero. Vemo, da je v Sloveniji to neki limit. Bomo videli, kaj bo čas prinesel."

O porazu proti Celju:
"Ni manjkalo motivacije, dali smo vse na zelenici. Želeli smo se pozitivno posloviti od trenerja in od soigralcev, ki bodo tudi zapustili klub. Zaradi navijačev bi se bilo veliko lepše posloviti z zmago, a preprosto ni bil naš dan, žoga ni želela v gol. Čestitke Celju, ki je izkoristilo, kar smo mu podarili. Sami smo imeli popoln nadzor nad tekmo, vendar nismo bili učinkoviti. Nimamo si kaj očitati."

O dogovoru pred tekmo:
"Rekli smo si, da so to naši zadnji skupni trenutki in da je najpomembnejše, da uživamo, saj vemo, kaj smo dosegli. Načeloma tudi smo uživali, kolikor smo lahko. Cilj smo imeli, da bi ustvarili tisoč podaj, malo je zmanjkalo, toda če bi vprašali igralce Celja, kako se počutijo, sem prepričan, da kljub zmagi niso uživali. Težko je brez žoge teči 90 minut. Delno nam je uspelo, kar smo si zadali, rezultatsko pa žal ne."