Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Končno je prestolnica doživela nogometno popoldne, kot si ga njeni junaki zaslužijo. Na dobro napolnjenih tribunah, na katerih se je zbralo nekaj več kot 9000 ljudi, sta bila z izjemo nekaj tradicionalnih neokusnih vložkov vzdušje in kulisa takšna, da se ju ne bi sramovali niti v nogometno najrazvitejših deželah. Na zelenici je bolje začel Maribor, a je Olimpija z zadetkom Davida Sualeheja tik pred odmorom dobila tisto, kar je želela: gol za potrditev krone.

Pričakovati je bilo, da bodo vijoličasti v drugem polčasu živahnejši in bodo poskušali preprečiti domačo zabavo, toda zgodilo se je podobno kot na derbiju v Stožicah pred pol leta, ko so razočarali z izjemno bledo predstavo (1:0). V 76. minuti so bili njihovi upi dokončno pokopani, ko je na 2:0 le tri minute po vstopu na igrišče povišal rezervist Admir Bristrić. Po zadnjem žvižgu sodnika Mateja Juga je množica gledalcev stekla na zelenico in še dolgo slavila sladek uspeh nad največjimi tekmeci, ki je prinesel težko pričakovano lovoriko.

Sorodna novica Najslajša zmaga za novo Olimpijino zvezdico

Ferrari prvi prečkal ciljno črto

"Na začetku sezone nisem mogel obljubiti lovorik, niti tega, koliko zmag in točk bomo zbrali, ampak le to, da se bom trudil izboljšati igralce. Tako sem razmišljal že kot igralec. Ne moreš napovedati stvari za osem mesecev vnaprej. Sem pa govoril o Olimpiji kot ferrariju v tej državi, čemur so se nekateri smejali. Igralcem sem odprl oči, da lahko igrajo na več položajih, recimo Kreflu. Če nogometaš igra na treh ali štirih položajih, napreduje in ima več znanja. Sposoben je početi več stvari, kot jih je počel prej. Igralci so isti, kot so bili pred osmimi meseci, a imajo malce bolj odprte oči in verjamejo vase," je na novinarski konferenci po derbiju o preobrazbi svojega moštva razglabljal Riera.

Tudi proti Mariboru se je po slabšem začetku tekme odločil za pravo taktično potezo, ki je tehtnico nagnila na stran Ljubljančanov. "Naredili smo dve spremembi položajev. Ni šlo samo za to, da se je Aldair z desne preselil na levo stran. Zmanjšali smo jim prostor, dodali enega igralca na bok ter s tem sprovocirali Iličića in Milca, ki sicer dobro sodelujeta."

V isti sapi pa je ponovil svojo mantro, da je v nogometu odločilno to, da imaš žogo. "Če je tako, te tekmec ne more raniti. V uvodnih 20 minutah smo preveč hiteli, potem pa smo začeli nadzorovati tekmo. Nismo ekipa, ki bi bila dobra v protinapadih. Delati moramo tisto, kar nam gre dobro, to je dodatna podaja. Tekmec mora v tem primeru več teči. V drugem polčasu smo to razumeli. Osrednja branilca si lahko 25-krat podata žogo. Dokler jima tekmec ne odvzame žoge, ne more začeti akcije."

Riera ni bil evforičen po naslovu Olimpije, želi zaokrožiti sezono z dvojno krono

Na tej tekmi je bil favorit Maribor. Slišal sem, da naj bi bil to najboljši klub v ligi. Najboljši? Najboljši v čem? Ne vem. Naj mi kdo pove, v čem. Lestvica že devet mesecev kaže, kdo je najboljši. V zadnjih treh mesecih imajo boljše izide, kar pa ne pomeni, da so tudi boljša ekipa. Toda za osvojitev lovorike potrebuješ devet mesecev, ne samo dva ali tri.

Albert Riera

Igralce bo gnal do zadnje minute zadnje tekme

Pred Olimpijo bo poleti velik evropski izziv in naskok na prvi nastop v skupinskem delu katerega od tekmovanj. Timi Max Elšnik je razmišljal o tem, ali je dosegljiva celo Liga prvakov. "Slovenski prvak ima res lepe možnosti, da se uvrsti najmanj v Konferenčno ligo. Seveda si moramo želeti in sanjati še več, saj nam brez tega ne bo uspelo, a treba je biti tudi realen. Za uvrstitev v Ligo prvakov se mora poklopiti veliko stvari, Konferenčna liga pa mora biti realen cilj. Vmes bo še premor, začel se bo prestopni rok, bomo videli. Cilj kluba in ekipe je, da se Olimpija končno uvrsti v skupinski del enega izmed evropskih tekmovanj," je odgovoril kapetan zeleno-belih.

Trener, ki je sedel poleg njega, je dobro vedel, o čem govori njegova podaljšana roka na igrišču. In takoj je prekinil tovrstne razprave. "Razumem 40, 50 odstotkov, kaj se pogovarjate. Govorite o Ligi prvakov, Evropski ligi in Konferenčni ligi. Resno? O tem, kaj se bo zgodilo čez štiri mesece? Zase vem, kaj bom počel jutri, mogoče pojutrišnjem, za dlje naprej pa ne. Nogomet je stvar zdajšnjega trenutka. Pozabite na pogovore o Evropi. Jutri in pojutrišnjem bomo imeli prosto, v sredo pa bomo znova trenirali. Nismo še končali prvenstva. Pripraviti se bomo morali za Gorico, potem bo pokalna tekma proti Aluminiju. Verjemite mi, da bom igralce gnal do zadnje minute zadnje tekme. Do zadnjega dne, do zadnje akcije na zadnji tekmi moraš igrati dobro. To je moj cilj in moja odgovornost. Nogomet ti hitro vrne udarec, če nisi zbran do konca. Tako se nam je zgodilo proti Bravu. Povsem sem zadovoljen, a moramo nadaljevati v enakem slogu."

Elšnik po osvojenem naslovu: Ni dvoma, kdo je gospodar letos

Elšnik ga je dopolnil: "Ne pričakujem, da nam bosta v nadaljevanju prvenstva kakovost in osredinjenost padli. Poskušali bomo še povečati prednost in zrušiti čim več rekordov. Takšne sezone so redke. Kot profesionalni športnik se nikdar ne smeš naveličati zmagovati. Najtežje je ostati na vrhu, a nagrada na koncu je najslajša. Trener nas je ohranil lačne, a tudi na treningu, ko igramo med sabo pet na pet, vedno želimo zmagati. Če ni tako, rečemo, da je bil trening zanič in gremo domov razočarani. Dan, dva se bomo poveselili, potem pa moramo ostati profesionalci vsak dan v tednu 24 ur na dan. Imamo še drugi cilj, želimo osvojiti tudi pokal. Upajmo, da bodo tudi v Celju dobro zapolnjene tribune. Verjamem, da trener ne bo dal noge s plina in nas bo še vedno pritiskal, da rastemo in se še izboljšamo. Trenirali bomo na polno. Kot že omenjeno, po sezoni prihajajo tudi kvalifikacije za evropske pokale, ki so glavni cilj kluba."

Kako igram, je odvisno od tega, kakšne igralce mi daste. Najprej mi naštejte sestavine, potem vam bom povedal, kaj bom skuhal. Če bi imeli igralce za protinapade, bi mogoče igrali s protinapadi. Sodobni trener se prilagodi igralcem, ki jih ima na voljo.

Albert Riera

Po neuspešnih poskusih naslov še toliko slajši

Koliko boljše se dejansko počutijo igralci, odkar je Riera lani julija prišel v klub? "Gotovo nas je ogromno izboljšal. Že po prvem derbiju avgusta v Mariboru sem izjavil, da je najboljši trener v moji karieri. Zelo hitro smo dojeli njegove stvari in jih pokazali na igrišču, kar ni preprosto. V nekaterih klubih trenerji potrebujejo pol sezone ali še dlje, da jih igralci razumejo. Ni šlo za vsiljevanje njegove filozofije, ampak je, kot je dejal že sam, videl, kaj ima na voljo, in temu prilagodil taktiko. Zato je bilo tudi nam lažje. Postavil nas je na položaje, na katerih lahko pokažemo največ. Vsak igralec je med sezono igral na najmanj treh položajih, igrali smo nešteto različnih sistemov. Pridobili smo širino in nam bo lažje, tudi če bomo odhajali v druge klube. Veliko je prilagajanja tekmecem in spreminjanja taktike glede na to, kaj počne nasprotna ekipa. Tudi zato je imel mogoče danes Maribor na začetku 15, 20 minut pobudo, nato pa smo videli, kaj oni želijo, in na to odgovorili."

Timi Max Elšnik je v nedeljo odigral jubilejno stoto tekmo za Olimpijo, priznanje sta mu izročila predsednik kluba Adam Delius in športni direktor Goran Boromisa. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Max Elšnik je v nedeljo odigral jubilejno stoto tekmo za Olimpijo, priznanje sta mu izročila predsednik kluba Adam Delius in športni direktor Goran Boromisa. Foto: www.alesfevzer.com

Kapetan je eden tistih, o katerih se že dlje časa ugiba, da bi znali v prihodnji sezoni zamenjati delodajalca. "Želja vsakega igralca je priti na čim višjo evropsko raven in se tam tudi dokazati. Toda še daleč je do tja. Tudi klub mora biti zadovoljen s ponujenim, da bo pred kvalifikacijami ali po kvalifikacijah pripravljen spustiti koga izmed ključnih nogometašev. Zdaj še ni čas za te teme, danes moramo živeti v trenutku, potem pa gremo naprej."

Elšnik se je znal prepustiti dogodku, na katerega je čakal, odkar je januarja 2020 prišel v Olimpijo. V prvih dveh sezonah so Ljubljančani v zadnjih krogih zapravili zajetno prednost, lani so že pred končnico ostali brez možnosti za naslov.

"Po treh neuspešnih poskusih, ki so še kako boleli, mi je končno uspelo doseči tisto, česar sem si želel z Olimpijo. Zato je ta naslov še toliko slajši. V tem trenutku se je težko še vsega zavedati. Zapisali smo se v zgodovino kluba. Ni veliko generacij osvajalo prvenstev z Olimpijo. Tu sem zdaj osvojil vse, kar se osvojiti da. Tudi če bom odšel, verjamem, da bom imel v Ljubljani vedno odprta vrata. Počutim se kot doma, tu so me sprejeli, kot da sem eden od njih, čeprav prihajam iz Štajerske. To mi ogromno pomeni," je poudaril vezist iz Zlatoličja, ki bo konec aprila dopolnil 25 let.

Vemo, kaj se je Olimpiji dogajalo v prejšnjih letih. Morali smo sami sebe sprovocirati, da si ne smemo dopustiti, da bi se nam Maribor z zmago približal. Spodrsnilo nam je pri Bravu, a letos še nismo izgubili dvakrat zapored. Po vsakem porazu smo na naslednji tekmi dali še deset odstotkov več od sebe. Predvsem gre za glavo. Vedno ne moreš zmagati, v 36 krogih pa se pokaže realna, jasna slika. Letos smo absolutno zasluženo prvaki.

Timi Max Elšnik

Šoštarič Karič: Verjamem, da bomo osvojili pokal

S slaba dva meseca starejšim Svenom Šoštaričem Karičem sta pred leti nekaj časa skupaj preživela v Angliji pri Derby Countyju. Branilec Maribora je tokrat moral čestitati vrstniku in prijatelju.

"Čestitke Olimpiji, naslov bi potrdila slej kot prej. V tej sezoni so bili najbolj konstantni, imeli na nekaterih tekmah tudi malo sreče, a takšen je nogomet. Kljub temu menim, da nobena ekipa v Sloveniji ni boljša od Maribora, niti Olimpija. Danes smo imeli slab dan. Verjamem, da bomo osvojili pokal in bo vsaj to manjši obliž na rane v prvenstvu. Vsak poraz proti Olimpiji boli tako igralce kot navijače. V prve pol ure smo bili dobri v obrambi, nato pa nismo bili dovolj zgoščeni. Nismo delovali kot ekipa, ampak je vsak posameznik posebej napadal, Olimpija pa je izkoristila prostor. Kljub zaostanku z 0:1 smo imeli v drugem polčasu 45 minut, da bi oddelali svoje. Poskušali smo jih zvabiti naprej, da bi mi imeli več prostora za protinapade. A žal so bili dobri v posesti in nismo izpolnili svojega načrta."

Josipu Iličiću ni šlo po načrtih. Foto: www.alesfevzer.com
Josipu Iličiću ni šlo po načrtih. Foto: www.alesfevzer.com

Krznar: Predaje v DNK-ju Maribora ne sme biti

Trener Damir Krznar je lahko le zmajeval z glavo: "Pri prvem zadetku se je zgodil niz napak. Nismo se zmogli postaviti v vrsto pred žogo. Začetniška napaka je bila, ko pri dvojni podaji Laušić ni sledil Sualeheju. Igralcem vedno govorim, da morajo spremljati igralca, ne žoge. Takšne napake se dogajajo, na žalost nas je danes zelo drago stala. Drugi polčas je bil eden izmed naših najslabših polčasov, odkar sem trener Maribora. Ne samo taktično, tudi tekaško. Premalo teka je bilo, da bi pokrili luknje. Pri zaostanku z 0:1 ne more biti predaje, tega v DNK-ju Maribora ne sme biti. Prave ekipe se ne predajajo niti pri zaostanku z 0:3. Verjel sem, da imamo dovolj hotenja in želje za preobrat. A ni bilo tako. To je zame največje razočaranje in klofuta. Boli torej predvsem način, kako smo izgubili. Nikakor pa ne smemo zanemariti tudi kakovosti Olimpije, s katero se je težko kosati, če si neorganiziran in spremeniš osnovno postavitev. Nam se je zgodilo prav to. Kvesić in Elšnik sta nam povzročala precej težav, nismo našli pravega recepta. Zato se nismo uspeli tako visoko dvigniti in kakovostno izvajati presinga, s katerim smo želeli v drugem polčasu spremeniti potek tekme. Poskušali smo, a ni bilo niti blizu tega, kar smo pričakovali."

Nekateri so menili, da so bile neposrečene tudi Krznarjeve menjave. "Včasih je treba igralca čakati. Čakal sem na preblisk Tolića ali Iličića. A danes nista bila na svoji ravni. V zadnje četrt ure bi lahko igrali z dvema napadalcema na preskok, a mislim, da bi bila to voda na mlin Olimpije. Poskušali smo sestaviti kakšno nevarno akcijo, zmanjkala nam je zadnja podaja. Streljali smo prej, kot je bilo nevarno. Ponoči bo sledila analiza, jutro je vedno pametnejše od večera. Ugotovili bomo, kakšne napake smo naredili pri načrtu tekme in kaj je bilo narobe na igrišču. To tekmo bomo poskušali čim prej pozabiti, iz nje pa izvleči tudi poučne nauke, da ne bi nekaterih stvari ponavljali. V uvodnih 30 minutah smo po mojem mnenju igrali zelo dobro. Naloga bo takšna obdobja podaljšati na vseh 90 minut. Pred nami so še štirje, pet tednov resnega dela," je sklenil Hrvat na klopi vijoličastih.

V soboto bodo v Ljudskem vrtu gostovale Domžale.

Olimpija s skalpom Maribora po petih letih spet prvak