Albert Riera se od Ljubljane poslavlja z dvema lovorikama. Foto: MMC RTV SLO
Albert Riera se od Ljubljane poslavlja z dvema lovorikama. Foto: MMC RTV SLO

Zato niso našli skupnega jezika in Špancu sploh niso ponudili podaljšanja pogodbe. Riera pravi, da sam postavlja zmage na prvo mesto, ne posla.

Preden je začel nabirati zmage in preden so se navijači zaljubili vanj, so na njegovi predstavitvi vdrli v prostor za tiskovne konference, besni nad delovanjem vodstva kluba. Riero so tedaj tudi spodili z odra. 41-letnik pravi, da je bil takrat v šoku, potem pa spoznal, zakaj so bili navijači tako jezni. Zdaj jih razume. Spomnil se je tudi na svoje igralske čase v Sloveniji, na goro, stadion in cerkev. S temi tremi besedami je opisal svojo prvo slovensko nogometno postajo, Zavrč.

Pri Olimpiji je vzpostavil tudi posebno vez s svojimi varovanci. "Ekipa. Beseda ekipa. Ves čas je v mojem besedišču. Spomin se svojega prvega govora ekipi, svojega prvega dne v novi vlogi. Igralcem sem rekel, da ne bom sprejel nikogar, ki pride na trening slabe volje ali brez nasmeha. Če greš v pisarno slabe volje, je nemogoče dati vse od sebe. To je naše izhodišče, to imenujem prvi kvadrat. V prvem kvadratu imaš strast, imaš željo, imaš razpoloženje, moraš se nasmejati, moraš biti srečen, moraš pomagati svojim soigralcem, vse te stvari so v tej vreči. Imate še eno vrečko, še en kvadrat, tisti s talentom. Talent je tisto, kar imamo. Tega ne morete nadzorovati – ali ga imaš ali pa ne. Zato poskušamo dati vse od sebe, vendar se pri prvem kvadratu ne morete ničemur izogniti. Takšen je bil torej moj prvi govor," je povedal Riera.

"Zelo preprosto. Rekel sem jim, da moraš imeti rad svoj poklic. To je najlepši poklic na svetu. Biti trener je šele drugi najlepši. Ni prvi. Najlepše je biti igralec. Pokazal sem jim to na preprost način. Ljudje plačujejo, da gredo v telovadnico, vi pa ste plačani, da ste fit. Tako preprosto je. Za obisk telovadnice vam ni treba plačati. Plačani ste, da skrbite za svoje telo. In potem še, da igrate nogomet. To je lep poklic, nogomet pa je prvi šport na svetu. Torej nimate nobenega razloga, da bi bili nesrečni. To je bil torej moj prvi govor. In razumeli so, da je vzdušje izjemno pomembno. Zato večkrat ponavljam – na nekaterih tekmah si lahko boljši. Lahko imaš boljši načrt. Ko izgubiš, rečeš, v redu, mogoče sem se odločil slabo ali pa narobe taktiziral. Toda te strasti nikoli ne moremo izgubiti. In rekel sem, da smo ekipa. In bili smo ekipa. Skupaj, od prvega trenutka. To je zame skrivnost te ekipe. Del kakovosti, ki jo kažejo, pa je, da lahko igrajo res dober nogomet," še dodaja Riera.

Riera: Zdaj razumem jezo navijačev

Španski strateg veliko pove, veliko pa je skritega tudi med vrsticami. Zelo podrobno že vrsto let igro in delovanje Olimpije spremlja Sanel Konjević, sicer trener Tolmina, vodilnega moštva 3. SNL - zahod. "Vrnil bi se na začetek. Verjamem, da tudi takrat ob menjavi Prosinečkega ni bilo časa, da bi se ta odnos vzpostavil v strateškem smislu. Riero so pripeljali kot neko rešitev, a nihče ni vedel, kakšna bo pravzaprav, razen trenerske, njegova vloga. Takoj so ga gledali kot nekdanjega igralca, a ne igralca velikih klubov, temveč igralca Kopra in Zavrča. Zelo je znal izkoristiti trenutek nezadovoljstva navijačev Olimpije, ekipa je stala za njim. Malo so mu pomagali tudi drugi klubi, ki so bili na začetku zelo skromni, je pa treba Rieri čestitati za vse, kar je storil za Olimpijo," je povedal Konjević.

Velik pečat Alberta Riere

Trener Olimpije se ni bal tvegati, preizkušati in uvajati novosti v slovenski nogomet. Radijski reporter Marko Cirman: "V slovenskem nogometnem prostoru je vse preveč trenerjev, ki se držijo nekih ustaljenih tirnic, delujejo v coni udobja. Vse preveč se držijo svoje zamisli, še preden sploh pogledajo, kakšen kader in igralce imajo na voljo. Riera pa je pogledal po kadru in se po tem, ko je v praksi videl, kaj lahko kdo prinese, odločil za sistem igranja. Je pa res, da gre po drugi strani tudi razumeti slovenske trenerje. Če ni rezultata, dobiš odpoved in potem zelo dolgo časa čakaš na novo službo, ker jih na najvišji ravni ni veliko na voljo. Vsak se boji za svoj stolček in podreja hiter rezultat vsemu drugemu."

Drugi reporter Jože Pepevnik je o Rieri še pristavil: "Morda je tista uvodna, zloglasna tiskovna konferenca malce odprla oči Rieri. To je bilo zanj zelo hitro soočenje z realnostjo, kam je prišel in kakšno je vzdušje okoli ljubljanskega kluba. Morda ga je po tem to hitro nekako potisnilo v razmišljanje, da mora zapreti slačilnico, da mora biti on absolutni alfa in omega te slačilnice. Da ne dopusti, da bi se kdo vmešaval v njegovo delo. Tako ugibam, razmišljam. Edini njegov minus je morda bil, da res ni bil najbolj graciozen ob sicer redkih porazih, ki jih je doživel."

Klofuta za konec in najboljši posamezniki sezone

Burno je bilo v Domžalah, kjer je trener Radomelj Oliver Bogatinov prisolil klofuto športnemu direktorju Domžal Senijadu Ibričiću. Sanel Konjević je začuden, da je nekomu uspelo tako sprovocirati Bogatinova, da mu je ta prisolil klofuto. Bogatinov velja za zelo umirjenega, akademskega trenerja, kot pravi Konjević.

Podrobneje tudi o pragmatični Gorici, ki je ugnala Tabor v borbi za deveto mesto, in o ciljih Rogaške, ki bo prenovila svoj stadion za vrnitev v prvo ligo.

V tokratni epizodi so ustvarjalci podkasta, katerega voditelj je Luka Petrič, izbrali tudi idealno enajsterico sezone. Trije nogometaši so prejeli glasove vseh sodelujočih. To so vratar Matevž Vidovšek, branilec Marcel Ratnik in prvi strelec lige Žan Vipotnik.

CELOTNA POSTAVA SEZONE

Vratar: Matevž Vidovšek
Branilci: Marcel Ratnik, Aljaž Krefl, David Zec
Vezisti: Timi Max Elšnik, Svit Sešlar, Mario Kvesić, Ivan Brnić, Denis Popović
Napadalca: Žan Vipotnik, Mirlind Daku