Krunoslav Jurčić in Saša Gajser sta že sodelovala na klopi Maribora. Po porazu proti Celju z 0:1 v uvodnem krogu spomladanskega dela sezone 2015/16 je moral Hrvat zapustiti Ljudski vrt. Vrnil se je Darko Milanič. Foto: www.alesfevzer.com
Krunoslav Jurčić in Saša Gajser sta že sodelovala na klopi Maribora. Po porazu proti Celju z 0:1 v uvodnem krogu spomladanskega dela sezone 2015/16 je moral Hrvat zapustiti Ljudski vrt. Vrnil se je Darko Milanič. Foto: www.alesfevzer.com

Tako Rožman kot Jurčić sta pred kratkim zapustila svoja dozdajšnja kluba. Rožman je bil trener Rijeke, Jurčić pa je delal na Bližnjem vzhodu.

Osrednji nogometni reporter Radia Slovenija Boštjan Janežič pravi, da je Jurčićeva prednost, da je bil nekoč že trener Maribora, sploh ker je bil eden njegovih varovancev takrat Šuler. Jurčić je bil priljubljen med navijači. Ko je odšel, so se mu zahvalili s transparentom 'Kruno, hvala za fuzbal."

Še en nogometni novinar radijske športne redakcije Jože Pepevnik se spominja, da je Maribor pod Jurčićem igral zelo gledljiv nogomet, a tudi, da je tedanji športni direktor Zlatko Zahović kmalu ocenil, da je to nogomet, ki v Evropi ne bi bil uspešen. Pepevnik razmišlja, da so Jurčićeve izkušnje pri klubih, ki so vselej pri vrhu v svojih državah, dragocene.

Morda je Jurčićeva prednost, da ima izkušnje ne samo iz Maribora, ampak tudi iz Dinama. Ima izkušnje vodenja ekipe, ki je favorit in ni 'underdog'. Navsezadnje je Simon Rožman, z vsem spoštovanjem, eden najboljših trenerjev v Sloveniji, vodil pa je Celje, Domžale in Rijeko, od katerih se ni v prvi vrsti pričakovalo lovorik in vrhunskih izidov,” trdi Pepevnik, a pri tem dodaja, da je Rožman ob vseh težavah na Rijeki izvlekel maksimum glede na vse kadrovske rošade v klubu. "Vsakih nekaj mesecev so mu zamenjali pol prve enajsterice, jo prodajali in si jo
izposojali nazaj iz Dinama," pravi Pepevnik.

Žoga je okrogla s03e12: Rožman in Jurčić favorita za mariborsko klop

Kaj pa Saša Gajser, ki je znova dežurni gasilec? Gajser sicer trdi, da ne razmišlja o tem, da bi dolgoročno nasledil Maura Camoranesi, po samovestnem nastopu na petkovi novinarski
konferenci pred večnim derbijem in na podlagi spodbudne predstave Maribora na vselej zahtevnem gostovanju v Sežani, pa so ga nekateri že videli kot stalno rešitev.

Pepevnik je povedal, da je tej ideji naklonjen velik del navijačev, torej da bi Gajser vsaj do konca sezone vodil klub. Janežič pa je opazil, da je Gajser drugače nastopil po derbiju, kot pa med tednom v Sežani. V primerjevi z gostovanjem v Sežani je obrnil ploščo in se po tekmi z Olimpijo otepal vloge glavnega trenerja, zato meni, da ni med osrednjimi kandidati za novega stalnega trenerja.

Sobotna delitev točk v večnem derbiju pomeni, da obe ekipi ohranjata mrtvi tek na vrhu lestvice. Gostje oddaje so si bili edini, da je bila delitev točk pravična na sobotnem
večnem derbiju, saj sta imeli obe ekipi svoji priložnosti, Janežič pa je opazil, da je Maribor s preveč strahospoštovanja začel dvoboj.

Maribor in Olimpija po derbiju ostajata na vrhu z enakim številom točk

"Videlo se je, da derbija ne želi izgubiti, kot pa ga dobiti,” je povedal. Olimpija že več kot tri leta ni izgubila v Ljudskem vrtu, niz neporaženosti pa je nadaljevala tudi v letošnji, ponovno spremenjeni postavi. Zdi se, da se ekipa vseskozi uigrava, toda posamična kakovost ni vprašljiva, trdi Pepevnik, saj je tekma, predvsem prvi polčas, pokazala, koliko je Olimpija, sploh v napadu, tehnično bolj podkovana od Maribora.

"Elšnik, Ivanović, Perović in Ćorić so nogometaši, ki sprejmejo žogo in jo po stiku, dveh že oddajo naprej. Pri Mariboru to nekoliko traja, Maribor pa tudi ne pridobiva pri menjavah s klopi v primerjavi z Olimpijo," pravi Pepevnik.

V drugem polčasu pa je bilo ob ostalih tekmah državnega prvenstva v ospredju tudi dogajanje na evropskih nogometnih zelenicah. Aljaž Golčer in voditelj Luka Petrič sta se posvetila zadetku na tekmi angleškega prvenstva med West Bromwich Albionom in Brighton and Hove Albionom, ki je bil razveljavljen, priznan, in nato s pomočjo VAR-a vnovič razveljavljen. Sodnik je sprva dovolil izvajalcu, da strelja, ko je ta to storil, pa je sodnik šele videl, da vratar ni bil pripravljen in zato je znova piskal in igro zaustavil med letom žoge.

Manchester City je v soboto zvrstil 20. zmago, v izjemni formi pa so tudi nogometaši Monaca. Klub iz kneževine se je prerinil nazaj v boj za francoskega prvaka, potem ko je v zadnjih 13 krogih neporažen, ob enajstih zmagah in dveh neodločenih izidih. Po nesrečnem koncu pri Bayernu se je v klubu odlično znašel hrvaški trener Niko Kovač. Vodilno četverico Lille, PSG, Lyon in Monaco ločijo le štiri točke.