Dino Skender je bil ob koncu tekme deležen tudi petja navijaške skupine Green Dragons, naj kar on steče v napad. Po Kopru in Radomljah v jesenskem delu prvenstva (ko je bil na klopi še Savo Milošević) je Olimpija tretjič v tej sezoni izgubila v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Dino Skender je bil ob koncu tekme deležen tudi petja navijaške skupine Green Dragons, naj kar on steče v napad. Po Kopru in Radomljah v jesenskem delu prvenstva (ko je bil na klopi še Savo Milošević) je Olimpija tretjič v tej sezoni izgubila v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

"Upam, da bomo kmalu imeli poln stadion," je sredi oktobra ob prihodu v Olimpijo dejal novi predsednik Adam Delius, ki pa je pet mesecev pozneje v Stožicah videl čisto nekaj drugega.

Dva poraza v zadnjih petih dneh (v četrtek je Olimpija v Murski Soboti izgubila s 3:2) sta konkretno zamajala šampionske ambicije Ljubljančanov. Domači trener Dino Skender je za odločilni trenutek na tekmi označil zadetek Celjanov za vodstvo z 1:2 v 49. minuti.

"Ta nas je prelomil. Na začetku drugega polčasa smo ga hitro prejeli iz protinapada, nato se nam ni uspelo več vrniti. Napadali smo na silo, oni so prežali na protinapade. Veliko preveč zadetkov smo prejeli v zadnjih dveh krogih. Na začetku sezone smo igrali trše, nismo se toliko odpirali. Zamerili so mi, da igramo obrambno, zdaj pa tudi ni v redu. Treba bo najti ravnotežje. Na Fazaneriji smo bili v polju dobri, a smo prelahko oziroma prepoceni prejeli zadetke. Danes se nam je znova zgodilo podobno."

Dvoboj iz Olimpije posojenega Celjana Tomislava Tomića in Aljoše Matka. Foto: www.alesfevzer.com
Dvoboj iz Olimpije posojenega Celjana Tomislava Tomića in Aljoše Matka. Foto: www.alesfevzer.com

Tretja velika napaka Banića

Navijači Olimpije so prvi šok doživeli v 22. minuti, ko je veliko napako storil vratar Ivan Banić, Celjani pa so izenačili na 1:1. Po februarskih tekmah proti Domžalam in Kopru je bil to že tretji spodrsljaj 27-letnika, ki je v Ljubljano posojen iz hrvaškega prvoligaša Gorice.

Na očitke, ali ne bi bilo bolje, da bi imela Olimpija vratarja iz domačih logov, je Skender odgovoril: "Ivan ima določene kakovosti, je pa prišel v niz tekem, na katerih je delal napake. Tu veliko vlogo igra tudi psihologija. Vratarske napake so takšne, da se drago plačajo. Vem, da zna veliko več, kot trenutno kaže. Njemu je najtežje, moramo stati za njim."

"Nič še ni izgubljeno"

Navijaška skupina Green Dragons je že pet minut pred koncem zapustila svoje mesto na severni tribuni stadiona. Z vzhodne tribune pa so nogometaši Olimpije po koncu tekme slišali tudi žvižge in glasno negodovanje nad njihovo predstavo.

"Nikomur ne morem zameriti, če se jezi, ker smo doma izgubili z 2:4. Moja odgovornost je največja. Nimam težav s tem, če skandirajo proti meni, sprejeti moram kritike. Visok poraz ni lep, a treba se je iz tega nekaj naučiti in se čim prej vrniti na pravo pot. Upam, da si bomo do naslednje tekme proti Domžalam v nedeljo energijsko opomogli. Že velikokrat so nas odpisali v boju za naslov, a verjamem, da se lahko vrnemo. Nič še ni izgubljeno," je dejal Skender, ki zaradi bolezni ni mogel računati na Almedina Ziljkića.

Mario Kvesić je dodal: "Razumem vsak žvižg navijačev. Za poraz se opravičujem vsem, ki nas podpirajo vsak konec tedna. Na igrišču jim nismo vrnili tistega, kar so pričakovali. Ni bilo dobro, a ni konec sveta. Zmagovati moramo v nizu, potem nam bodo verjeli tudi navijači. Ker tega ni, nimamo podpore."

Nukić znova med rezervisti

Veliko navijačev je zmotilo to, da je že tretjo tekmo zapored najboljši strelec Olimpije Mustafa Nukić začel na klopi. V igro je prišel v 56. minuti.

"Vemo, da je Mustafa za nas zelo pomemben igralec, toda v zgoščenem ritmu se je trošil. Skozi objektivne kazalnike smo videli, da ga moramo malo spočiti. Ocenili smo, da bi nam lahko več prinesel v drugem polčasu, ko se lomijo tekme. Na žalost smo tokrat, ko je vstopil, že zaostajali z 1:2. Ne vidim ničesar spornega v tem, da razdelimo minutažo. To je bila že naša deveta tekma v dobrem mesecu. Vključiti smo morali vso rotacijo in notranje rezerve, da bi zdržali ta ritem," je pojasnil trener na maratonski novinarski konferenci po tekmi, ki je trajala rekordno dolgo – eno uro.

Razložil je, da so bili na prejšnjih tekmah večkrat na klopi tudi Aljoša Matko, Mario Kvesić in Svit Sešlar, ki se z Nukićem borijo za minutažo v vlogi drugega napadalca.

"Vsi vemo, da Mustafa ni klasična devetka, kot je Ivan Prtajin. Je igralec, ki bolje igra iz drugega plana, kot pa s hrbtom obrnjen proti tekmečevim branilcem, kar mu ne ustreza. Mlajša Matko in Sešlar se tudi hitreje regenerirata, tudi to upoštevamo. Če se igra vsake tri, štiri dni, smo primorani v menjave. Poskušali smo igrati tudi skupaj s Prtajinom, Nukićem in Matkom, a se to ni izkazalo za dobro. Preveč je bilo napadalcev."

Olimpija po grenkem porazu proti Celju že pet točk za Mariborčani

Rožman: Ekipa je začela dihati kot eno

Celje je drugo najslabše gostujoče moštvo v ligi, treh točk v gosteh se je veselilo prvič po 23. oktobru in zmagi z 0:1 v Kidričevem.

"Lepa zmaga, ni majhna stvar doseči v Stožicah štiri zadetke. V drugem delu prvega polčasa nismo bili na ravni, ki bi si jo želeli. Olimpija nam je povzročala težave po njeni desni strani, čeprav smo bili na to pripravljeni. Trpeli smo tudi pri prekinitvah. Dobro je bilo, da smo šli v drugi polčas z neodločenim izidom. Ob odmoru smo se umirili in ponovili osnovne stvari. Začeli smo prevzemati večje tveganje v igri, žoga je tekla hitreje. Potem smo zadeli v pravih trenutkih. V drugem polčasu smo prikazali marsikaj dobrega. Mislim, da smo zasluženo zmagali," je bil zadovoljen trener Simon Rožman. Prebudil se je napadalec Mićo Kuzmanović, ki je na zadnjih petih tekmah zadel trikrat.

"Sami sebi smo dokazali, da lahko tudi v gosteh odigramo dobro tekmo. Vidi se napredek, da je ekipa začela dihati kot eno in da je bolje povezana. Vsi novi igralci niso prinesli samo igralske kakovosti, ampak tudi človeško, kar je zame zelo pomembno in me zelo veseli. Postali smo delovna ekipa z ambicijami, uživamo na vsakem treningu. Gotovo še marsikaj manjka, je pa veliko lažje graditi oziroma popravljati zadeve, če so pozitivni izidi. Čestitam fantom za odnos in pristop, samozavest jim lahko upravičeno raste. Če bomo na vsaki tekmi maksimalni, sem prepričan, da bomo zelo trd oreh za vse ekipe," je povedal Rožman.

Simon Rožman se je v zadnjih dveh krogih veselil dveh zmag. V sredo je bil s Celjani boljši od Domžal z 2:1. Foto: www.alesfevzer.com
Simon Rožman se je v zadnjih dveh krogih veselil dveh zmag. V sredo je bil s Celjani boljši od Domžal z 2:1. Foto: www.alesfevzer.com

V soboto vrnitev v Maribor

Prvič, odkar je 1. januarja znova postal trener Celja, je na zelenico poslal enako postavo kot na prejšnji tekmi: "Imamo dovolj širok kader, da lahko menjamo in delamo rotacije, je pa dejstvo, da si želimo ekipo stabilizirati. Ekipe, ki zmaguje, se ne menja. Konkurenca je močna in huda, igralci so se začeli tega zavedati in res dajejo maksimum. Ko bomo iz vsakega igralca potegnili največ, kar lahko, bo tudi nihanj manj. Upam, da bomo iz tedna v teden videti vse boljše. Vodstvo kluba nam stoji ob strani. Tako kot ob zmagah ni pretirane evforije, tudi ob porazih ni bilo pretiranega razočaranja. Vedeli smo, da potrebujemo čas, veliko igralcev smo dobili v zadnjem tednu prestopnega roka."

V soboto bodo Celjani ob Rožmanovi vrnitvi v Ljudski vrt poskušali prekrižati načrte še vodilnim Mariborčanom. "Ne zanimajo me njihove stvari, ampak samo Celje. Popraviti moramo obrambo in še bolje igrati v napadu, še več tvegati in si ustvarjati še več priložnosti. Veselimo se naslednje tekme."

Tamar Svetlin in Lovro Bizjak bosta zaradi poškodbe še nekaj časa počivala, medtem ko je Dušan Stojinović že okreval in bi se lahko v Mariboru znova znašel na zelenici.

Ko ti življenje ponudi priložnost, moraš narediti vse, da jo izkoristiš. Ne vem, ali smo mi naredili vse, da bi to izkoristili. Na prelahek način smo izgubili. Na zadnjih dveh tekmah smo prejeli sedem zadetkov, kar je za vsako ekipo preveč, še posebej za nas, ki se borimo za vrh lestvice. Nekaj se moramo naučiti iz tega in delati naprej. Preveč gledamo, kako gre drugim klubom, a to ni pomembno, saj ni v naših rokah. Ne smemo pričakovati, da bodo tekmeci še naprej prepuščali točke.

nogometaš Olimpije Mario Kvesić