Radovan Karanović in Marko Šuler po osvojitvi naslova državnega prvaka 22. maja v Murski Soboti. Foto: www.alesfevzer.com
Radovan Karanović in Marko Šuler po osvojitvi naslova državnega prvaka 22. maja v Murski Soboti. Foto: www.alesfevzer.com

Vijoličasti so se v ponedeljek po šestih zaporednih porazih razšli s trenerjem Radovanom Karanovićem, ki jih je v prejšnji sezoni popeljal do 16. naslova državnega prvaka. Po petih krogih nove sezone Prve lige Telemach so na zadnjem mestu 12 točk za vodilno Olimpijo. Štajerce v četrtek čaka prva tekma 4. predkroga Konferenčne lige proti romunskemu prvaku Cluju.

S Šulerjem se je pogovarjal Simon Šparavec.


Dolgo se je ugibalo, ali boste v klubu posegli po zamenjavi trenerja. Po šestem zaporednem porazu se je to res zgodilo. Zakaj?
Neuspešen niz je že kar trajal, dejstvo je tudi, da so pred nami zelo pomembne tekme. Res smo kar dolgo vztrajali in bili prepričani, da lahko zadeve obrnemo in vlagali vso energijo v to. Po navadi pa pride trenutek, ko preprosto moraš reagirati in tudi trener je spoznal ta trenutek. Tudi sam je nakazal, da je naredil, kar se je dalo in da težko še kaj spremeni oziroma naredi. Po razumnem pogovoru z njim smo sprejeli odločitev, da najdemo novo energijo. Tako Radovan kot jaz meniva, da ima ta ekipa ogromen potencial in da zmore bistveno več. Zato smo tudi tako kadrovali, skupaj smo si izmenjavali ideje in sestavljali ekipo. Verjamem in absolutno stojim za tem, da ta ekipa lahko pokaže več. Pride pa takšen trenutek, da lahko delaš ogromno, a ne steče, tudi v malo večjih ekipah, kot je Maribor. To ni nekaj novega. Gotovo je najlažje komentirati za nazaj, rezati in biti pameten. Treba je pravočasno vleči prave poteze. Prepričan sem, da še ni prepozno.

Je bil položaj brezizhoden, ste ga na koncu doživeli kot takšnega?
Mislim, da sva oba prišla do tega spoznanja. Zame je zelo pomemben odziv trenerja. Radovan je zelo pošten in korekten človek, ki pozna Maribor in ve, kaj je mogoče in kaj se da narediti. Prvič do zdaj je nekako videl, da se lahko mečemo na glavo, pa ne bo sprememb, ker je stvar prišla tako daleč, da je treba mogoče razmišljati tudi o drugih stvareh. Zato tudi takšna odločitev, čeprav je težka in izpade, kot da je vsega kriv trener. Ne, vsi moramo prevzeti svoj del krivde, tudi igralci. Lahko menjaš trenerje in pripelješ kogar koli, a če ne vsi pri sebi razčistijo, ti ne more pomagati niti Guardiola ali Ancelotti.

Sorodna novica Karanović po šestih zaporednih porazih ni več trener Maribora

Pravite, da je bila odločitev sprejeta vzajemno. Koliko je vendarle bilo vašega pritiska na trenerja oziroma zavedanja, da se bliža konec sodelovanja?
Ni bilo pritiska. Res sem vztrajal do konca in želel dati podporo trenerju, tako kot vsi v klubu. Zdelo se mi je, da smo blizu neki točki preobrata, po kateri bi lahko šle stvari v drugo smer. Nismo v popolnoma brezizhodnem položaju, nismo popolnoma nemočni. Stvari se lomijo na majhnih stvareh, je pa res, da je lahko na koncu videti, kot da je vse narobe. V življenju sem vedno vztrajal, tudi ko sem bil v še bolj brezizhodnih in obupnih položajih. Splačalo se je. Odločitve o menjavi trenerja niso lahke. Od zunaj je na to zelo lahko gledati, ko pa si vpet v zgodbo in ko spremljaš ves dan, kaj se dela, koliko se dela in koliko se vlaga, je drugače. Treba je vztrajati, včasih je treba tudi iti z glavo skozi zid, čeprav se vedno ne obnese. Zdaj smo vsi prišli do enakega spoznanja, jaz pa sem moral sprejeti to odločitev. Maribor je absolutno lahko boljši, to vsi vidimo, zato smo toliko časa vztrajali. Potrebujemo novo energijo, da se stvar obrne. Verjamem, da bomo boljši.

Ste kot športni direktor v kakšnem trenutku zamudili z odločitvami, bi v kakšnem primeru ravnali drugače in kaj morda spremenili že na začetku prestopnega roka?
Če deluješ v nekem živem organizmu, ni vzorca, kaj delati in česa ne. Preprosto moraš zaupati lastnemu instinktu in se učiti. V tem poslu ni napak. Kar koli narediš, je lahko prav ali narobe. Se pa moraš iz tega, kar je narobe, nekaj naučiti. Vemo, kako klub živi. Tudi jaz si ne želim prodajati svojih najboljših igralcev, a na žalost nisem v madridskem Realu ali Manchester Cityju, kjer imam za sabo neomejene količine denarja in lahko počnem, kar hočem. V Mariboru je treba biti odgovoren, tudi ljudem pred mano se je dogajalo, da so bili v nekatere stvari primorani. S tem so živeli tudi trenerji v preteklosti. Že ko smo začeli priprave, smo vedeli, da bodo določene spremembe nujne. Treba je s tem znati živeti. Včasih se izide, kdaj pa tudi ne. Pomembna je reakcija in predvsem vztrajanje. Po vsem tem, kar je bilo vloženo – in to je tudi veliko delo Radovana – bo Maribor kaj kmalu drugačen. Takšen, kot smo ga navajeni.

Kdo bo vodil moštvo v četrtek proti Cluju?
Bomo videli v torek. Moja želja je, da je na torkovem treningu prisoten nov trener. Imen je kar nekaj, je pa treba izbrati nekoga, ki pozna Maribor in okolje. Predvsem ne iščemo začasnih in kratkoročnih rešitev. Želimo nekoga, ki ima energijo in lahko nadgradi delo, ki je bilo do zdaj narejeno. Verjemite mi, da je bilo tega veliko. Vse je odprto, je pa res, da kandidatov, ki bi znali to obrniti, ni veliko. Delovati v Mariboru ali nekaterih drugih sredinah je kot dan in noč.

Pogovor z Markom Šulerjem po odhodu Radovana Karanovića