Radovan Karanović je bil trener Maribora od septembra lani. Po odhodu Darka Milaniča marca 2020 so na vroči klopi sedeli še Sergej Jakirović, Mauro Camoranesi in Simon Rožman. Foto: www.alesfevzer.com
Radovan Karanović je bil trener Maribora od septembra lani. Po odhodu Darka Milaniča marca 2020 so na vroči klopi sedeli še Sergej Jakirović, Mauro Camoranesi in Simon Rožman. Foto: www.alesfevzer.com

Sodelovanje s trenerjem, ki je maja v Ljudski vrt po treh letih vrnil naslov prvaka, v novi sezoni pa mu ni uspelo najti izhoda iz krize, je s 15. avgustom končano, so zapisali pri NK-ju Maribor. 53-letni Karanović je vodil moštvo na 39 tekmah in vpisal 19 zmag, osem neodločenih izidov in 12 porazov. Neuspešen vstop v novo sezono in šest zaporednih porazov (proti Šerifu, Kopru, Olimpiji, dvakrat Helsinkom in Domžalam) pa so sodu izbili dno. Ob Kamniški Bistrici so Mariborčani včeraj klonili s 3:2.

"Od danes naprej Radovan Karanović ni več glavni trener NK-ja Maribor. Verjeli smo do konca. Takšne odločitve so težke, a to je trenutek, ko se tako klub kot jaz morava odzvati. V našem primeru je bila reakcija nujno potrebna," je med drugim dejal športni direktor Marko Šuler, ki pa naslednika Karanovića še ni oznanil.

"Nekaj kandidatov za novega trenerja je, o imenih še ne bi. Naša naloga je, da najdemo najprimernejšega, ki lahko kratkoročno obrne zadeve in uspešno pelje naš projekt naprej tudi dolgoročno," je še dodal.

Maribor klonil še pred Domžalami

"Po tekmi sem se pogovoril s športnim direktorjem, spoštoval bom vsako odločitev vodstva kluba. Kot trener ne želim biti problem mojega in našega najljubšega kluba. Nemogoče je, da prejemamo takšne zadetke. Nezbranosti ob prekinitvah nikakor ne morem razumeti. Zelo sem razočaran," je po sinočnjem porazu v Domžalah dejal Karanović in omenil, da bo, če bo ostal trener, poskušal stvari spremeniti z drugačnim, strožjim odnosom do igralcev, s katerimi je bil morda do zdaj preveč prijateljski. Obstanka na klopi nato vendarle ni dočakal ...

Mariborčani so zadetek prejeli na začetku obeh polčasov, na petih tekmah v Prvi ligi je bil Menno Bergsen premagan kar 12-krat. Na drugi strani so neučinkoviti v napadu: na sedmih tekmah v tej sezoni (od tega petih evropskih) niso dosegli zadetka.

Pogovor z Markom Šulerjem po odhodu Radovana Karanovića
Sorodna novica Domžale še poglobile krizo zadnjeuvrščenega Maribora

Precej razburkana je bila že pomlad

Karanović je trener vijoličastih postal 20. septembra lani, potem ko so v klubu po 9. krogu odpustili Simona Rožmana. Tedaj je bil Maribor na šestem mestu na lestvici (s štirimi porazi) šest točk za vodilnim Koprom, ki je imel odigrano tekmo manj.

Karanović, ki je na klop Štajercev najprej sedel kot začasna rešitev, je do konca jesenskega dela nanizal osem zmag, dva remija in le en poraz, Maribor je prezimil na prvem mestu, s tem pa je trener dobil priložnost za delo do konca sezone.

Spomladanski del je začel s porazom v Stožicah proti Olimpiji (1:0), tudi v nadaljevanju je plul po precej razburkanih vodah, se dva kroga pred koncem prvenstva po drugem porazu proti Bravu znašel dve točki za Koprom, a se po zmagah nad Aluminijem in Muro vendarle veselil naslova državnega prvaka.

Sorodna novica Karanović z naslovom prvaka opravil kar dve diplomi

Neposrečeno poletno kadrovanje

Pred novo sezono so Mariborčani izgubili najboljšega strelca Ognjena Mudrinskega, Đorđeja Ivanovića in Marka Alvirja, po preskočeni prvi oviri v Evropi, beloruskem Šahtjorju iz Soligorska, se je poslovil pomemben vezist Antoine Makoumbou, po dvoboju s Šerifom pa še obetavni Nino Žugelj. 20. julija se je na prvi tekmi proti Moldavcem poškodoval kapetan Martin Milec, ki od tedaj ni več igral, na derbiju proti Olimpiji prejšnjo nedeljo (0:2) še osrednji branilec Max Watson.

Težave s poškodbami imajo tudi nekateri drugi igralci, novinci Roko Baturina, Marko Božić, Ivan Brnić, Sven Šoštarič Karić, Vladan Vidaković, Andraž Žinič in Marin Laušić pa se do zdaj niso pretirano izkazali. Zaradi neposrečenega kadrovanja si je obilo kritikov nakopal tudi Šuler.

Ta je še prejšnji ponedeljek zatrjeval, da "je prepričan, da v klubu delajo prav, da vidi potencial v ekipi in da zaupa v uspešno nadaljevanje skupnega projekta s strokovnim štabom". Po dveh novih porazih v četrtek in nedeljo pa je moral potegniti kar pričakovano potezo.

Sorodna novica Karanović: Za soigralce sem imel "mangupe" in to sem znal uporabiti na trenerski klopi

Proti Cluju reševanje evropske sezone

Če je bilo v preteklih letih po podobnih neuspešnih rezultatskih nizih hitro čutiti nezadovoljstvo med najzvestejšimi navijači, so člani navijaške skupine Viole tokrat do zadnjega podpirali Karanovića, tudi v Domžalah so navijali vso tekmo.

Več kritik je moral Karanović poslušati z vzhodne tribune Ljudskega vrta, s katere so njemu in ekipi še posebej glasno žvižgali po porazu na prvi tekmi proti HJK Helsinkom (0:2). "Selektorji z vzhoda, če hočete menjati trenerja po vsakem porazu, začnite navijati za Olimpijo!" so Viole tri dni pozneje zapisale na transparentu na srečanju proti Ljubljančanom.

Maribor bo zdaj evropsko sezono reševal v 4. krogu kvalifikacij za Konferenčno ligo proti romunskemu prvaku Cluju. Prva tekma bo v četrtek ob 20.15 pod Kalvarijo, povratna teden pozneje v Transilvaniji. Naloga ne bo preprosta, ob morebitnem neuspehu pa bodo Štajerci posledice čutili ne le na športnem, temveč tudi na finančnem področju.

Ne vem, kaj se dogaja, a vem, da to, kar trenutno kažemo na igrišču, ni dovolj za ta klub. Zavedamo se, da se moramo močno zamisliti in se dvigniti v igri, kajti to je pod vsako kritiko. Med odmorom smo se deset minut pogovarjali o tem, da je začetni del drugega polčasa vedno nevaren in zahteva dodatno previdnost, potem pa znova dobili tako naiven gol. Res neverjetno. Razen na prvih evropskih tekmah, ko smo uspevali ohraniti mrežo nedotaknjeno, je zgodba podobna. Dobivamo prepoceni zadetke. Kar smo prikazali v zadnjem obdobju, je nedvomno premalo.

Rok Kronaveter
Šuler: Če igralci sami pri sebi ne razčistijo, ne pomagata niti Guardiola ali Ancelotti