Max Watson bo pri Mariboru nosil številko 20, ki ni ravno značilna izbira za osrednje branilce. Foto: Twitter/@nkmaribor
Max Watson bo pri Mariboru nosil številko 20, ki ni ravno značilna izbira za osrednje branilce. Foto: Twitter/@nkmaribor

Švedski branilec prihaja v Ljudski vrt brez odškodnine, saj se mu je z novim letom iztekla dosedanja pogodba z domačim prvoligašem Mjällbyjem.

Max Watson, ki bo 3. februarja dopolnil 26 let, je z NK Mariborom podpisal za dve in pol sezoni, do poletja 2024. V pretekli sezoni – na Švedskem je nogometno leto poravnano s koledarskim – je bil steber obrambe Mjällbyja in je odigral 29 od 30 ligaških tekem, njegov klub pa je končal na 9. mestu v 16-članski prvi švedski ligi. Kljub iztekajoči se pogodbi je po Transfermarktu Watsonova ocenjena vrednost narasla na 700 tisoč evrov oz. največ v karieri.

Marko Šuler je uresničil napovedi in s prvo
Marko Šuler je uresničil napovedi in s prvo "bombo" našel zanimivega branilca. Druga želja je nov vezist. Foto: www.alesfevzer.com

Šuler: Realno bi si takšnega igralca težko privoščili

“Ker obstaja možnost, da Robert Voloder ne bo ostal z nami v nadaljevanju sezone, smo se morali odzvati. Iskali smo nekoga, ki bi z izkušnjami, predvsem pa s stanovitnostjo v igri pomenil okrepitev na štoperskem položaju. Max Watson je v zahtevni švedski ligi redno igral in tudi značajsko ustreza našim merilom. V njegovem primeru je šlo za trenutek, ki ga je bilo vredno izkoristiti. V realnih razmerah bi si takšnega igralca težko privoščili, po želenem razpletu pa nam je uspelo pripeljati fanta, ki je lahko dodana vrednost ekipi, tako na igrišču kot ob igrišču. Pomembno je, da je šlo za obojestransko veliko željo, saj smo imeli podobne cilje. Max pozna Maribor, seznanjen je s tukajšnjimi zahtevami. Želi si osvajanja lovorik, igranja v Evropi in verjamem, da lahko skupaj izpišemo uspešno zgodbo,” je prvo okrepitev v letu 2022 napovedal in opisal športni direktor Maribora Marko Šuler.

V Ljudskem vrtu so ob prelomu leta dokončali odkup nemškega branilca in hkrati priznali, da Robert Voloder najverjetneje ne bo ostal v Mariboru, saj so blizu dogovora za prestop in odhod v Ligo MLS, kjer bi zaigral za Kansas City.

Prekinili pogodbo s črnogorskim branilcem

Klub se je sicer sočasno sporazumno razšel s črnogorskim osrednjim branilcem Iljo Martinovićem. Za Maribor je Martinović po prihodu iz Aluminija v zadnjem letu in pol zbral 32 nastopov in dosegel tri zadetke.

Želi si lovorik in igranja v Evropi

Watson je po igranju v drugi švedski ligi v zadnjih dveh sezonah redno igral za Mjällby v prvi ligi. Šved je visok 186 cm, tehta 80 kg. V domovini velja za hitrega branilca, ki se odlikuje v skoku in je spreten pri prenosu žoge na nasprotno polovico igrišča.

“Prvi vtisi so odlični. Vem, kam prihajam. Priložnost, da pridem v klub, ki se bori za vrh lestvice in omogoča možnost igranja v evropskem pokalnem tekmovanju, je zame pomenila pravšnji izziv. Prepričal me je ambiciozen projekt, ob prihodu sem se le še dodatno prepričal o podobi kluba na visoki organizacijski ravni in z nestrpnostjo pričakujem začetek nove zgodbe,” je poudaril prvi Šved, ki je postal član NK Maribor.

Po očetu Anglež, igral pa je tudi rokomet

Samo ime in priimek prej kot švedsko zvenita otoško, kar tudi drži. Max Watson je ob predstavitvi za klubsko stran Maribora pojasnil: “Oče je Anglež, mama Švedinja. Oče se je preselil na Švedsko, ko je bil star 18 let. Tam je dlje, kot je živel v Angliji, tako da se že počuti kot Šved. Kot otrok sem treniral tudi rokomet, a je hitro prevladala želja po nogometu."

Sorodna novica Karanoviću bo pomagal Željko Filipović, Voloder odhaja, Šuler napoveduje "bombo"

Bo debitiral na večnem derbiju?

Ob zimskem premoru in 20. sicer v nepopolnosti odigranih krogih ima Maribor na prvem mestu točko prednosti pred Koprom in osem točk naskoka pred tretjo Olimpijo, ki pa mora odigrati še dve zaostali tekmi. Prva liga se bo nadaljevala takoj po Prešernovem dnevu 8. februarja s tekmo Olimpija – Mura, že nekaj dni zatem pa se bo igral večni derbi Olimpija – Maribor, verjetno tudi z Watsonom v prvi postavi.

Trideseterica nogometašev Maribora uvodni del priprav opravlja doma v Ljudskem vrtu, 19. januarja pa se bodo odpravili na priprave v Turčijo.

Pri Olimpiji nov vratar: Ivan Banić

Olimpijo je pred nadaljevanjem sezone okrepil Hrvat Ivan Banić. Gre za 27-letnega čuvaja mreže Gorice, ki se je z zeleno-belimi dogovoril za posojo do konca koledarskega leta 2022. Olimpija si je ob tem zagotovila tudi možnost odkupa, so zapisali na spletni strani ljubljanskega kluba. Nekdanji kadetski reprezentant Hrvaške je v hrvaškem državnem prvenstvu odigral 59 tekem, 45-krat je branil v 2. HNL, zbral pa je tudi tri nastope v hrvaškem pokalu.