Gol številka 18 najboljšega strelca Prve lige je bil dovolj za 17. zmago Maribora, ki ga v torek čaka polfinale Pokala Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Gol številka 18 najboljšega strelca Prve lige je bil dovolj za 17. zmago Maribora, ki ga v torek čaka polfinale Pokala Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

V Ljudskem vrtu je večerno sobotno tekmo odločil začetek 2. polčasa. Že v 47. minuti je po predložku Ivana Brnića slovenski reprezentant Žan Vipotnik dosegel 18. gol v sezoni. Tri minute zatem so Domžale ostale z igralcem manj, ker je parni karton prejel branilec Abraham Nwankwo, ki je podrl ravno prvega napadalca Maribora.

Do konca se izid ni več spremenil in vijoličasti so se utrdili na 2. mestu Prve lige ter gredo lahko mirno v torkov polfinale Pokala Slovenije proti drugoligašu Bistrici. Domžale so s prvim medsebojnim porazom v sezoni zdrsnile na 6. mesto, kar pomeni, da se jim Evropa oddaljuje.

Zadetek Vipotnika za zmago Maribora nad Domžalami

Oster začetek, VAR odnesel prvi gol Vipotnika

Oba kluba sta šla zaradi poškodb in kartonov v tekmo z močno spremenjenima enajstericama. Tekma se je začela burno z ostrim startom Daniela Offenbacherja že v prvi minuti, kar je napovedalo živčno in na trenutke grobo tekmo. V 12. minuti je po globinski podaji preigraval in na koncu tudi zadel Vipotnik, a stranski sodnik je takoj opozoril na prepovedani položaj, kar je VAR tudi potrdil.

V 19. minuti je s prostega udarca z leve strani Jošt Pišek že matiral vratarja Menna Bergsna, a je let žoge zaustavila prečka, odbitka pa Franko Kovačević z glavo ni znal pretvoriti v vodstvo. Sledili so novi prekrški, ne pa tudi res nevarne akcije.

Gol in izključitev v nekaj minutah

Drugi polčas se je prav tako začel ostro – s prekrškom rezervista Marina Laušića nad Nwankwojem. A takoj zatem je Maribor povedel – v drugi minuti nadaljevanja. Tokratni kapetan vijoličastih Jan Repas je prodrl po sredini, odložil žogo na levo stran, od koder je predložek poslal Ivan Brnić na drugo stran, kjer je bil ob desni vratnici najspretnejši kdo drug kot Žan Vipotnik. Brez prepovedanega položaja in 21-letni Konjičan je zabil 18. gol v Prvi ligi.

Razburjenja še kar ni bilo konec: v 50. minuti se je spozabil že v prvem delu z rumenim kartonom opomnjeni Abraham Nwankwo. Nigerijski branilec je pregrobo posredoval in zbil na tla Vipotnika, za kar je prejel drugi rumeni karton in predčasno pot pod prho.

Ob številčni podrejenosti so Domžalčani sprva še držali ravnotežje, v zadnje četrt ure je drugi gol Mariborčanov visel v zraku, a na koncu ga ni bilo. Razmerje strelov: poskusi 21:12, v okvir vrat 8:2, oboje za Maribor.

Vipotnik zagotovil Mariboru minimalno zmago nad Domžalčani
Prva liga Telemach, strelci

18 – Žan Vipotnik (Maribor)
15 – Mirlind Daku (Mura)
12 – Mario Kvesić (Olimpija)

11 – Martin Kramarič (Bravo)
10 – Andrej Kotnik (Koper)
Franko Kovačević (Domžale)
8 – Charles Ikwuemesi (Celje)
Svit Sešlar (Olimpija)
Ester Sokler (Kalcer Radomlje)
7 – Ivan Durdov (Domžale)
Mihael Klepač (Mura)
Marko Tolić (Maribor)
6 – Ivan Brnić (Maribor)
Aljoša Matko (Celje)
Bright Edomwonyi (Koper)
Mustafa Nukić (Olimpija)
Rui Pedro (Olimpija)

Domžale so dobile prva dva dvoboja v sezoni: 3:2 doma in 3:0 v Mariboru. Pred dvema mesecema je bilo na tretjem ligaškem soočenju 1:1, zdaj pa so Štajerci le ugnali ravbarje. Foto: www.alesfevzer.com
Domžale so dobile prva dva dvoboja v sezoni: 3:2 doma in 3:0 v Mariboru. Pred dvema mesecema je bilo na tretjem ligaškem soočenju 1:1, zdaj pa so Štajerci le ugnali ravbarje. Foto: www.alesfevzer.com

Kraševci podjetnejši in nevarnejši

Na srečanju Tabor Sežana – Mura ni bilo gola vse do 72. minuti, na koncu pa je v zraku visel četrti gol. Mura je prekinila niz devetih gostovanj brez zmage in je pri zadnjeuvrščenem Taboru zmagala z 2:1, za kar sta poskrbela dvakratni strelec Mihael Klepač in z osmimi obrambami razpoloženi vratar Klemen Mihelak.

V prvem delu tekme v Sežani sta si obe ekipi priigrali kar nekaj dobrih priložnosti. Za Muro sta bila najnevarnejša Mirlind Daku in Matic Maruško. Pri gostiteljih je tik pred odmorom sam proti vratom stekel Luka Šušnjara, a je gostujoči vratar Mihelak dobil dvoboj iz oči v oči.

Na začetku 2. polčasa je vratar Mihelak naredil napako, a Sascha Marasović ni izkoristil darila, saj je njegov strel s 7 m blokiral Kai Cipot. V nadaljevanju so Kraševci še naprej grozili, najbližje zadetku je bil napadalec Fahd Ndzengue, ki pa je bil po obratu sredi 16-m prostora za las nenatančen.

Mihael Klepač je vstopil v igro v 61. minuti in nato z
Mihael Klepač je vstopil v igro v 61. minuti in nato z "dvojčkom" postal junak Mure za zmago v Sežani. Na prejšnjih devetih ligaških gostovanjih so Sobočani iztržili šest remijev in doživeli tri poraze. Foto: www.alesfevzer.com

Klepač prevesil tehtnico na stran Mure

Kazen za Tabor je prišla v 72. minuti, ko je Mura po hitrem prenosu žoge in slalomu rezervista povedla. Mihael Klepač je prejel žogo na robu kazenskega prostora in začel preigravati po črti, položil je Dina Halilovića in na koncu zatresel domačo mrežo. V 76. minuti je prosti strel z 18 m za Tabor izvedel Šušnjara, ki je poslal žogo prek živega zidu v levi zgornji kot gostujočih vrat, a se je s parado proslavil znova Mihelak.

Češnjice so vse moči uperile v napad, kar so čarno-bejli znali izkoristi. Daku je po protinapadu še spretno izigral preostanek sežanske obrambe in kot na pladnju postregel Klepaču z žogo za njegov drugi gol. Vseeno tekma še ni bila odločena, saj je že v naslednjem napadu Tabor zadel: Aleksander Zeljković je le matiral Mihelaka, in sicer zgolj dve minuti po vstopu v igro.

Sežanci so znova na vso moč krenili po izenačenje. V 93. minuti je Mura iz hitrega protinapada znova zadela, a je bil zadetek Lazarja Zličića razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Sledil je nov juriš Tabora, ki pa ni prinesel letos tretjega medsebojnega remija z 2:2.

Bright Edomwonyi je po darilu mladega rezervnega vratarja Radomelj že v 2. minuti prve tekme 32. kroga Prve lige dosegel šesti prvenstveni gol za Koper. Foto: www.alesfevzer.com
Bright Edomwonyi je po darilu mladega rezervnega vratarja Radomelj že v 2. minuti prve tekme 32. kroga Prve lige dosegel šesti prvenstveni gol za Koper. Foto: www.alesfevzer.com

Hiter in pozen gol za izenačen 1. polčas

Na prvi tekmi 32. kroga ni bilo zmagovalca: Kalcer Radomlje – Koper 1:1. Najtrdnejša obramba pomladi je kapitulirala že po dveh minutah igre, ko je napadalec Kopra Bright Edomwonyi izkoristil darilo mladega rezervnega vratarja, ki se je zadnji hip znašel v vratih Radomelj. Luka Baš je namreč moral začeti tekmo, saj Emil Velić zaradi bolečin v hrbtu ni dokončal ogrevanja pred tekmo.

V nadaljevanju so imeli gostitelji več žogo v nogah, terensko premoč pa so kronali v zadnjih sekundah prvega polčasa, tik pred iztekom sodnikovega dodatka. Vicko Ševelj je poslal predložek z leve strani, v kazenskem prostoru pa je z glavo natančno in močno meril Ester Sokler. Sedmi gol pomladi za 23-letnika, ki je prav tako že sedmič v Prvi ligi zatresel mrežo Kopra.

Ester Sokler je v Prvi ligi do zdaj dosegel 18 golov, od tega kar sedem proti Kopru. Foto: www.alesfevzer.com
Ester Sokler je v Prvi ligi do zdaj dosegel 18 golov, od tega kar sedem proti Kopru. Foto: www.alesfevzer.com

Radomlje 10 točk pred zadnjim dvojcem

V drugem polčasu ni bilo spremembe izida, pri čemer so imeli lepše priložnosti Radomljani, ki so z novo točko naredili nov korak k obstanku v Prvi ligi. Zdaj imajo že 10 točk zaloge pred deveto Gorico in zadnjim Taborom. Na drugi strani je Koprčanom spodletel naskok na 3. mesto in neposredno uvrstitev v Evropo, za kar pa bo najbrž zadostovalo tudi 4. mesto.

Novopečeni prvaki v Novi Gorici

Olimpija, ki si je v prejšnjem krogu z zmago nad Mariborom že zagotovila naslov prvaka, bo v nedeljo ob 15. uri gostovala pri Gorici. Videti je, da je motivirana za nove zmage in da tekmecem, ki bodo zelo potrebovali točke (Gorica se s Taborom bori za obstanek), ne bodo ničesar podarili. "Naslov imamo, a treba je odigrati še nekaj tekem do konca prvenstva. Želimo si zmage in novih točk," je povedal David Sualehe. Prihod na tekmo je napovedala tudi navijaška skupina Green Dragons.


Sorodna novica Najslajša zmaga za novo Olimpijino zvezdico

PRVA LIGA TELEMACH – 32. KROG


KALCER RADOMLJE – KOPER 1:1 (1:1)
300; Sokler 45.+1; Edomwonyi 2.

Kalcer Radomlje: Baš; Ševelj, Korun, Dobrovoljc, Hrvoj; Nlandu, Ouro, Nuhanović; M. Čuić (75./Cerar), Šošić (75./F. Čuić), Sokler (82./Sever).

Koper: Golubović; Palčič, Novoselec, Mittendorfer, Cukjati; Correia, Tičić (75./Benedičič); Kambič, Krajinović, Požeg Vancaš (71./Jašaragić); Edomowonyi (62./Nkada)

Sodnik: Asmir Sagrković (Vrhnika)


Zadetki s tekem Koper – Radomlje in Tabor – Mura

CB24 TABOR SEŽANA – MURA 1:2 (0:0)
300; Zeljković 87.; Klepač 72., 86.

Tabor Sežana: Koprivec; Briški, Ovsenek, Kaleba; Halilović; Marasović (70./Vatovec), Ad. Zeljković, Korošec, Šušnjara (85./Al. Zeljković); Stanković, Ndzengue (84./Kouao).

Mura: Mihelak; Beganović, Morris, Cipot, Kuzmić; Brkić (61./Zličić), Maruško; Kous (73./Jovičević), Kasalo (61./Klepač), Šarić (61./Tripi); Daku (88./Balažic).

Sodnik: Slavko Vinčić (Maribor)


MARIBOR – DOMŽALE 1:0 (0:0)
2500; Vipotnik 47.
RK: Nwankwo 50./Domžale

Maribor: Bergsen; Žinić (67./Karič), Watson, Uskoković, Guerrico; J. Repas, Antolin (46./Laušić); Božić (92./Božičković), Tolić (87./Jakupović), Brnić; Vipotnik.

Domžale: Tratnik; Brecl, Nwankwo, Fazlić; Markuš, Pišek, Topalović (71./Vuk), Offenbacher (62./Podlogar); Ž. Repas, Kovačević; Barišić (62./Awonsanya).

Sodnik: Martin Matoša (Notranje Gorice)


Nedelja ob 15.00:
GORICA – OLIMPIJA

Ob 17.30:
BRAVO – CELJE


LESTVICA

Slovenska nogometna liga, 2022-2023
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
1.
Olimpija
36 23 4 9 60:39 73
2.
Celje
36 19 10 7 53:34 67
3.
Maribor
36 18 8 10 70:43 62
4.
Domžale
36 13 13 10 50:42 52
5.
Mura
36 13 13 10 50:45 52
6.
Koper
36 14 8 14 46:40 50
7.
Radomlje
36 10 14 12 35:53 44
8.
Bravo
36 9 9 18 33:41 36
9.
Gorica
36 5 12 19 31:57 27
10.
Tabor Sežana
36 3 15 18 29:63 24