Ljubljančan na klopi celjske ekipe Dušan Kosič je dočakal prvi naslov državnega prvaka. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ljubljančan na klopi celjske ekipe Dušan Kosič je dočakal prvi naslov državnega prvaka. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Najprej tekel kazenske kroge, potem začel razumeti Kosičev nogomet

"Dule – legenda," je odmevalo med navijači, ko jih je prišel pozdravit Dušan Kosič. Po osvojitvi prvega naslova državnega prvaka v nogometu (Celje - Olimpija 2:2) je bilo navdušenje nepopisno in ni ponehalo vseh 20 minut, ko je Kosič odgovarjal na novinarska vprašanja. "Celje gori. Noro. Polno emocij. Težka tekma je bila to za nas. Izkazalo se je, da je točka dovolj. Super. Vesel sem, da se je izšlo. Do konca je bilo napeto, presrečni smo, da smo osvojili naslov prvaka."

Olimpija je dvakrat izenačila in Kosič je trepetal do zadnje sekunde "Če bi dobili gol dve minuti pred koncem, bi bili spet luzerji. Mladi fantje, ki so delali v obrambi, so zdržali. Ponosen sem nanje, tudi nekaj sreče smo imeli, a zasluženo nam je uspelo."

Lotrič: Zmagalo je srce, ne denar
Lepo darilo ob 100. obletnici nogometa v Celju

Po remiju s Taborom je bilo grozno
Olimpija je bila kar 29 krogov na vrhu, ob koncu prvenstva je zakockala vse (10 izgubljenih točk na zadnjih štirih tekmah), Celjani pa so vedeli, da so na pravi poti: "Kadar nam je malo zmanjkalo, smo verjeli, da je vizija prava. Fantje so po razočaranjih stopili skupaj, pridno trenirali in verjeli v uspeh. Najtežje je igrati tekme, na katerih javnost pričakuje, da smo že vnaprej zmagali, pa smo bili potem ožigosani kot nekdo, ki nima konstante. Na primer remi s Taborom 1:1, po tej tekmi je bilo grozno ... Z Mariborom in Olimpijo je najlažje igrati, saj nimaš kaj izgubiti, tudi igralci ne potrebujejo nobene motivacije."

Celje na evropsko pot 18. ali 19. avgusta

Celje bo 1. krog kvalifikacij za Ligo prvakov odigralo 18. ali 19. avgusta. Kdo bo nasprotnik, bo znano po žrebu 9. avgusta. Štart nove sezone Prve lige bo 12. avgusta.

Kosič: Hvala Sloveniji za podporo
Celjani so evforično proslavili naslov prvaka, Tomislav Tomić pa se je lahko le prijel za glavo. Olimpija je na zadnjih štirih tekmah osvojila le dve od 12 točk. Foto: BoBo/Borut Živulović
Celjani so evforično proslavili naslov prvaka, Tomislav Tomić pa se je lahko le prijel za glavo. Olimpija je na zadnjih štirih tekmah osvojila le dve od 12 točk. Foto: BoBo/Borut Živulović

Naslednji cilj: Liga prvakov
Kosič pravi, da bo treba kmalu zavihati rokave. "Pred nami je že nova naloga, Slovenijo bomo predstavljali v Ligi prvakov in želimo nekaj narediti. Moj nasvet je, naj fantje ostanejo v Celju, da nadaljujemo zgodbo."

Kaj se bo spremenilo v celjskem klubu? "Klub bo moral znati živeti s tem. To so druge dimenzije. Zelo malo nas je v strokovnem štabu, upravi ... To je za nas nova situacija. Kot trener si samo želim, da je vsak, ki pride v ekipo, stokrat preverjen. Najpomembnejši je karakter, na to dam ogromno. Vsak mora spadati v našo filozofijo, ki jo zagovarjamo. Skrbno bomo izbirali fante, ki se bodo pridružili. Morda bolje, da podpremo fante, ki niso toliko igrali in pridno trenirajo. Rad bi spoštoval igralce, ki so naredili to zgodbo. Ljudje si od zunaj predstavljajo, da je lahko vsak, ki pride v Celje, boljši od fantov, ki igrajo."

Celjanom remi na derbiju prinesel prvi naslov

Hvaležen varovancem, da je postal trener v pravem pomenu besede
Kosič, ki je pri Celju tri leta, je po izboru v organizaciji sindikata SPINS najboljši trener sezone v Prvi ligi. "Ogromno mi pomeni, do zdaj niti nominiran nisem bil. Ti fantje so me naredili za trenerja. Zdaj lahko rečem, da sem trener. Srečen sem, da jih imam. Hvala jim. Nismo se vedno lepo gledali, tudi prepirali smo se. A nikoli mi ni bilo mučno priti na trening."

Sorodna novica Kvizka pri Kosiču ni vložil še nihče, morda le kapetan Lotrič

Najlepše je igrati na tri dni
Se je Dušan Kosič spremenil, odkar je prišel v Celje? "Spremenil sem se kot oseba. Umiril sem se. Začel sem verjeti v tiste, ki jih imam, in ne sanjati o tistih, ki jih nimam. Vem, da smo jim dali veliko ljubezni, dnevnih pogovorov ... Moja žena najbolje ve, da sem nenehno na telefonu. Poskušam pomagati fantom. Tudi tisti, ki so poškodovani, so imeli podporo."

Teorija, da Celje zaradi premalo širokega kadra v boju z Olimpijo in Mariborom ne bo zdržalo ritma sreda-sobota, ni bila pravilna. "Najlepše je igrati na tri dni. Ti fantje imajo sposobna telesa, naši trenerji dnevno delajo z njimi. Sprejeli so, da nogomet ni v njihovem urniku od tri do štiri ure na dan, ampak 20. V našem fitnesu je vedno dovolj igralcev, vedno nekaj popravljajo na sebi, saj če ne bomo naredili 'mašin', ne bomo konkurenčni."

Lotrič presrečen, Vukušić čustveno izpraznjen