Milivoje Novaković, ki je nekoč blestel v nemškem prvenstvu, zdaj pa v japonskem, je v Bielefeldu po desetih minutah zadel z glavo. Foto: Aleš Fevžer
Milivoje Novaković, ki je nekoč blestel v nemškem prvenstvu, zdaj pa v japonskem, je v Bielefeldu po desetih minutah zadel z glavo. Foto: Aleš Fevžer
Zmaga nad Turki lepa popotnica za tekmo z Islandci

Igra Slovenije ni bila toliko atraktivna kot učinkovita. V polno sta za prvo Katančevo zmago po vrnitvi na selektorsko mesto v Bielefeldu zadela Milivoje Novaković in njegova menjava Tim Matavž. Vrhunsko tekmo je odigral mladi Kevin Kampl, ki so ga lahko turški nogometaši ustavljali le s prekrški, v vratih pa je bil zanesljiv Jan Oblak, ki je zamenjal poškodovanega Samirja Handanovića.

Novaković zadel z glavo
Po mirnem začetku je Slovenija povedla iz prve nevarnejše akcije. Kampl je priboril žogo na turški polovici, nato podal na levo do Jokića, ta pa je našel neoviranega Novakovića, ki je z glavo zatresel turško mrežo. Slovenci bi lahko nekaj minut pozneje še povišali prednost, saj je sam proti turškemu golu stekel Kampl, s prekrškom ga je kot zadnji igralec zaustavil Serdar Kurtulus, ki mu je sodnik pokazal zgolj rumeni karton. Turki, ki niso igrali v najmočnejši postavi, so bili v prvem polčasu sicer več pri žogi, toda bili so brez pravih idej, njihove podaje pa netočne.

Matavž spreten v kazenskem prostoru
Tudi v drugem polčasu je Slovenija nadzorovala potek. Prvo priložnost sta imela Valter Birsa in Tim Matavž, ki sta krenila v protinapad, vendar je Birsa preslabo oddal žogo. V 65. minuti je Matavž po levi strani prodrl v kazenski prostor, se elegantno znebil svojega čuvaja Gökhan Zana in s strelom po tleh iz bližine zadel za 2:0. Zmaga bi bila lahko še višja. Razpoloženi Kampl je v 75. minuti že premagal turškega vratarja, a je v zadnjem trenutku eden od turških branilcev žogo odbil z golove črte. Tudi na koncu, ko je bila igra zelo živahna, je bilo še vroče v turškem kazenskem prostoru.

Naslednji teden proti Islandiji
Po enajstih tekmah oziroma po oktobru 2011 (zmaga nad Srbijo 1:0) je slovenska mreža prvič ostala nedotaknjena. 20-letni Jan Oblak se je izkazal zlasti po uri igre, ko je mojstrsko ukrotil strel Ömerja Topraka z neposredne bližine. V 92. minuti je odlično posredoval po nevarnem prostem strelu. Slovenska reprezentanca zdaj lahko mirno čaka naslednjo kvalifikacijsko tekmo, ki bo v petek proti Islandiji.
Katanec: Odvalil se nam je en velik kamen
"Že na prvih dveh tekmah so fantje dali maksimum. Včasih izid ni bil po željah. To je bila res prava prijateljska tekma, lahko bi dali še kakšen gol več, a ne smem biti zaradi tega kritičen. Tudi ritem je bil pravi. Imamo še veliko dela, žal smo premalo skupaj. Tudi proti Islandiji in BiH-u sem bil zadovoljen, to so trenutno naši najboljši igralci. Delujemo kot skupina in danes smo bili za to nagrajeni. Turki imajo veliko posest žoge, a včasih gredo v napad s sedmimi igralci, puščali so precej prostora. Odvalil se nam je en velik kamen, saj nismo želeli izgubiti še tretje tekme. Imamo neko izhodišče za tekmo proti Islandiji. Oni nimajo take posesti, igrajo drugačen sistem," je bil zadovoljen selektor Katanec.

Prijateljska tekma, Bielefeld:
TURČIJA - SLOVENIJA 0:2 (0:1)
9.146; Novaković 11., Matavž 65.

Turčija: Bolat, Zan, Kaldirim , Potuk (60./B. Yilmaz), Sahan (od 69./Töre), Inan (81./Özyakup), Erdinc (77./Pektemek), Topal, Kurtulus (46./Sari), Erkin (69./S. Yilmaz), Toprak.

Slovenija: Oblak; Brečko (90./Lazarević), Ilić , Cesar, Jokić ; Krhin (56./Radosavljević ), Kurtić, Birsa (70./Struna), Kampl (83./Dedić), Kirm; Novaković (58/Matavž ).
Sodnik: Marko Fritz (Nemčija)

Zmaga nad Turki lepa popotnica za tekmo z Islandci