Milivoje Novaković o potovanjih iz Japonske v Evropo in nazaj:
Milivoje Novaković o potovanjih iz Japonske v Evropo in nazaj: "Navadil sem se že na to. Dva, tri dni potrebujem, da sem pravi. Vedno sem vesel, ko pridem domov ter vidim prijatelje in družino. Dobim dodatno energijo. Ko se vrnem na Japonsko, je prilagoditev malce težja." Foto: Aleš Fevžer

Kar se mene tiče, je bilo vse v redu in pošteno. Še sem v stikih z nekaterimi igralci in trenerji.

Jan Oblak o slovesu od Benfice
Jan Oblak o prestopu v Atletico Madrid
Čeferin ne želi pritiskati na reprezentanco
Nogometaši začenjajo lov na Euro 2016

"Novagol" je na zbor reprezentance pred ponedeljkovim srečanjem v Talinu, prvim v kvalifikacijah za Euro 2016, prišel z imenitno popotnico. Na Japonskem je v tej sezoni dosegel že devet zadetkov, zadnjega v soboto ob osvojeni točki Šimicuja na gostovanju pri drugouvrščenem Sagan Tosuju (2:2). Na lestvici strelcev J1 League si deli četrto mesto.

Zelo pazi na prehrano
Zdaj že pravi veteran v Katančevi izbrani vrsti (63 nastopov, 25 golov) ne obžaluje, da se je pred dvema letoma podal na Daljni vzhod: "Mogoče bi še lahko igral v Evropi, a mislim, da sem naredil dobro potezo, ko sem odšel na Japonsko. Sem v letih, ampak res nimam nikakršnih težav z zdravjem, kar je najpomembneje. Zelo pazim na prehrano, zdaj imam celo boljše rezultate testiranj, kot ko sem igral v Bundesligi. Japonska hrana je najbolj zdrava na svetu, ljudje tam živijo najdlje. Osnova je veliko tekočine in ribe. Vemo, kaj in kako jemo tu, mislim, da sem se v zadnjih letih nekaj naučil. Vztrajal bom, dokler bom lahko. Ko bom videl, da so boljši od mene, se bom umaknil."

Tudi v Šizuoki, nedaleč od vznožja znamenite gore Fudži, ki so jo lani vpisali na Unescov seznam svetovne dediščine, se je po selitvi iz Omije Ardidže dobro znašel. Na 3.776 metrov visoko najvišjo goro na Japonskem se še ni povzpel, namerava pa to v prihodnosti vsekakor storiti.

Prva tekma najpomembnejša za samozavest
S soigralci v reprezentanci ima za zdaj pred sabo cilj nekoliko drugačne vrste. Za neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo v Franciji bo treba na lestvici skupine E "splezati" vsaj na drugo mesto, tretje pa bi prineslo dodatne kvalifikacije.
"Čaka nas težek začetek, saj igramo tri od prvih štirih tekem v gosteh. Prva bo najpomembnejša za samozavest," pravi Novaković, ki se ne ukvarja s porazom proti Estoniji pred tremi leti v Stožicah (1:2), niti z iskanjem dodatne motivacije v njem: "Ne bomo gledali nazaj. To so nove kvalifikacije in nove tekme. Smo pravi kolektiv, motivacije nam ne manjka. Najpomembneje bo, da igramo redno v klubih."

Slovenija letos na treh prijateljskih tekmah proti Alžiriji, Urugvaju in Argentini še ni dosegla zadetka (trikrat je bilo 2:0), kar pa "Nove" ne skrbi: "Ustvarjali smo si priložnosti. Mislim, da smo v Urugvaju odigrali zelo dobro tekmo, prvi polčas iz Montevidea nam mora biti vodilo za nadaljnje delo."

Oblak: Zadnjih 10 dni treniram brez težav
Na južnoameriški turneji je bil v začetku junija tudi Jan Oblak, ki pa si je med pripravami v Buenos Airesu lažje poškodoval desno koleno in na tekmah proti nekdanjima svetovnima prvakoma ni branil. Tako kot tudi ni še stal med vratnicama v svojem novem klubu Atleticu iz Madrida. Poškodba med pripravami ga je za zdaj posadila na klop, prednost ima Miguel Angel Moya, ki je poleti prišel iz Getafeja.

"Na srečo sem zdaj zdrav, zadnjih deset dni treniram čisto normalno in brez težav. Zelo sem vesel, da sem končno spet na igrišču. Normalno je, da si vsak igralec želi igrati. Če si profesionalec, boš naredil vse za to, da boš igral. Za zdaj brani Moya. Brani dobro, kaj bo čez čas, pa ne ve nihče," je povedal mladi Škofjeločan v ponedeljek na Brdu pri Kranju.
Tu je, da pomaga, trenira in dela
Najdražji vratar v zgodovini španske lige, za katerega je Atletico Benfici odštel 16 milijonov evrov, se mora tudi v reprezentanci zadovoljiti s statusom rezervista. "Številka ena je Samir. Tukaj ne bom dopustil nobenih špekulacij," se je glasilo sporočilo selektorja Katanca v petek ob predstavitvi seznama nogometašev.

"Samir je odličen vratar, že dolgo časa brani za reprezentanco. Selektor je povedal vse. Sem tukaj, da pomagam, da treniram in da delam," se je odzval Oblak. Hladnokrvno se otepa tudi statusa zvezdnika: "Ne berem prav veliko časopisov in ne obremenjujem se s tem, da sem najdražji vratar v španskem prvenstvu. Ne razmišljam o tem. Zdaj sem tu, da dokažem in upravičim to, kar je Atletico plačal zame."

Na treningih in pripravah se je doslej največ družil s Hrvatom Mariem Mandžukićem, za druženje zunaj pripravljalnih središč pa prav veliko prostega časa še ni imel.

Kar se mene tiče, je bilo vse v redu in pošteno. Še sem v stikih z nekaterimi igralci in trenerji.

Jan Oblak o slovesu od Benfice
Jan Oblak o prestopu v Atletico Madrid
Čeferin ne želi pritiskati na reprezentanco
Nogometaši začenjajo lov na Euro 2016