Teemu Pukki je na tekmi med Finsko in Slovenijo v Helsinkih podal za oba zadetka gostiteljev. Foto: Reuters
Teemu Pukki je na tekmi med Finsko in Slovenijo v Helsinkih podal za oba zadetka gostiteljev. Foto: Reuters

Selektor Matjaž Kek je pred slabimi štirimi meseci na severu Evrope pogrešal več samozavesti in odločnosti oziroma agresivnosti, zadovoljen pa je bil s kombinatoriko in številom ustvarjenih priložnosti. Toda Slovenci jih niso izkoristili, Finci dve svoji so in končalo se je z 2:0. "Ni dovolj, če dobro odigraš 80 minut ter si pripraviš tri ali štiri priložnosti, pa hkrati nekaj oddelaš na pol," poudarja Bijol.

Septembra je Finska v gosteh premagala še Kazahstan (0:1), tri dni pozneje pa je njene visokoleteče načrte nekoliko prekrižal domači poraz proti Danski (0:1). Kljub temu je po šestih krogih le točko za Slovenijo. Po dvoboju v Stožicah jo do konca kvalifikacij čakata še domači srečanji proti Kazahstanu in Severni Irski ter gostovanje v San Marinu.

Kurtić: Imamo veliko kakovosti, a treba bo narediti zadnji korak

Manjka poškodovani Antman

"Morali bomo iskati šibke točke Fincev," je na ponedeljkovem zboru na Brdu pri Kranju, kjer je ob povečanem zanimanju medijev prevladovalo zelo sproščeno in pozitivno vzdušje, poudaril s 85 nastopi najizkušenejši v slovenski reprezentanci Jasmin Kurtić.

"Katere so, morate vprašati selektorja (nasmešek). Poskušali bomo izpolniti navodila strokovnega štaba, je pa pomembno, da tudi sam na zelenici dobro prebereš tekmeca. Včasih se namreč med pripravami na obračun pogovarjaš o nekih stvareh, ko se tekma začne, pa vidiš, da je tekmec ubral nekaj čisto drugega. Vse je odvisno od nas, moramo biti pripravljeni na vse."

Na zadnji tekmi proti Danski pred natančno mesecem dni je finski selektor Markku Kanerva (na tem položaju je že sedem let) igral s postavitvijo 5-4-1 z edinim pravim napadalcem Teemujem Pukkijem. V 62. minuti ga je zamenjal Joel Pohjanpalo, strelec prvega zadetka proti Sloveniji v Helsinkih.

Oliverja Antmana (Nordsjælland), ki je v soočenju s slovensko obrambo postavil končni izid, septembra pa v 78. minuti zadel za zmago v Astani, tokrat zaradi poškodbe ni v izbrani vrsti. V Kazahstanu so bili vsi trije, Pukki, Pohjanpalo in Antman, v začetni postavi (3-4-3).

Udarna napadalca v dobri formi

Pukki je z 38 goli najboljši strelec v zgodovini finske reprezentance in med velikimi uharicami, kot je njen vzdevek, uživa poseben status. 33-letni napadalec se je poleti iz Norwicha preselil v ZDA h klubu Minnesota United. V soboto je ob domači zmagi nad Los Angeles Galaxyjem s 5:2 dosegel kar štiri zadetke, tri v drugem polčasu med 60. in 76. minuto. Skupaj je na 13 tekmah v Ligi MLS do zdaj zbral deset golov in eno podajo.

Dobro je sezono začel tudi Pohjanpalo. V Serie B je za Venezio na devetih dvobojih prispeval tri zadetke in dve podaji, obe v soboto ob domači zmagi nad vodilno Parmo s 3:2. Gostje so doživeli sploh prvi poraz, pri le enem pa so za zdaj tudi nogometaši iz Benetk, ki so na tretjem mestu na lestvici.

Hradecky odlično brani za Bayer Leverkusen

Prvo ime finske reprezentance pa je trenutno vratar in kapetan Lukaš Hradecky. Z Bayerjem iz Leverkusna s šestimi zmagami in remijem vodi v Bundesligi, na uvodnih sedmih tekmah nemškega prvenstva je prejel samo šest golov. Po dve žogi je moral iz svoje mreže pobrati v 1. krogu doma proti Leipzigu (3:2; Benjamin Šeško tedaj zaradi poškodbe stopala ni igral) in 15. septembra v gosteh proti Bayernu (2:2).

Hradecky je bil na Allianz Areni, kjer je zbral sedem obramb, najboljši igralec tekme. Statistični portal Sofascore mu je podelil oceno 8,1, sloviti Kicker pa najvišjo oceno 1. Nazadnje je Bayer s 3:0 premagal tako predzadnji Mainz (v gosteh) kot zadnji Köln (doma).

Lukaš Hradecky (desno) je v dozdajšnjem delu kvalifikacij prejel le štiri zadetke. Levo je finski selektor Markku Kanerva. Foto: Reuters
Lukaš Hradecky (desno) je v dozdajšnjem delu kvalifikacij prejel le štiri zadetke. Levo je finski selektor Markku Kanerva. Foto: Reuters

Proti Danski brez strela v okvir vrat

Tudi preostali ključni členi finske izbrane vrste v klubih redno igrajo. Poleg Antmana pa sta izmed tistih, ki so se junija zoperstavili Sloveniji, zaradi poškodb brez vpoklica ostala še vezista Ilmari Niskanen (Exeter City) in Anssi Suhonen (Hamburger SV).

Proti Danski je bil prejšnji mesec poleg Hradeckega najbolje ocenjen osrednji branilec Robert Ivanov (oba s 7,5), ki je od poletja član nemškega drugoligaša Eintrachta Braunschweig. Hradecky je ubranil pet strelov, razmerje v strelih v okvir vrat je bilo 0:6. Matiral ga je le Pierre-Emile Højbjerg v 86. minuti, kar je bil šele četrti zadetek v njegovi mreži v celotnih kvalifikacijah.

Slovenija ima tokrat za pripravo na tekmeca nekaj več časa. "Vedno je dobrodošel kakšen trening več, a smo že toliko časa skupaj, da se v igri poznajo nekateri avtomatizmi. To je ključno. Selektor nam že nekaj let vbija v glavo določene stvari, mislim, da smo se iz tega nekaj naučili. Zelo pozitivno bomo šli v tekmo, prepričan sem o zmagi," je sklenil Bijol.

Bijol: Vse bomo naredili za zmago nad Finsko in gremo pozitivno še na Severno Irsko

Seznam finske reprezentance za dvoboj proti Sloveniji

Vratarji: Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen), Viljami Sinisalo (Exeter City), Hugo Keto (Sandefjord);

Branilci: Arttu Hoskonen (Cracovia), Richard Jensen (Aberdeen), Robert Ivanov (Eintracht Braunschweig), Miro Tenho (HJK), Pyry Soiri (HJK), Diogo Tomas (Odd), Matti Peltola (HJK), Nikolai Alho (Volos), Jere Uronen (Charlotte), Noah Pallas (Oulu), Tuomas Ollila (HJK), Leo Väisänen (Austin);

Vezisti: Glen Kamara (Leeds United), Robert Taylor (Inter Miami), Rasmus Schüller (Djurgarden), Kaan Kairinen (Sparta Praga), Niilo Mäenpää (Warta Poznanj), Daniel Hakans (Valerenga), Lucas Lingman (HJK);

Napadalci: Benjamin Källman (Cracovia), Teemu Pukki (Minnesota United), Marcus Forss (Middlesbrough), Joel Pohjanpalo (Venezia).