Marcus Rashford je v 107. minuti poskrbel za veliko veselje na Old Traffordu. Foto: Reuters
Marcus Rashford je v 107. minuti poskrbel za veliko veselje na Old Traffordu. Foto: Reuters
Sofiane Hanni
Sofiane Hanni je kronal odlično igro Anderlechta v prvem polčasu. Foto: Reuters
Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović je zapustil zelenico na nosilih v 91. minuti. Šved si je poškodoval koleno in veliko vprašanje je, če bo v letošnji sezoni še lahko igral. Foto: Reuters
Amin Younes
Amin Younes je v 120. minuti postavil končni izid na Veltins Areni. Foto: Reuters
Nogometaši Lyona so se uvrstili v polfinale po osmih serijah strelov z enajstih metrov. Foto: Reuters

echt z golom Marcusa Rashforda v 107. minuti (2:1).

Prva tekma v Bruslju se je končala z remijem (1:1). Na Old Traffordu so Belgijci prikazali odlično predstavo in se vse do 120. minute upirali favoriziranim rdečim vragom.
V 10. minuti je Henrik Mhitarjan s 15 metrov unovčil podajo Rashforda za hitro vodstvo Manchester Uniteda. Anderlecht se je otresel silovitega pritiska po četrt ure igre. V 31. minuti je Youri Tielemans stresel prečko, odbito žogo pa je Sofiane Hanni z bližine pospravil v mrežo.
Poškodba Ibrahimovića
V drugem polčasu so imeli rdeči vragi veliko premoč. Zlatan Ibrahimović, Paul Pogba in Rashford so kar tekmovali, kdo bo zapravil lepšo priložnost. Ob koncu rednega dela se je švedski napadalec poškodoval, nerodno je stopil in verjetno gre za poškodbo kolena. Vstopil je Anthony Martial.
V podaljšku je Belgijcem zmanjkalo moči. V 107. minuti je Marouane Fellaini zaposlil Rashforda, ki je z levo nogo zatresel mrežo. Anderlecht je iztisnil še zadnje atome moči. V 116. minuti je Frank Acheampong prišel do strela z glavo z bližine, vendar je bil Sergio Romero na mestu.
Ajax z igralcem manj do preobrata v podaljšku
Schalke je bil na prvi tekmi na Amsterdam Areni popolnoma nemočen. Ajax je zmagal z 2:0 in imel še celo vrsto priložnosti. Na povratni tekmi je Schalke izničil prednost po 90 minutah, v podaljšku povišal na 3:0, a so Nizozemci z igralcem manj zadeli dvakrat (3:2).
Na Veltins Areni v prvem polčasu ni kazalo na velik preobrat. V 53. minuti je Leon Goretzka štartal na svoji polovici, pospešil proti vratom Ajaxa, si izmenjal dvojno podajo z Guidom Burgstallerjem in nato z desnico poslal žogo v mrežo. Le tri minute zatem je Sead Kolašinac z leve strani podal pred vrata, kjer je napadalec Burgstaller povišal na 2:0.
Težave za Ajax so se le še stopnjevale. Deset minut pred koncem rednega dela je Joel Veltman prejel drugi rumeni karton po prekrkšku nad Nabiljem Bentalebom.
Na vrsti je bil podaljšek, kjer je Schalke silovito pritisnil z igralcem več. V 101. minuti je Kolašinac podal v kazenski prostor, Daniel Caligiuri pa je z glavo zadel za 3:0. Na tribunah so bili navijači modrih v ekstazi, spomini na zmago v Pokalu Uefa leta 1997 so se vrnili. Ajax je bil v izgubljenem položaju, v 111. minuti pa je Nick Viergever z bližine unovčil zmedo v obrambi Schalkeja, slabo je posredoval Matija Nastasić. V zadnjih minutah so Nemci vse moči usmerili v napad, celo vratar Ralf Fährmann je odšel v napad. V 120. minuti je Amin Younes po protinapadu zapečatil usodo modrih.
Vratar Lopes obranil strela Tošića in Mitrovića
Še bolj dramatična je bila tekma v Carigradu, kjer je Bešiktaš izničil minimalno prednost Lyona s prve tekme (2:1). Dvakrat je zadel Anderson Talisca. V podaljšku ni bilo golov.
Na vrsti so bili streli z bele točke, kjer so bili vsi strelci v prvih šestih serijah natančni. V sedmi seriji je srbski branilec Duško Tošić slabo streljal in vratar Lyona Anthony Lopes je žogo zlahka odbil. Christophe Jallet je imel polfinale na nogi, a je streljal visoko prek vrat. V osmi seriji Hrvat Matej Mitrović ni bil natančen, Lopes je žogo zadržal pred golovo črto. Kapetan Lyona Maxime Gonalons je nato potrdil vozovnico za polfinale.
Le Celta napredovala po 90 minutah
Celta je v Genku branila prednost s prve tekme na stadionu Balaidos (3:2). Po prvem polčasu ni bilo golov, nato pa je Špance v vodstvo popeljal Pione Sisto v 63. minuti. Gostitelji, ki so potrebovali zmago z 1:0 ali 2:1, so hitro dobili upanje, štiri minute pozneje je izenačil Leandro Trossard. Izid 1:1 je ostal do konca, kar je pomenilo, da so napredovali Španci.

Četrtfinale, povratne tekme:
MANCHESTER UNITED - Anderlecht * 2:1, 1:1 (1:1) 1:1
Mhitarjan 10., Rashford 107.; Hanni 32.
* - po podaljšku

Man. United: Romero, Valencia, Bailly, Rojo (23./Blind), Shaw, Lingard (60./Fellaini), Carrick, Pogba, Mhitarjan, Ibrahimović (91./Martial), Rashford.

Anderlecht: Ruben, Appiah, Kara Mbodji, Spajić, Obradović, Tielemans, Dendoncker, Hanni (64./Stanciu), Chipciu (64./Bruno), Teodorczyk (79./Thelin), Acheampong.

Sodnik: Alberto Undiano Mallenco (Španija)



Genk - CELTA VIGO 1:1 (0:0) 2:3
Trossard 67.; Sisto 63.

Genk: Ryan, Castagne, Brabec (81./Dewaest), Colley, Uronen, Berge, Pozuelo, Malinovski (72./Boetius), Trossard, Samatta, Buffel (72./Schrijvers).

Celta Vigo: Sergio Alvarez, Hugo Mallo, Cabral, Fontas, Jonny Castro, Wass (80./Jozabed), Radoja, Hernandez, Iago Aspas, Guidetti (42./Beauvue; 91./Roncaglia), Sisto.

Sodnik: William Collum (Škotska)




Schalke - AJAX * 3:2, 2:0 (0:0) 0:2
Goretzka 53., Burgstaller 56., Caligiuri 101.; Viergever 111., Younes 120.
RK:
Veltman 80./Ajax
* - po podaljšku

Schalke: Fährmann, Riether (112./Avdijaj), Höwedes, Nastasić, Kolašinac, Stambouli (53./Huntelaar), Bentaleb, Meyer, Goretzka (84./Geis), Caligiuri, Burgstaller.

Ajax Amsterdam: Onana, Veltman, Sanchez, de Ligt, Viergever, Klaassen, Schöne (74./van de Beek), Ziyech, Kluivert (61./Dolberg), B. Traore (82./Tete), Younes.

Sodnik: Ovidiu Alin Hategan (Romunija)



Bešiktaš - LYON ** 8:8, 2:1 (1:1) 1:2
Talisca 27., 58.; Lacazette 34.
** - po streljanju 11-m

Bešiktaš: Fabricio, Gökhan Gönül, Mitrović, Tošić, Adriano (77./Beck), Özyakup (94./Uysal), Hutchinson, Quaresma (117./Arslan), Talisca, Babel, Tosun.

Lyon: Lopes, Jallet, Nkoulou, Diakhaby, Morel (121./Rybus), Tousart, Gonalons, Tolisso, Cornet (77./Fekir), Lacazette (91./Ghezzal), Valbuena.

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku. Žreb polfinala bo v petek.