Pot do Madrida je zastavljena. V prvem polfinalu se bosta pomerila zmagovala prvega in tretjega četrtfinalnega para, v drugem pa boljša iz drugega in četrtega para. Foto: Reuters
Pot do Madrida je zastavljena. V prvem polfinalu se bosta pomerila zmagovala prvega in tretjega četrtfinalnega para, v drugem pa boljša iz drugega in četrtega para. Foto: Reuters

Določena je tudi že polfinalna pot. Zmagovalec obračuna Tottenham - Manchester City bo v polfinalu igral proti boljšemu iz para Ajax - Juventus. Boljša ekipa na dveh tekmah med Barcelono in Manchester Unitedom se bo v polfinalu pomerila z zmagovalcem med Liverpoolom in Portom. Zmagovalec zgornjega dela tabele bo tudi uradni gostitelj v velikem finalu Lige prvakov v soboto, 1. junija, na Atleticovem stadionu Metropolitanu v Madridu.

Eden izmed junakov Interjevega trojčka, okronanega z naslovom Lige prvakov 2010, Julio Cesar, je izžrebal štiri pare, kjer ni dvoma o klubu, na katerem bo v četrtfinalnem paru breme favorita.

Man United dvakrat izločil Barco
Barcelona in Manchester United se bosta v evropskih izločilnih bojih soočila po 11 letih. Leta 2008 je z edinim golom dvoboja odločil Paul Scholes. Španski in angleški velikan sta predtem odigrala še en evropski dvoboj – v sezoni 1983/84 v četrtfinalu pokala pokalnih zmagovalcev je United poraz v Barceloni z 0:2 spremenil v napredovanje z domačo zmago s 3:0. Medsebojno še nihče ni slavil v gosteh: po dve zmagi in dva remija je medsebojni domači izkupiček na Camp Nouu in Old Traffordu. Povsem druga pesem je v finalih Lige prvakov: tako leta 2009 kot leta 2011 se je z evropskim naslovom okitila Barcelona, na obeh tekmah pa je blestel in zadeval Lionel Messi.

Manchester City je prvi favorit stavnic za končno slavje, a petek so jim že pokvarile novice o prihajajoči Fifini kazni. Lahko
Manchester City je prvi favorit stavnic za končno slavje, a petek so jim že pokvarile novice o prihajajoči Fifini kazni. Lahko "meščanom" v četrtfinalu zagodejo še Londončani? Foto: Reuters

Trije dvoboji City – Spurs v 10 dneh
Vseangleški par prinaša prvo evropsko soočenje Manchester Cityja in Tottenhama, ki bosta v vsega 10 dneh odigrala kar tri medsebojne tekme. Po povratni tekmi namreč 20. aprila sledi še prvenstveni obračun v Manchestru, 29. oktobra je City v Londonu zmagal z 1:0. Liverpool na šestih soočenjih s Portom še ni izgubil, tri zmage in trije remiji, lani je bilo na Portugalskem kar 5:0 za redse. Porto je izgubil zadnjih pet obračunov na dve tekmi z angleškimi klubi.

Stara dama zakleti velikan za Ajax
Ajax čaka veliki izziv v Juventusu, ki je medsebojno neporažen že deset srečanj (šest zmag in štirje remiji), pri čemer so Torinčani dobili prav vse štiri dozdajšnje izločilne obračune na dveh tekmah, za dobro mero pa še finale Lige prvakov leta 1996 po 11-m s 4:2. Nazadnje so se Nizozemci in Italijani v Evropi soočili v šestnajstini finala leta 2010, ko je bilo v Amsterdamu 1:2 in v Torinu 0:0.

Na stavnicah Man City ostaja prvi favorit

Glede na formo in letošnje predstave osmerice četrtfinalistov, so tudi stavnice hitro potrdile, da smo dobili štiri neuravnotežene pare z izrazitimi štirimi favoriti. Kvota za končno slavje Manchester Cityja znaša 3, drugo mesto si delita Barcelona in Juventus s kvoto 4,5, tesno jima sledi Liverpool s kvoto 5. Štirim izzivalcem se pripisuje bore malo možnosti za podvige, ki pa jih v osmini finala ni manjkalo. Kvote za evropski naslov pri avtsajderjih znašajo: Manchester United 21, Tottenham 26, Ajax 41 in Porto 101.

Za Ligo prvakov je srečo delil Julio Cesar, brazilski vratar in prvak Evrope z Interjem leta 2010. Foto: Reuters
Za Ligo prvakov je srečo delil Julio Cesar, brazilski vratar in prvak Evrope z Interjem leta 2010. Foto: Reuters

V bobnu so bili kar štirje angleški klubi, in sicer Manchester City, Manchester United, Tottenham in Liverpool, ob njih pa še italijanski prvak Juventus, španski prvak Barcelona, portugalski prvak Porto in nizozemski podprvak Ajax. Šesterica klubov ima skupaj 21 naslovov evropskega prvaka, brez naslova in s polfinalom kot največjim evropskim dosežkom sta Manchester City in Tottenham.

Fifa že spisala kazen Cityju
Ravno Man City je na stavnicah pred žrebom četrtfinala prvi favorit za končno slavje. A nad superbogatim moštvom Pepa Guardiole na denarni pogon Združenih arabskih emiratov se zbirajo črni oblaki. Na Otoku so se časopisi razpisali, da je Fifa že spisala kazen zaradi nezakonitega podpisovanja mladoletnikov, zaradi česar Manchester City dva prestopna roka ne bo smel podpisovati novih igralcev. Drugi izraziti favorit za končno slavje je Barcelona.

Žreb je bil povsem odprt, edini predpogoj, ki ga je postavila Uefa oz. mestne oblasti, je, da se v Manchestru ne more igrati Liga prvakov dva dni zapored, zaradi česar je moral United zamenjati gostiteljstvo tekme z Barcelono.


LIGA PRVAKOV, četrtfinale,

Torek, 9. aprila ob 21.00:
LIVERPOOL - PORTO
TOTTENHAM - MANCHESTER CITY
Povratni tekmi bosta 17. aprila.

Sreda, 10. aprila, ob 21.00:
AJAX - JUVENTUS
MANCHESTER UNITED - BARCELONA
Povratni tekmi bosta 16. aprila.

Polfinale:
TOTTENHAM/MANCHESTER CITY - AJAX/JUVENTUS

MANCHESTER UNITED/BARCELONA - LIVERPOOL/PORTO

Prvi tekmi bosta 30. aprila in 1. maja, povratni pa 7. in 8. maja.


Lahko Slavija po Sevilli zagode še Chelseaju?
V Evropski ligi pa je žreb prinesel bolj uravnoteženo podobo, pri čemer izstopata dva para Napoli – Arsenal in vsešpanski dvoboj Villarreal – Valencia. Na stavnicah najvišje kotirata Napoli in Chelsea, ki je svoje možnosti vsaj na papirju okrepil, saj se bo pomeril s Slavijo Prago, ki pa je v četrtek izločila petkratnega zmagovalca Evropske lige Sevillo.


EVROPSKA LIGA, četrtfinale,

Četrtek, 11. aprila, ob 21.00:
NAPOLI - ARSENAL
VILLARREAL - VALENCIA
BENFICA - EINTRACHT FRANKFURT
SLAVIA PRAGA - CHELSEA

Povratne tekme bodo 18. aprila.

Polfinale:
NAPOLI/ARSENAL - VILLARREAL/VALENCIA
BENFICA/EINTRACHT FRANKFURT - SLAVIA PRAGA/CHELSEA

Prvi tekmi bosta 2. maja, povratni pa 9. maja.


Žogice v žrebu za zaključne boje Evropske lige je izbiral Nizozemec Pierre van Hooijdonk, prvak Pokala Uefe leta 2002 s Feyenoordom. Foto: Reuters
Žogice v žrebu za zaključne boje Evropske lige je izbiral Nizozemec Pierre van Hooijdonk, prvak Pokala Uefe leta 2002 s Feyenoordom. Foto: Reuters

Bodo Angleži prevzeli žezlo iz rok Špancev?
S skupno šestimi klubi med 16 najboljšimi je Premier liga letos razred zase in izziva popolno prevlado španskih klubov v evropskem nogometu, ko so Španci v zadnjih petih sezonah osvojili kar 14 od 15 evropskih lovorik! La liga ima zdaj le trojico predstavnikov v žrebu četrtfinala LP-ja in EL-ja, ki pa imajo vsak svoje visoke cilje.

Brez Slovencev v evropskih četrtfinalih
Slovenskih nogometašev ni med četrtfinalisti. Jan Oblak je z Atleticom v Ligi prvakov izpadel proti Juventusu. V Evropski ligi je oboleli Benjamin Verbič nemočno spremljal razbitje Dinama Kijeva od Chelseaja. Bočni branilec Petar Stojanović je z izključitvijo prispeval k izpadu Dinama Zagreb v podaljšku proti Benfici. Vratar Interja Samir Handanović je bil na obeh tekmah z Eintrachtom najboljši posameznik, a tudi skupno 13 obramb ni bilo dovolj, saj ga je mojstrsko z lobom matiral Luka Jović in Frankfurtčanom priskrbel napredovanje.