Rdeči vragi so popravili vtis po katastrofalni predstavi v četrtek v Sevilli, ko so gladko izpadli v četrtrfinalu Evropske lige. Foto: Reuters
Rdeči vragi so popravili vtis po katastrofalni predstavi v četrtek v Sevilli, ko so gladko izpadli v četrtrfinalu Evropske lige. Foto: Reuters

Nogometni navdušenci so zaman čakali na gol več kot 120 minut, odločitev o zmagovalcu je padla šele v sedmi seriji izvajanja strelov z bele točke, v kateri je glavni osmoljenec tekme postal Solly March, ki je žogo poslal krepko čez prečko.

Vratar Manchester Uniteda David De Gea se je moral večkrat izkazati s pomembnimi obrambami. Foto: Reuters
Vratar Manchester Uniteda David De Gea se je moral večkrat izkazati s pomembnimi obrambami. Foto: Reuters

Srečanje na Wembleyju je bilo precej izenačeno. V prvem delu je David De Gea preprečil veselje Alexisu Mac Allisterju po prostem strelu, na drugi strani je najlepši priložnosti za rdeče vrage zapravil Bruno Fernandes, ki je med drugim za nekaj centimetrov zgrešil gol nasprotnika.

V nadaljevanju sta se dve izjemni priložnosti ponudili nogometašem Brightona. Najprej je v 56. minuti De Gea z odlično obrambo preprečil zadetek Juliu Cesarju Encisu, ki bi skoraj izkoristil kaos pred vrati Uniteda, že nekaj trenutkov pozneje je po natančnem predložku Pascala Grossa z glavo žogo čez gol poslal Danny Welbeck.

V 82. minuti je z roba kazenskega prostora nevarno poskusil še Solly March, a je tudi tokrat dvoboj dobil oprezni De Gea. V zaključku rednega dela so bili podjetnejši igralci v modrem, pritiskali so na Unitedova vrata, a je obramba zdržala in obdržala začetnih 0:0.

Prva polpriložnost se je v podaljšku ponudila rezervistu Marcelu Sabitzerju, še lepšo je v 105. minuti ubranil Sanchez, ki je ubranil nevaren poskus Marcusa Rashforda z roba šestnajsterca. Tudi Brighton si je priigral nekaj lepih polpriložnosti, še najbolj dejaven je bil March, a se izid kljub vsemu ni spremenil.

Sorodna novica Mahrezu uspel dosežek, na katerega je bilo treba čakati 65 let

March edini zgrešil strel z bele točke
O potniku v finale so torej odločali streli z bele točke. V prvi seriji sta zadela Mac Allister in Casemiro, v drugi sta bila natančna Gross in Diogo Dalot. Deniz Undav je bil uspešen v tretji seriji, Jadon Sancho prav tako. Sledila je četrta serija, v kateri sta svoje navijače razveselila Pervis Estupinan in Rashford, v peti sta vratarja premagala tudi Lewis Dunk in Sabitzer. Potem ko sta mrežo zatresla še Adam Webster in Wout Weghorst, je trenutek odločitve nastopil v sedmi seriji: March je svoj poskus zapravil, žogo je poslal krepko čez gol, finalno vstopnico pa je rdečim vragom priskrbel Victor Lindelof.

Rdeči vragi po sedmih serijah enajstmetrovk v finale Pokala FA

Pokal FA, polfinale, Wembley:

Brighton – MANCHESTER UNITED * 6:7 (0:0)

Brighton: Sanchez, Gross, Webster, Dunk, Estupinan, Caicedo, Mac Allister, March, Enciso (67./Veltman), Mitoma, Welbeck (75./Undav).

Man. United: de Gea, Wan-Bissaka (101./Malacia), Lindelöf, Shaw, Diogo Dalot, Casemiro, Eriksen (62./Fred), Antony (90./Sabitzer), Fernandes (101./Weghorst), Rashford, Martial (85./Sancho).

Sodnik: Craig Pawson

* – po streljanju 11-m


11-m:
Mac Allister (1:0)
Casemiro (1:1)
Gross (2:1)
Diogo Dalot (2:2)
Undav (3:2)
Sancho (3:3)
Estupinan (4:3)
Rashford (4:4)
Dunk (5:4)
Sabitzer (5:5)
Webster (6:5)
Weghorst (6:6)
March (čez gol)
Lindelöf (6:7)

MANCHESTER CITY – Sheffield United (II) 3:0 (1:0)
Mahrez 43./11-m, 61., 66.

Finale bo 3. junija na Wembleyju.