Carlo Ancelotti je letos Real Madrid popeljal do naslova evropskega in španskega prvaka. Foto: Reuters
Carlo Ancelotti je letos Real Madrid popeljal do naslova evropskega in španskega prvaka. Foto: Reuters

Mednarodna nogometna zveza bo prihodnje leto junija in julija v ZDA organizirala turnir, na katerem bo sodelovalo 32 najboljših klubov iz vsega sveta. 29 od 32 ekip je že znanih, med njimi je kot evropski prvak tudi Real Madrid.

Ancelotti je v intervjuju za italijanski Il Giornale povedal, da se še z nekaterimi klubi, ki jih ni imenoval, novega Fifinega tekmovanja ne bodo udeležili.

"Ena tekma Real Madrida je vredna 20 milijonov evrov. Toliko nam hoče dati Fifa za celotno tekmovanje. Ne bo šlo. Tako kot mi bo povabilo zavrnilo še nekaj klubov," je povedal Ancelotti.

Vodstvo Reala se je hitro odzvalo in poudarja, a je bila izjava Carla Ancelottija "napačno razumljena". "Sodelovanje Real Madrida na novem klubskem svetovnem prvenstvu v izvedbi mednarodne nogometne federacije Fife v naslednji sezoni 2024/25 ni bilo nikoli postavljeno pod vprašaj," so zapisali v izjavi za javnost.

Fifino klubsko svetovno prvenstvo je popolnoma nov format tekmovanja. Do zdaj je na njem sodelovalo zgolj sedem ekip – nazadnje je decembra v Savdski Arabiji zmagal Manchester City – zdaj pa jih bo 32. 12 ekip bo iz Evrope, 6 iz Južne Amerike, po štiri iz Azije, Afrike in Concacafa, ena iz Oceanije in gostitelj turnirja.

Turnir ni naletel na pozitiven odmev, saj se bo s tem še povečalo število tekem na že tako prenatrpanem koledarju. Angleško združenje profesionalnih nogometašev je že pred tem Fifo opozorilo, da bi igralci lahko stavkali.

Združenje svetovnih lig in svetovni sindikat nogometašev FIFPro sta prejšnji mesec zagrozila Fifi s pravnimi ukrepi, če SP ne bo prestavljen. Kot so zapisali v pismu, bi organizacija klubskega SP-ja povzročila "gospodarsko škodo" domačim ligam in potisnila igralce "prek njihovih meja".