Na prvi tekmi med Slovenijo in San Marinom sredi avgusta je bilo 5:0. Slovaška je pred enim letom Poljsko ugnala z 2:1, po dveh poznih golih Stanislava Šestaka. Foto: EPA
Na prvi tekmi med Slovenijo in San Marinom sredi avgusta je bilo 5:0. Slovaška je pred enim letom Poljsko ugnala z 2:1, po dveh poznih golih Stanislava Šestaka. Foto: EPA
Allesandro Della Valle in Aldo Simoncini
Ne zahtevajte in pričakujte visoke zmage - Irska, Ciper, Wales, Belgija, Litva in Latvija so reprezentance, ki so v zadnjih letih v San Marinu slavile le za en gol. Foto: EPA
Franck Ribery
Če ne bo sanjskega razpleta, bo v Ljudskem vrtu gostoval eden izmed svetovnih zvezdnikov: Cristiano Ronaldo, Frank Ribery, Andrej Aršavin ali kakšen evropski prvak iz leta 2004. Foto: EPA
Raziskovanje San Marina
Zaprti trening Slovencev

Vse o možnostih 203. države na Fifini lestvici o remiju ali celo zmagi pove količnik, če stavimo na zmago Slovenije, ki znaša osupljivih 1,01. Res je - za vsak vloženi evro boste zaslužili natanko en cent! Vse slovenske oči bodo tako uprte v Chorzow na Šlezijski stadion, kjer bosta sočasno igrala Poljska in Slovaška. Če varovanci Vladimirja Weissa premagajo blede Poljake, se bodo prvič uvrstili na svetovno prvenstvo, medtem ko bodo Slovenijo čakale dodatne kvalifikacije, kjer se jim realno obetajo Rusija, Francija, Portugalska ali Grčija.

Ena zmaga in štirje remiji San Marina
Četa Matjaža Keka bo v Serravalleju igrala z reprezentanco, ki se lahko v svoji 19-letni zgodovini lahko pohvali le z eno zmago. Pred šestimi leti so z 1:0 na prijateljski tekmi ugnali Liechtenstein. Poleg tega se ponašajo še s štirimi remiji, dva izmed teh sta bila priborjena v kvalifikacijah: l. 1993 proti Turčiji doma in l. 2001 proti Latviji v gosteh. Od Sanmarincev v najmočnejšem klubu in ligi igra napadalec Andy Selva, ki brani barve Verone v tretji italijanski ligi.

Kocka bo padla v Šleziji
Slovakom remi in točka s Poljsko ne prinaša ničesar, saj bi že ob minimalni zmagi Slovenije imeli slabšo gol razliko, ki je prvi kriterij za razvrščanje v skupinah. Trenutna razlika v golih obeh reprezentanc je +11. Vodilno moštvo skupine 3 se v goste k severnim Poljakom podaja brez kaznovane četverice Škrtel, Durica, Štrba in Stoch ter vprašljivmi Vittekom. Na drugi strani jih bo pričakala prenovljena Poljska pod vodstvom novega stratega Stefana Majewskega, ki zahteva od izbrancev, da tekmo vzamejo kot drugi test za domači Euro 2012, na prvem so z 0:2 klonili na Češkem.

Odprti le dve uganki
"Slovanska" skupina 3 je poleg skupine 2 edina, kjer še nimamo zmagovalca, v preostalih skupinah je ob odsotnosti čudežev tudi jasno, kdo bo sodeloval v dodatnih kvalifikacijah. Zaradi odločitve Fife, da bo na podlagi najnovejše lestvice, ki bo objavljena 16. oktobra, določila štiri nosilce, je tudi znano, kateri so mogoči nasprotniki Slovenije ali Slovaške v novembrskem "play-offu". To so: Rusija (trenutno 6. na Fifini lestvici), Francija (10.), Portugalska (17.) ali Grčija (12.) oz. Švica (15.).

Pri zadnjih dveh reprezentancah so Švicarji v izraziti prednosti, saj bi jim neposredni odhod v Južnoafriško republiko preprečil le domači poraz z Izrealom. Portugalska in Grčija lahko teoretično še zdrsneta na tretje mesta, a ob dejstvu, da gostita Malto oz. Luksemburg, tega res ni pričakovati.

V drugem bobnu so poleg dvojca Slovaška (45.)/Slovenija (54.) še Ukrajina (25.), Irska (38.) ter Bosna in Hercegovina (46.).

Vse bo znano v sredo okoli 11. ure zvečer!

Skupina 3, sreda ob 20.30:
SAN MARINO - SLOVENIJA (TVS 2)

ČEŠKA - SEVERNA IRSKA

POLJSKA - SLOVAŠKA

Lestvica: 
SLOVAŠKA 9 6 1 2 21:10 19
SLOVENIJA 9 5 2 2 15:4 17
ČEŠKA 9 4 3 2 17:6 15
SEVERNA IRSKA 9 4 2 3 13:9 14
POLJSKA 9 3 2 4 19:13 11
SAN MARINO 9 0 0 9 1:44 0
Raziskovanje San Marina
Zaprti trening Slovencev