Kevin Kampl je po Borussii in Bayerju pristal v tretjem klubu v Bundesligi. Foto: EPA
Kevin Kampl je po Borussii in Bayerju pristal v tretjem klubu v Bundesligi. Foto: EPA

Kampl je prestal zdravniške preglede in podpisal štiriletno pogodbo. Na leto naj bi zaslužil okoli tri milijone evrov. Nosil bo številko 44. Doslej najdražji prestop slovenskega nogometaša se je zgodil leta 2014, ko je madridski Atletico za Jana Oblaka Benfici plačal 16 milijonov evrov.

Kampl je v Bundesligo prišel konec leta 2014, ko je iz Salzburga prestopil v Borussio iz Dortmunda. Tam se ni znašel, tako da je poleti odšel v Bayer, s katerim je podpisal petletno pogodbo. Na 72 tekmah je dosegel pet golov.

Ambiciozni Leipzig je v prejšnji sezoni navdušil v nemškem prvenstvu, kjer je zaostal le za Bayernom in zasedel drugo mesto. Tako bo letos igral v skupinskem delu Lige prvakov, njegovi nasprotniki so Monaco, Porto in Bešiktaš.

Športni direktor kluba Ralf Rangnick, ki je imel pred leti enako vlogo tudi v Salzburgu, je želel Kampla pripeljati že pred časom, a je Slovenec takrat za 12 milijonov evrov podpisal za Borussio iz Dortmunda. Leipzig je bil takrat šele v drugi nemški ligi. Po zgolj šestih mesecih je Kampl odšel v Leverkusen, kjer pa v letošnji sezoni ni bil prva izbira trenerja Heika Herrlicha.

Kampl bo zaradi urejanja klubskega statusa izpustil kvalifikacijski tekmi s Slovaško in Litvo.

Po podatkih spletne strani transfermarkt.de je bil Kampl udeležen v tri od desetih najdražjih prestopov slovenskih nogometašev. Na petem mestu je njegov prestop iz Red Bull Salzburga v Borussio Dortmund, Nemci so zanj Avstrijcem plačali 12 milijonov evrov, le milijon manj je vreden šesti najdražji prestop, ko je Kampl iz Borussie odšel v Bayer.

Na tretjem mestu je 15-milijonski prestop Samirja Handanovića iz Udineseja v Inter, na četrtem je Zlatko Zahović, ko je iz Porta za 13,5 milijona odšel v Olympiakos.

Deset najdražjih prestopov slovenskih nogometašev:
 1. Kevin Kampl    iz Bayer Leverkusna v RB Leipzig      20 milijonov
 2. Jan Oblak     iz Benfice v Atletico Madrid        16
 3. Samir Handanović  iz Udineseja v Inter            15
 4. Zlatko Zahović   iz Porta v Olympiakos           13,5
 5. Kevin Kampl    iz Red Bull Salzburga v Borussio Dortmund 12
 6. Kevin Kampl    iz Borussie Dortmund v Bayer Leverkusen  11
 7. Josip Iličić    iz Palerma v Fiorentino           9
 8. Zlatko Zahović   iz Olympiakosa v Valencio          8
 9. Robert Berić    iz Rapid Dunaja v St. Etienne        7,5
10. Tim Matavž     iz Groningena v PSV Eindhoven        7