Daniel van Buyten je v 20. minuti izkoristil zmedo v slovenski obrambi. Foto: EPA
Daniel van Buyten je v 20. minuti izkoristil zmedo v slovenski obrambi. Foto: EPA
Gill Swerts in , Dalibor Stevanovič
Dalibor Stevanovič je v drugem polčasu zadel le zunanji del mreže. Foto: Reuters
Igor De Camargo in Mitja Morec
Igor De Camargo je imel 11 minut pred koncem lepo priložnost, da predčasno odloči tekmo. Foto: Reuters
Slovenci iz Belgije z mešanimi občutki
Slovenci neučinkoviti v Genku

Branilec Bayerna, ki je v Münchnu večinoma le rezervist (odigral je le 10 tekem, dvakrat je vstopil v igro v drugem delu in dosegel en gol), je bil junak v Genku. Varovanci Matjaža Keka so predvsem v prvem polčasu pokazali zelo malo, medtem ko so v drugem vtis z nekaj obetavnimi priložnostmi le izboljšali.

Gostitelji prevladovali v prvem delu
Že v prvi minuti je Robert Koren zapravil strel iz ugodnega položaja, kapetan je meril previsoko. Belgijci so na težkem terenu hitro prevzeli pobudo. V 20. minuti so premoč kronali po neodločnosti Mitje Mörca in Miša Brečka. Samirja Handanovića je spretno ugnal van Buyten. Slovenci so prišli do kazenskega prostora, več pa jim ni uspelo. Ob koncu polčasa je po grobem prekršku Anthonyja Vanden Borreja moral iz igre še Andrej Komac.

Rezervisti poživili igro Slovencev
Kek je na začetku drugega dela Zlatana Ljubijankiča zamenjal z Zlatkom Dedičem, kar je slovenski vrsti v naslednjih minutah le dalo dovolj poguma za odločnejše napade. V 51. minuti bi Jan Vertonghen lahko povišal vodstvo gostiteljev, nato pa so pritisnili gostje. Poskusi Milivoja Novakoviča, Korena in Daliborja Stevanoviča niso obrodili sadov. Slednji je po podaji Bojana Jokiča povsem neoviran zadel zunanji del mreže. Kek je v 64. minuti v igro poslal še Mirnesa Šišića (namesto Stevanovića) in takoj se je znašel v priložnosti, vednar je bil strel z roba kazenskega prostora nenatančen.

Dedič in Novakovič zapravila najlepši priložnosti
Ivan De Camargo
je zapretil po tleh, a je njegov strel Samir Handanovič obranil. V 79. minuti se je Dedič sam znašel pred vratarjem Stijnom Stijnenom, ki pa je njegov prvi poskus odbil, drugi poskus pa so še pred golovo črto odbili domači branilci. V 81. minuti je bil izjemno blizu izenačenja Novakovič po podaji razpoloženega Dediča, a žoga je zletela le nekaj centimetrov mimo vrat. Pet minut pred koncem je van Buyten potrdil zmago Belgije. Pozorno je sledil odbiti žogi in jo iz bližine z glavo potisnil v mrežo.

Belgijci so na velikem tekmovanju zadnjič nastopili na SP-ju 2002, takrat kot Slovenci. Uvrstili so se v osmino finala, kjer so jih z 2:0 premagali poznejši prvaki Brazilci. V kvalifikacijah za SP 2010 so doma s 3:2 ugnali Estonijo in z 2:0 Armenijo ter z 1:2 klonili proti Španiji, v gosteh pa so odvzeli točko Turčiji (1:1).

V drugo so le zaigrali Zdravljico
Organizatorji so za škandal poskrbeli že pred prvim sodniškim žvižgom, ko so zaigrali slovaško himno namesto slovenske. Veliko napako so popravili na začetku drugega dela, ko so le zaigrali Zdravljico.

Prijateljska tekma, Genk:
BELGIJA
2 - 0 SLOVENIJA van Buyten 20., 85. --------------------------------------- Stijnen S. Handanovič
Vermaelen * Brečko
Simons Mörec
van Buyten Cesar *****
Vanden Borre Jokič
Vertonghen ****** Stevanovič ***
Witsel **** Koren ******
Defour *** Komac *
Dembele ***** Birsa ****
Miralas ** Ljubijankič **
De Camargo Novakovič
---------------------------------------
* 44./Swerts * 45./Radosavljević
** 46./Martens ** 49./Dedič
*** 59./Hazard *** 64./Šišič
**** 77./Gillet **** 68./Mejač
***** 81./de Sutter ***** 75./Šuler
****** 86./De Brugg. ****** 82./Žlogar --------------------------------------- 12.000; Sodnik: Kever (Švica)

C. R.

Slovenci iz Belgije z mešanimi občutki
Slovenci neučinkoviti v Genku