Ljudski vrt bo v torek razprodan, navijači pa željni mariborskega uspeha, saj bi to pomenilo, da bodo jeseni v Mariboru videli tri vrhunske evropske tekmece. Če bo uspešnejši Hapoel, bo Mariboru vseeno ostala zelo lepa tolažilna nagrada - Evropska liga. Foto: BoBo
Ljudski vrt bo v torek razprodan, navijači pa željni mariborskega uspeha, saj bi to pomenilo, da bodo jeseni v Mariboru videli tri vrhunske evropske tekmece. Če bo uspešnejši Hapoel, bo Mariboru vseeno ostala zelo lepa tolažilna nagrada - Evropska liga. Foto: BoBo
Darko Milanič in Damjan Bohar
"Čim prej bo treba zabiti gol, potem se bo položaj na igrišču spremenil," je na novinarski konferenci povedal Damjan Bohar. Foto: BoBo
Marcos Tavares
Veliko bo odvisno od napadalca Marcosa Tavaresa, ki je najzaslužnejši, da so se vijoličasti prebili do zadnjega kroga kvalifikacij za Ligo prvakov. Foto: BoBo
Nogometaši Hapoela opravili trening v Ljudskem vrtu
Milanič se zaveda, da bo ključno zaustaviti Nwakaemeja

V torek zvečer se bo Ljudski vrt spet tresel. Ob 20.45 se bo začela povratna tekma zadnjega kroga kvalifikacij za vstop v skupinski del Lige prvakov med Mariborom in Hapoelom Ber Ševo. Izraelska ekipa je prejšnji teden zmagala z 2:1, tako da bi Mariborčane med elito, v kateri so igrali že dvakrat (1999, 2014) peljala že zmaga z 1:0. Naloga nikakor ne bo lahka, a slovenski državni prvaki so podviga vsekakor sposobni.

Vsi pripravljeni za dvoboj, seveda z izjemo Zahovića
"Želim si, da zabijemo čim več golov, zavedam pa se, da bo to težko. Moramo biti pametni, poleg energije in znanja bo treba paziti in reševati položaj v obrambi optimalno," je na novinarski konferenci povedal trener Darko Milanič, ki je na sobotni tekmi državnega prvenstva proti Krškemu spočil nosilce igre. "Res je, da je bilo nekaj igralcev s težavami po končani prvi tekmi. Razen Luke Zahovića, ki je prestal operacijo ključnice, so drugi sanirali poškodbe in bili na treningu."

Med igralci, ki so bili v mariborski zasedbi leta 2013, ko je Maribor zadnjič igral v Ligi prvakov, je tudi Damjan Bohar. Z Izraelci dobre izkušnje, saj so Mariborčani takrat izločili Maccabi Tel Aviv. "Spomini so lepi. Ni pomembno, kdo bo dal gol. Glavno je, da čim prej zabijemo. Če ga bomo dali dovolj zgodaj, se bo položaj na igrišču spremenil." Da bo bučno občinstvo na razprodanem Ljudskem vrtu še dodaten motivacijski dejavnik, ni dvoma: "Vemo, da so nam navijači v preteklosti pomagali do uspehov, in ne dvomim, da bo tako tudi tokrat."

Branilce bo treba prisiliti v prekrške
A razen želenega gola bo treba paziti na obrambo. Predvsem jim je nigerijski napadalec Anthony Nwakaeme, ki je na prvi tekmi zadel za izenačenje, povzročal veliko preglavic. Tukaj Milanič vidi psihološki trenutek: "Vtis sodelavcev, ki so spremljali Hapoel še pred našim dvobojem, je, da imamo na koncu več energije. Čeprav smo tudi sami bili utrujeni. V preveliki želji se lahko zgodijo napake in rumeni kartoni vplivajo na ostrino. Zadevo moramo rešiti tako, da smo kolektivno agresivni. Če si individualno agresiven, potem si hitro kaznovan s kartonom. Njihove branilce moramo prisili v prekrške za karton."

"Na koncu bodo prevladovali občutki veselja"
Športni direktor Zlatko Zahovič čuti, da je v zraku nekaj velikega: "Prisotna je izjemno pozitivna atmosfera. V mestu in med igralci, med vsemi v klubu je čutiti nekaj velikega. Opazna je pozitivna energija. Igramo za Ligo prvakov in vsi vemo, kaj to pomeni. Hapoel Ber Ševa je odlična ekipa, vedeli smo, da bo treba trpeti na prvi tekmi, a bomo imeli možnosti. In zaradi zelo dobro odigrane tekme v gosteh jih imamo. Tam smo izgubili zaradi evrogola in enajstmetrovke, ki je po našem mnenju ni bilo. Ne morem napovedati rezultata, sem pa prepričan, da bodo na koncu prevladovali občutki veselja."

Dvoboj bo sodil Italijan Gianluca Rocchi. Tudi tokrat bodo ulice okoli stadiona jutri zaprte za ves promet, prav tako bodo na stadionu veljala stroga merila varnosti, za imetnike vstopnic pa bo mestni promet po 18. uri brezplačen, kar naj bi olajšalo ogled najpomembnejše tekme leta.


Liga prvakov, 4. predkrog, povratne tekme, prvaki

Torek ob 17.30:
ASTANA - CELTIC 0:5

Ob 20.45:

MARIBOR - HAPOEL BER ŠEVA 1:2
Sodnik:
Gianluca Rocchi (Italija)

RIJEKA - OLYMPIACOS 1:2

Sreda ob 20.45:

KÖBENHAVN - QARABAG 0:1
SLAVIA PRAGA - APOEL 0:2


Neprvaki
Torek ob 20.45:
SEVILLA - ISTANBUL BASAKSEHIR 2:1
NICE - NAPOLI 0:2

Sreda ob 20.45:

CSKA MOSKVA - YOUNG BOYS 1:0
LIVERPOOL - HOFFENHEIM 2:1
STEAUA BUKAREŠTA - SPORTING 0:0
V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.

Nogometaši Hapoela opravili trening v Ljudskem vrtu
Milanič se zaveda, da bo ključno zaustaviti Nwakaemeja