Mario Mandžukić je s petimi zadetki najboljši strelec nemškega prvenstva. Foto: EPA
Mario Mandžukić je s petimi zadetki najboljši strelec nemškega prvenstva. Foto: EPA
Matthias Sammer
Matthias Sammer ostaja previden in noče niti slišati za evforijo po sanjskem štartu. Športni direktor je vnesel nov zagon v klub po zelo bolečih porazih ob koncu lanske sezone. Foto: EPA
Oktoberfest
Pred začetkom tekme je gledalce zabaval orkester v bavarskih nošah. Foto: EPA
Claudio Pizarro
Claudio Pizarro (desno) je začel na klopi, v 79. minuti je vstopil in postavil nov rekord Bundeslige s 337 odigranimi tekmami. Foto: EPA
Bayern melje vse pred seboj

metaši Bayerna v Bundesligi meljejo vse pred seboj in imajo že sedem točk naskoka pred dortmundsko Borussio.
V torek zvečer je 71.000 gledalcev slavilo zmago nad Wolfsburgom s 3:0 v 5. krogu nemškega prvenstva. Tekme Bayerna med Oktoberfestom so vedno nekaj posebnega. Že pred tekmo so na sporedu nastopi v bavarskih nošah, na stadionu so obiskovalci oblečeni primerno temu dogodku, suhih grl pa seveda tudi ne manjka. Odličen štart Bayerna je še podžgal atmosfero, gledalci pa so zelo glasno proslavili tudi vse tri zadetke Eintrachta iz Frankfurta, ki je po zaostanku z 0:2 prišel do točke proti prvakom Dortmunda (3:3).
Mandžukić najboljši strelec lige
Tekme Bundeslige so zelo redko na sporedu med tednom, zato tokrat v novinarskem središču ni bilo velike gneče in lažje je bilo priti do igralcev. Glavni zvezdnik večera je bil prvi strelec lige Mario Mandžukić, ki je dvakrat zatresel mrežo z glavo.
"Vidi se, da zelo uživamo na tekmah. Želimo nadaljevati zmagovito serijo. Zelo sem zadovoljen v tej ekipi, odlično se znajdem s soigralci. Xerdan Shaqiri in Philipp Lahm sta mi lepo podala, take predložke uigravamo na treningu, soigralci me iščejo v kazenskem prostoru," je bil vesel Mandžukić, ki je z rojakom Ivico Olićem po tekmi zamenjal dres. Pozdravil je tudi nekdanje soigralce iz Wolfsburga. Navijači Bayerna so Oliću, ki je poleti po treh sezonah zapustil bavarsko prestolnico, namenili velik aplavz.

"Pizza" novi rekorder

V 79. minuti je Mandžukića zamenjal Claudio Pizarro, ki je odigral že 337. tekmo v Bundesligi, kar je nov rekord med tujimi nogometaši. 336 tekem sta odigrala Ze Roberto in Levan Kobiašvili. 33-letni Perujec je dosegel kar 160 zadetkov v nemškem prvenstvu, kar je prav tako rekord med tujci, na drugem mestu je Giovane Elber s 133 goli.
Trener 22-kratnih nemških prvakov Jupp Heynckes je bil prav tako zelo dobre volje. "Zelo sem zadovoljen z igro v obrambi, saj nismo dovolili gostom, da razvijejo igro. Zapravili smo preveč priložnosti, lahko bi zmagali še precej bolj prepričljivo. Ko smo zadeli drugič, so igralci Wolfsburga videli, da nimajo več možnosti za točko," je dejal 67-letni strateg.

Rummenigge in Sammer zau
stavljata evforijo
Karl-Heinz Rummenigge je v torek praznoval 57. rojstni dan. "Pet zmag na začetku je zares odličen štart, a seveda zdaj ni pravi čas za evforijo. Čaka nas še veliko težkih tekem in treba bo nadaljevati take predstave," ostaja previden predsednik upravnega odbora Bayerna.
Novi športni direktor Matthias Sammer se je hitro spomnil sezone 1995/96, ko so Bavarci z Jürgenom Klinsmannom na čelu blesteli, dosegli rekordnih sedem zmag na začetku sezone, nato pa popustili in Sammer se je z Borussio veselil naslova prvaka. "Pomembno je, da so igralci zelo motivirani, da imajo neizmerno željo. Bayern je pred leti začel sezono s sedmimi zaporednimi zmagami, prvak pa je bila Borussia, kjer sem takrat igral. Že v soboto nas čaka neugodno gostovanje v Bremnu," je opozoril Sammer.
Arjen Robben še ni v najboljši formi, navijači pa so mu že oprostili zgrešene enajstmetrovke ob koncu lanske sezone. "Odigrali smo šele pet krogov, na sporedu pa jih je 34. Nadaljevati moramo zelo zbrano. Rekordi me ne zanimajo preveč, šteje samo naslov prvaka. To je naš edini cilj v Bundesligi," je pojasnil nizozemski velemojster.
Wolfsburg se je prikazal v zelo slabi luči. Volkovi so zbrali šele pet točk in so daleč od ekipe, ki bi se lahko borila za vrh lestvice. Razmerje v strelih na gol je bilo kar 25:4 za Bayern, ki je imel veliko premoč tudi v kotih (10:2), strelih v okvir (13:1) in posesti žoge (64:36).

Magath: Bayern je za
razred boljši
"Pred tekmo sem upal, da nas bodo igralci Bayerna malce podcenjevali po težkih tekmah proti Valencii in Schalkeju, a že takoj na začetku sem videl, da bo to zelo naporen večer. Bayern je silovito pritisnil in prevladoval. Moram priznati, da je v tem trenutku preprosto za razred boljši od nas," je poudaril trener Wolfsburga Felix Magath, ki je leta 2005 in 2006 z Bayernom osvojil naslov nemškega prvaka, pred tremi leti pa je presenetljivo dvignil prestižni krožnik še z Wolfsburgom.
Vratar Diego Benaglio ni mogel preprečiti visokega poraza: "Bayern je vrhunska ekipa. Ko so dvignili ritem igre, jim je bilo težko slediti. Imeli so veliko priložnosti, mi pa smo stali preveč daleč stran," je povedal švicarski reprezentančni vratar.

Veliki derbi 1. decembra

Lani je Borussia dosegla preobrat v spomladanskem delu, Bavarce pa zelo boli serija porazov proti rumeno-črnim. Veliki derbi Bundeslige bo 1. decembra na Allianz Areni.

Iz Münchna,
Aleš Golob

Bayern melje vse pred seboj