Nogomet
Alexis Sanchez je po nekaterih navedbah otoških medijev postal najbolje plačani nogometaš v Premier ligi. Na leto naj bi zaslužil 14 milijonov funtov ali 15,8 milijona evrov neto. Foto: Reuters

Dodaj v

Sanchez obsojen na 16 mesecev pogojne zaporne kazni

S španskimi oblastmi se je vendarle pogodil
7. februar 2018 ob 18:18
Madrid,Manchester - MMC RTV SLO, STA

Čilski nogometni zvezdnik Alexis Sanchez je bil v Španiji obsojen na 16-mesečno zaporno kazen zaradi utaje davkov.

A zdajšnji nogometaš Manchester Uniteda kljub temu ne bo niti dneva preživel za zapahi; kazni se bo izognil s plačilom 890 tisoč funtov davka plus obresti, skupno nekaj več kot milijon evrov.

Za napadalca rdečih vragov je sodišče v Španiji odločilo, da je kriv, da je špansko vlado med letoma 2012 in 2013, ko je igral za Barcelono, "opeharil" za 890 tisoč funtov z naslova prodaje osebnostnih pravic, kar je malo več kot milijon evrov, poroča BBC.

Sanchez je s španskimi tožilci dosegel dogovor, po katerem bo plačal denar, ki ga dolguje, in obresti, pri tem pa je priznal, da je namenoma pravice prodal tujemu podjetju, da bi se izognil plačilu davkov.

Sanchez je eden izmed številnih nogometnih zvezdnikov, ki so se znašli pod drobnogledom španske davkarije. Pred kratkim se je vezist madridskega Reala Luka Modrić pogodil s španskimi pristojnimi organi in odplačal približno milijon evrov davka, glede davčnih utaj se je veliko črnila prelilo tudi na račun Cristiana Ronalda in Lionela Messija.

M. L.
Prijavi napako
Komentarji
super_balotelli
# 07.02.2018 ob 18:32
3 tedne bo brcal žogo in odplačal vse.
skydrumm
# 07.02.2018 ob 18:24
Sepravi je utajil za 890 tisoč € davka, sedaj pa bo plačal 1 miljon in nebo šel sedet ? Banda pokvarjena, samo zato ker si lahko privošči 100 jurjov za kazen se razlikuje od drugih smtrnikov?
Bivši uporabnik
# 07.02.2018 ob 18:30
Takšne zamudne obresti imel bi tudi jaz.
mihamiha23
# 07.02.2018 ob 18:46
dvotedenska plača in vse ok.
banda
rathcir3
# 07.02.2018 ob 19:20
Polne riti vsega, pa še ni zadosti!
Lesinar
# 07.02.2018 ob 18:47
Trpa trpaj, u maricu ga trpaj!!!
2px_orbitala
# 07.02.2018 ob 18:56
S takimi goljufivimi pohlepneži v zapor za 10 let!!! Medtem, ko davkoplačevalci, ki dobijo po 1000€ na mesec plačujejo davke in kupujejo vstopnice za tekme, pa jim igralci vračajo s krajo denarja!!! Kdaj se boste zavedali, da vas nogometaši izkoriščajo?! Recimo konec profesionalnemu nogometu in tem pohlepnemžem!!!
gravitacija
# 07.02.2018 ob 19:35
Kdaj se boste zavedali, da vas nogometaši izkoriščajo?!

no no ... ne se hecat,mene bol boli ko nas politiki izkoriščajo in to vsak ki ima 5 minut cajt,še več politi omogočaj da tak sistem lahko "laufa" se pravi bo treba prej kje drugje narediti konec kot pa pri nogometu ali športu ...

lp
vaamos
# 07.02.2018 ob 19:59
antiani
Praktično vsi igralci Reala in Barcelone so utajali davke iz naslova trženja lastne podobe, kar jasno pomeni, da so jim v klubih svetovali, naj odpirajo podjetja v davčnih oazah, a niso pričakovali, da jih bodo tako hitro ujeli. V zadnjih letih davčne oaze padajo ena za drugo. Je pa zanimivo, da Špancem, kot sta Casillas in Xabi Alonso, niso nič sodili, samo plačala sta in je bila zadeva rešena, tujce pa vlačijo po sodiščih in jih obsojajo na pogojne kazni in morajo plačevati obresti.
Churchill W.
# 07.02.2018 ob 20:07
@antiani
Je prav neverjetno koliko (nekdanjih ) igralcev Barcelone je profesionalcev, kar se tiče utajanja davkov. :| Bi človek še pomislil, da jih spodbujajo in učijo, kako zaobiti sistem na takšen in drugačen način. Groza.

Niso samo igralci Bracelone, so tudi igralci Reala, kot tudi ostalih klubov, le da tiste utaje niso tako odmevne in ne pridejo na prvo stran novic.

Kar mene preseneča je, da se to dogaja samo v Španiji! In prav vsi ki so jih obsodili, ali pa so v postoku so zaradi utaje prihodka od "image rights". To je nekaj kar klubi načelona nimajo prav nič zraven, saj nogometaši sklepajo individualne pogodbe, recimo z Nike, Addidas, revijami za slike, ..... spodnjice ;-))
Take "image rights" pogodbe imajo igralci v vseh klubih, v vseh državah in na vseh kontinentih. Čudi me, da je utajevanje dohodka in posledično neplačevanje davka problem samo v Španiji. Konec koncev ima večina neka podjetja v "eksotičnih državah" in ta tržijo njihove "image rights".

Če me spomin ne vara je Ronaldo v zagovoru rekel, da podjetje XX registrirano v državi YY trži njegove "image rights" še iz časa ko je igral za ManU pa v Angliji nikoli ni imel problemov s tem. Kot da bi bilo Angležem vseeno, Špancem pa ni....
antiani
# 07.02.2018 ob 19:33
Je prav neverjetno koliko (nekdanjih ) igralcev Barcelone je profesionalcev, kar se tiče utajanja davkov. :| Bi človek še pomislil, da jih spodbujajo in učijo, kako zaobiti sistem na takšen in drugačen način. Groza.
soleti
# 07.02.2018 ob 21:21
To pa je kazen ko moraš zgolj vrniti utajeno. Pravična kazen bi bla neigranje 2 leti.
Ales505
# 07.02.2018 ob 20:33
očitno imajo v Barci in Realu Snežiča zaposlenega za davčno svetovanje. hahaha
pjandura
# 07.02.2018 ob 19:35
Še sram jih ni, kaj jih briga saj jim ne morejo nič.
Boby21
# 07.02.2018 ob 19:31
Včasih je bila utaja davkov v Veliki Britaniji najhujši možni prekršek, celo nad umorom in si šel brez pardona sedet.
Glimseye
# 08.02.2018 ob 04:11
@Ectoplasmer, tudi jaz sem tako razmišljal, ampak pomoje ni važno koliko zaslužiš, davkom se poskušaš izogniti, če se le da.
ziga307
# 07.02.2018 ob 20:53
2 tedna šihta :)
mikic007
# 08.02.2018 ob 08:31
Da dodatno pojasnim, kaj se je pravzaprav zgodilo. Španski dacarji so odkrili odstopanja in nepravilnosti pri Sanchezu, daleč od dokazanega kaznivega dejanja. Da se prihrani čas, denar in sredstva se pogodijo. Nikomur od vpletenih ne koristi vojska pravnikov, ki se 15 let spopada na sodišču. Tako država dobi denar hitro in zanesljivo, Sanchez pa mir. Lahko, da je v resnici utajil več (čeprav utaja je relativen pojem, ker dejansko nikoli ne pride do sodbe o tem, Sanchez se sam izreče za krivega, čeprav bi morda v dolgotrajnem postopku lahko izpodbil vse, kar ga dolžijo), lahko da manj.

Tako je to v razvitih državah, tako je bilo tudi pri Zidarju v Nemčiji ... In da razčistimo enkrat za vselej, nikoli ne bo noben nogometaš šel sedet zaradi utaje davkov, tak sistem bi bil popolnoma kontraproduktiven in Španija bi dobila manj, ker bi se vsi z vojsko pravnikov in strokovnjakov branili. V mnogih primerih država ne bi dobila nič, razen plačila visokih stroškov.

Saj razumem, da vas jezi, pri nas je moderno infantilno izražanje jeze, ko pride do "bogatih", ampak če nimate pojma, zakaj se gre, se raje ne smešite. Čeprav so se vsi fuzbalerji izrekli za krive, bi verjetno v pravem sodnem postopku večina njih odkorakala brez da plača cent. Je pa razlika, če navaden človek utaji milijon, ker tam ni problem utaja, temveč izvor sredstev ;)
mikic007
# 08.02.2018 ob 00:10
Navaden človek bi šel v zapor, bla bla bla... A koga poznate, ki je šel v zapor zaradi utaje davkov? Jaz ga ne in grem stavit, da ga tudi vi ne. Se sliši veliko milijon, pa je to porcentualno zelo malo. Tudi sam nisem plačal vedno vsega, pač poskusiš izkoristiti kakšne luknje, pa me nihče ni trpal v zapor. Plačaš obresti, eventuelno kazen in to je to. Kdo je pa že slišal, razen za ZDA, da država zlate roke meče v zapore?

Španija je pa specifična, tam dobiš pogojno kazen zelo hitro, da si pač ne upaš več ponavljati. Naslednjič v čuzo, ne pa za prvič... In verjetno je tudi to razlog, da vsi poskušajo. Na koncu še vedno težek plus za Špance.
noxy
# 07.02.2018 ob 22:46
Ni hecno, da so tisti, ki imajo največ denarja, največji skopuhi?
a.orhidejca
# 07.02.2018 ob 21:31
navaden človek bi šel v zapor.
Lejga Town
# 07.02.2018 ob 21:23
Denar, sveta vladar!
antiani
# 07.02.2018 ob 20:25
Se povsem strinjam z napisanim, da je tudi drugi velikan iz španske prestolnice na tapeti oz njegovi sedanji in bivši igralci in pa kot pravite v Španiji... Če se ne motim , se je tudi pred meseci pojavila novica na vseh večjih medijih , da so vpleteni manj ali več vsi znani športniki , ki naj bi kopičili denar tudi na eksotičnih lokacijah ... Mislim, da je tudi novinarka, ki je to spravila na plano umrla v sumljivih okoliščinah ( eksplozija avta ) ? Mogoče kdo kaj več ve o tem ? Tako da so takšne in podobone novice samo vrh ledene gore , če se ne motim , ker imam občutek, da je današnji šport ena velika pralnica denarja .
Churchill W.
# 09.02.2018 ob 07:43
Y.N.W.A
Moj stavek:
Govorim o tem, da se očitno davčne utaje dogajajo samo v Španiji. Zakaj je pa temu tako, pa ne vem. Ima Španija glede “image rights” drugačno davčno politiko kot recimo Anglija in Nemčija? Imajo v drugih državah boljše davčne utajevalce? Jim je drugje vseeno koliko zaslužijo in so vse obveznosti plačane?

Tvoja razlaga:
Tocno to je moj point...Zopet opravicujes "pranje umazanega perila" v Španiji v stilu "ocitno le v Španiji znajo pobirati davke" oziroma, ta je najboljsa, drugod jim je vseeno koliko zasluzijo. In to ima veze s tem da si navijač Barcelone.

Kje pri pi**mat*** govorim, da opravičujem pranje denarja???

Bravo, super si seznanjen z "image rights" vendar osebno me bolj zanimajo Messijeve image rights...saj res, tukaj je imel "rights" Mesijev fotr, kao.

Moje mnenje tu ostaja nespremenjeno, ne glede ali je bilo govora o Messiju, Ronalda, Modriću, Alonsu, Suarezu, Mascheranu, Marcelu, Neymarju....(pojdi pogledat za nazaj, lahko)

Ti modeli vse kar so od mladih nog počeli je bilo brcanje žoge!!! Kdor verjame, da so v odrasli dobi dobili kar naenkrat in od njiker znanje kako utajiti prihodke, ustanavljati podjetja v davčnih oazah, sklepati pogodbe,.... pa naj!
Messija je bil obtožen za čas ko je imel 18 let-19 let. Neymar brez fotra upa samo žogo bract, Ronaldo nima niti osnovne šole, ostali J. Američani so iz ulice in favel stopili na nogometna igrišča.....
Očitno so najboljši in najdražji nogometaši supernani v vsem !
Odlično brcajo žogo, so finančni strokovnjaki za vlaganje, so dobro podkovani za luknje v sistemu, spoznajo se na posle, oblvadajo bančništvo, so odvetniki, ki sklepajo multimiljonske pogodbe...
Wow!
Mogoče bi pa tudi jaz moral do fotra da me je kot otroka zaj*** ker me ni usmeril v fuzbal. Ne zato da bom miljonar, ne zato da bom brcal žogo, ampak zato da bom ob brcanju žoge osvojil še vse to znanje!!!

Še ekrat - ne opravičujem pranja denarja mi pa dol maha koliko zaslužijo. Oni od mene ne dobijo nič, jaz pa zaradi njih nimam nič manj!
Zato sem @2xorbiti rekel, da je dosadan kavč jamrač s tem ko se ob vsaki novici vtakne v plače. Tudi zanj velja enako kot zame.

Off & Out!
Y.N.W.A
# 09.02.2018 ob 02:42
Govorim o tem, da se očitno davčne utaje dogajajo samo v Španiji. Zakaj je pa temu tako, pa ne vem. Ima Španija glede “image rights” drugačno davčno politiko kot recimo Anglija in Nemčija? Imajo v drugih državah boljše davčne utajevalce? Jim je drugje vseeno koliko zaslužijo in so vse obveznosti plačane?

Tocno to je moj point...Zopet opravicujes "pranje umazanega perila" v Španiji v stilu "ocitno le v Španiji znajo pobirati davke" oziroma, ta je najboljsa, drugod jim je vseeno koliko zasluzijo. In to ima veze s tem da si navijač Barcelone.

Ronalda sem vpletel (kot si rekel ti) zato, ker je v svojem zagovoru povedal da isto podjetje trži njegove “image rights” še iz časa ko je bil v ManU in ni imel v preteklosti nikoli problemov s tem, da bi ga zaradi tega obtožili utaje davka, sploh pa ne v Angliji.


Bravo, super si seznanjen z "image rights" vendar osebno me bolj zanimajo Messijeve image rights...saj res, tukaj je imel "rights" Mesijev fotr, kao. Ob priliki mi raje razlozi ta primer utaje, da resnicno preizkusim tvojo objektivnost, kaj je imel pri tem Leo, navijac Barcelone.

In ko sem pisal o nogometasih kot ambasadorjih nisem pisal le o njihovih utajah temvec o njihovi etiki nasplosno.Kot ambasadorji kluba ki so za svoje "delo" bogato placani s tem nosijo neko odgovornost. Redno se jih prikazuje v razlicnih bolnisnicah ob bolnih otrokih, dobrodelih prireditvah, takrat se jih seveda povelicuje vendar ko doma pretepejo zeno, varajo zeno z bratovo zeno, vozijo vinjeni, utajajo davke je to ponavadi novica, ki jo navijaci najveckrat opravicijo z "saj je tudi on le clovek, iz mesa in krvi" oziroma opravicijo njihova dejanja kot jih je @c3fizl, verjame kar se mu ponudi, mu najbolj ustreza. In to seveda ni v redu, ker ravno zaradi takih navijacev ti superzvezdniki pocno kar se jim zljubi.

Glede tvojega "vlaganja v Barcelono" pa? Mocno dvomim da bi Barci laufalo kot ji ce bi bili vsi tako radodarni kot ti. Se enkrat, Barcelona je le produkt, vedno je navijac kupec, posredno ali neposredno in ravno zaradi njih ima med drugim lahko nekdo 500.000 placo in ravno zaradi tega lahko navijaci poleg njihovih nogometnih vescin od njih pricakujejo se kaj vec, hudica, ti zvezdniki so konec koncev idoli, zgled njihovim otrokom.

Drugace je pa to se vedno le nogomet, od navijastva se nihce ni bil sit.

Ps
Tvoji babici pa veliko zdravja.
Churchill W.
# 08.02.2018 ob 21:40
Y.N.W.A
# 08.02.2018 ob 12:1

In tvoj point je???
Ce je @2px_orbitala 1x plačal pregresno drago vstopnico, letno članarino, dres kluba, katerega koli kluba, ki ima vsaj enega igralca, ki letno zasluži 10 mil € nej me kokla brcne v ta zadnjo in utihnem za zmeraj!.

...vplete se Ronalda in seveda po svoje opravici dejanje Sancheza...ce to pocno drugi zakaj ne bi tudi Sanchez....in se cudi da tega ne pocno tudi drugod.

Povej mi s katero besedo ali stavkom sem opravičeval Sancheza!! Kje sem zapisal, če lahko eden potem lahko vsi!!!

Ne zmišljuj si nekaj kar ni res!!!

Ronalda sem vpletel (kot si rekel ti) zato, ker je v svojem zagovoru povedal da isto podjetje trži njegove “image rights” še iz časa ko je bil v ManU in ni imel v preteklosti nikoli problemov s tem, da bi ga zaradi tega obtožili utaje davka, sploh pa ne v Angliji.

Govorim o tem, da se očitno davčne utaje dogajajo samo v Španiji. Zakaj je pa temu tako, pa ne vem. Ima Španija glede “image rights” drugačno davčno politiko kot recimo Anglija in Nemčija? Imajo v drugih državah boljše davčne utajevalce? Jim je drugje vseeno koliko zaslužijo in so vse obveznosti plačane?

In kaj ima tu veze da sem navijač Barcelone?
Sem navijač ja, ampak od mene ta klub ne dobi niti €, tako da plače nogometašev ne praznijo moje denarnice in mi je prav vseeno koliko kdo od njih zasluži! Moje navijaštvo me stane ravno 15€ več kot mojo babico. Ona ima osnovni paket pri kabelskem ponudniku in 3 športne programe ki jih ne gleda. Jaz pa imam pač paket ki ima vse športne programe. Pa moja babica ne jamra koliko zaslužijo nogometaši ampak o tem, da ji država Slovenija in njeni politiki jemljejo dostojanstvo z mizerno pokojnino, da so pokradli vso nekoč družbeno lastnino, ki so jo naši dedki in babice zgradili, tudi na delovnih brigadah.

Tudi če ti nogometaši zaslužijo namesto 500.000 € ali več na teden, noben navijač ki hodu na stadion ne bo dobil te razlike, noben od nas ne bo plačeval kabelskega operaterja ceneje, in nihče od nas ne bo zato dobil na račun vsak mesec 100€ kar tako - zato da se denar porazdeli enakomerno.
c3fizl
# 08.02.2018 ob 16:37
@Y.N.W.A preden širiš laži raje malo pogooglaj in ti bo prihranjeno, da neboš vedno izpadel kot budalo.

Tule si poglej video Pogbaja in njegovega "plesa" pred OTjem, ko je pozdravil malega fana v vozičku: https://www.facebook.com/FullTimeDEVILS/
videos/vb.447649681970861/16219603945397
78/?type=2&theater

Pa kje piše, da človek pod suknjičem nesme met hoodija ko je zuni minus in sneži?
https://scontent.flju2-2.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27747894_10155502694837746_80674169440
66886651_o.jpg?oh=805cdf064136ff5802c2f0
4060324fe7&oe=5B1EAE74

Lingard pa tut ni tvital, ampak nekdo od njegove press ekipe: https://pbs.twimg.com/media/DVYX3eCWsAEr
r5Q.jpg:large
KLIPAN
# 08.02.2018 ob 07:31
Ne razumem najbolje tega sodnega sistema v teh kapitalističnih državah.
Desni pravijo, da pri nas velja sodni sistem za bogate , za revne pa ne.
A se samo meni zdi, da v tako opevanem zahodnem kapitalizmu ni popolnoma nič drugače oz. celo huje kot pri nas?
Ectoplasmer
# 08.02.2018 ob 00:57
ne jaz pa nikakor ne morem razumeti takšno naravo človeka, ki ima že tako ali tako megalomansko premoženje, pa je pohlep še vedno tako močan po imeti še več, da greš utajat davke..

I don't want to live on this planet anymore
LFC
# 07.02.2018 ob 23:28
Mene sokira to, da je Sanchez najbolje placani igralec PL...pa ima ze sam United kup boljsih igralcev.
RokoSan
# 07.02.2018 ob 21:13
Boby21
Včasih je bila utaja davkov v Veliki Britaniji najhujši možni prekršek, celo nad umorom in si šel brez pardona sedet.

A si sploh prebral naprej od naslova? Obsojen je bil v Španiji.
zabavljac
# 07.02.2018 ob 20:03
Ja, sej. Me zanima kdaj bo spet messi na tapeti, glede na to, da je football leaks objavil, da Barca redno nakazuje sumljivo visoke zneske na dobrodelno organizacijo v lasti messija in njegovega oceta.
Churchill W.
# 07.02.2018 ob 19:59
@2px_orbitala
S takimi goljufivimi pohlepneži v zapor za 10 let!!! Medtem, ko davkoplačevalci, ki dobijo po 1000€ na mesec plačujejo davke in kupujejo vstopnice za tekme, pa jim igralci vračajo s krajo denarja!!! Kdaj se boste zavedali, da vas nogometaši izkoriščajo?! Recimo konec profesionalnemu nogometu in tem pohlepnemžem!!!

Pa dobr no, a moraš res ob vsaki nogometni novici jamrat koliko zaslužijo???
1. Ne gre iz tvojega žepa!
2. Če nebi oni, se ta denar nebi stekel na tvoj račun!
3. Pejt do fortra in mu povej da te je kot otroka zaj*** ker te ni vpisal v nogometno šolo in bi bil lahko danes miljonar!
Y.N.W.A
# 08.02.2018 ob 12:19
Pa dobr no, a moraš res ob vsaki nogometni novici jamrat koliko zaslužijo???
1. Ne gre iz tvojega žepa!
2. Če nebi oni, se ta denar nebi stekel na tvoj račun!
3. Pejt do fortra in mu povej da te je kot otroka zaj*** ker te ni vpisal v nogometno šolo in bi bil lahko danes miljonar!


To je tipicen primer "what we got here is a failure to communicate". Ta isti uporabnik, navijac Barcelone drugace kasneje v svoje globokoumno pisanje seveda vplete se Ronalda in seveda po svoje opravici dejanje Sancheza...ce to pocno drugi zakaj ne bi tudi Sanchez....in se cudi da tega ne pocno tudi drugod. Ne pocno, dejstvo je da to pocno le v Španiji, oziroma le v Realu, Barceloni...Ta isti uporabnik, pa ne le ta globokoumno napise da denar ne hodi iz zepa navijacev, ki med drugim veliko ve tudi o Kataloniji, generalu Francu in verjetno veliko manj o 8. februarju pozablja da klubi "eksistirajo" zaradi navijacev in ne obratno. Navijaci so tisti ki kupujejo pregresno drage vstopnice, letne clanarine, drese, tv pakete...Sicer drzi da novodobne navijace danes privlacijo klubi z uspehi ampak o teh sedaj ne bi...Da skrajsam, nogometasi so predstavniki klubov, ambasadorji zaradi tega bi morali biti za svoja dejanja obsojeni, vendar obsojeni z strani navijacev in kluba samega...to bi bila najbolj vzgojna kazen, vendar navijaci kot je "nas" uporabnik to opravicijo "ce to pocno drugi zakaj ne bi se NAŠI".

Ps
Primer "spostovanja" do navijacev, samega kluba je komemoracija v spomin na letalsko nesreco v Munchenu...Lingard je med samim dogodkom veselo tvital, Pogba po dogodku zaplesal svoj ples pred Old Trafordom, Mourinho prisel oblecen v hudiju...Slava jim.
kopibrejk
# 07.02.2018 ob 22:12
Na SP ga ne bo in tudi ne Vidala. Kaj dodati? Super.
Zlobni genij
# 07.02.2018 ob 18:27
Pravica skazica. :)
Veidt
# 08.02.2018 ob 10:55
Umazan Unitedovec, tipično.
Špansko nogometno prvenstvo
link
Po porazu Atletica Barcelona beži že za 11 točk
55
18. marec 2018 ob 21:03 Nogometaši Barcelone imajo na vrhu prvenstvene lestvice že 11 točk naskoka, potem ko so z 2:0 ugnali Athletic iz Bilbaa, Atletico Madrid pa je klonil v Villarrealu (2:1).
Več novic ...
Kazalo