Sanje so dosanjane, zdaj sledi nastop na največjem odru na svetu - svetovnem prvenstvu v nogometu! Foto: EPA
Sanje so dosanjane, zdaj sledi nastop na največjem odru na svetu - svetovnem prvenstvu v nogometu! Foto: EPA
Matjaž Kek
'Od začetka sem čutil, da se bo zgodilo,' je Kek pojasnil svojo mirno spremljanje dramatične tekme. Foto: EPA
Veselje po Dedičevem golu
Podoba iz 44. minute, ki se je zapisala v anale slovenskega nogometa in športne zgdovine. Foto: EPA

V imenu vseh se bi zahvalil vsem. Gremo v Afriko, in 'kdor ne skače, ni Sloven'c".

Nagovor kapetana Korena pred Ljudskim vrtom
Slovensko veselje
Pred stadionom je Kekove fante pozdravila večtisočglava množica in z njimi proslavila uvrstitev na mundial. Foto: EPA
Guus Hiddink
Guus Hiddink je skupaj s svojimi Rusi hitro in brez besed popihal iz Ljudskega vrta. Foto: EPA
Dedičev gol v pravem trenutku

Zlatko Dedič, ki je v 44. minuti zabil zlata vreden gol za odhod Slovenije v Južnoafriške republike, je sredi "norišnice" na igrišču povzel: "Sanje, sanje, zaslužili smo si! Prav vsi smo zaslužni za uspeh."
Selektor Matjaž Kek je medtem sredi mariborske zelenice mirno sprejemal uspeh kariere: "Naj se fantje veselijo, zaradi njih se je vse to danes zgodilo. Zelo sem vesel, da so se dokazali in pokazali, da je srce na igrišču več kot milijoni. Še enkrat, vse čestitke fantom!"



Bojan Jokič, branilec:
Želeli smo si zmage bolj kot Rusi. Bolje smo tudi igrali, danes je bila celo Slovenija za nami. To je norišnica.

Ivan Simič, predsednik Nogometne zveze Slovenija:
To je nogomet, naredili smo, kar smo. Smo brez glasu. Hvala vsem navijačem, ki so bili na Poljskem, Češkem, Severnem Irskem, Slovaškem in v San Marinu. Hvala vsem, vsem ki ste doma pred televizirji in niste dobili kart. Drugič bo bolje.

Veliki uspeh pomeni veliko promocijo za Slovenijo, tudi za same igralce in za NZS. Jutri je nov dan. Preučili bomo, kaj nam to prinaša, in se umirili ter brez kakšne velike evforije šli naprej na žreb. In še enkrat vsem hvala za to uspeh.

Borut Pahor, predsednik slovenske vlade:
Čestitke vsem fantom. Sem jim ravno očistil kopačke, ne ravno temeljito, a zadosti za na pot v Južno Afriko. Včeraj sem že napovedal izid, sklep vlade je bil zmaga z 1:0, in fantje so to spoštovali. To je to.

Matjaž Kek, selektor (na novinarski konferenci):
Naše želje, naši cilji, naše sanje so se uresničili. Fantom ne samo, da čestitam; globoko se jim priklanjam. Prezadovoljni smo, da smo ljudem, ki so bili na tribunah in po vsej Sloveniji, dali neko veselje v teh težkih časih, eno radost. Zgodbo smo pisali s težavo, a s takšnim koncem, ki bi si ga želel le v kakšnih holivudskih scenarijih. Zgodbo smo napisali za navijače, za fante, za vse tiste, ki so nam želeli dobro, za tiste, ki so verjeli v nas, in tudi za tiste, ki so bili naši kritiki, ki so nas s tem še bolj podžgali.

Zmagali smo popolnoma zasluženo, nasprotnika, ki smo ga lahko predtem samo sanjali. Po "zlati generaciji", ki nam je vedno dajala upanje, da lahko tudi neka mala Slovenija uspe v taki zgodbi, so tukaj novi fantje, ki so zame samo fantje.

Če ste že omenili vse te naše priložnosti, je treba izpostaviti še čudežno obrambo Samirja v končnici tekme. Vse to je bilo eno "gnanje", želja, ki nas je pripeljala do tega izida. O vzdušju sploh ne bom govoril, saj to je Maribor. Jug je bil danes srce Slovenije s celim stadionom.

To je fenomenalno, da se iz petega bobna uvrstiš na svetovno prvenstvo. Če bo 12 točk, bo dobro, so nekateri rekli ob žrebu skupine. Zdaj smo v družbi takšnih ekip, da imamo spet o čem razmišljati in se za kaj pripravljati. Tudi tam v Južni Afriki se bo zgodila Slovenija, tudi za tiste tekme se bomo dobro pripravili.

Tonči Žlogar, vezist:
Veselje se je nadaljevalo v slačilnici, samo da smo bili v manjši prostor. Za Moskvo je bilo značilno, da se nismo prilagodili na umetno travo. Z agresivnostjo smo že na začetku pokazali, da bo tukaj v Mariboru drugače. Upam, da se bo moja reprezentančna kariera nadaljevala še do svetovnega prvenstva, potem bo pa počasi le konec. Ozračje v reprezentanci je fenomenalno, večina fantov je prišla iz reprezentance do 21 let in še mlajših selekcij, s seboj so prinesli to vzdušje, mi starejši pa smo se prilagodil.

Aleksander Šeliga, vratar:
Res je, reprezentanci je uspelo nekaj neverjetnega. Rekel, bi, da bomo tole znali pošteno proslaviti. Vsi fantje so neverjetni karakterji, vsi se zavedajo svojih kvalitet in so neverjetno samozavestni. Že v Vroclavu so se zavedali, da se lahko uvrstijo na svetovno prvenstvo.

Marko Šuler, branilec:
Tekmo smo začeli tako, kot smo upali. Zmagali smo morda že pred sodnikovim žvižgom, enostavno smo si bolj želeli. Vedeli smo, kaj nas čaka, Rusi pa so to podcenjevali, čeprav stadion sprejme samo 12.000 gledalcev.

Robert Koren, kapetan:
V imenu vseh se bi zahvalil vsem. Gremo v Afriko, in 'kdor ne skače, ni Slovenec".

Guus Hiddink, selektor Rusije, se ni udeležil obvezne novinarske konference po koncu tekme. Ob koncu dvoboja sloviti nizozemski strateg, ki je doživel enega redkih reprezentančnih neuspehov, ni niti čestital niti govoril z Matjažem Kekom.



Po tekmi je večtisočglava množica pričakala slovenske junake, začetno navijanje pa je vodil kar predsednik države Danilo Türk. V četrtek okrog 14.30 bo sprejem za slovensko reprezentanco, ki se je drugič v zgodovini uvrstila na svetovno prvenstvo v nogometu, še na Prešernovem trgu v Ljubljani (in ne ob 13.00 v BTC-ju, kot je bilo sprva napovedano).

Žreb skupin za svetovno prvenstvo, ki ga bo od 11. junija do 11. julija 2010 gostila Južnoafriška republika, bo v petek, 4. decembra, v Capetownu.


V imenu vseh se bi zahvalil vsem. Gremo v Afriko, in 'kdor ne skače, ni Sloven'c".

Nagovor kapetana Korena pred Ljudskim vrtom
Dedičev gol v pravem trenutku