Slika, ki pove več kot 1.000 besed o slovenski odločenosti in želji po svetovnem prvenstvu. Kapetan Robert Koren na hrbtu stebra slovenske obrambe Boštjana Cesarja. Foto: EPA
Slika, ki pove več kot 1.000 besed o slovenski odločenosti in želji po svetovnem prvenstvu. Kapetan Robert Koren na hrbtu stebra slovenske obrambe Boštjana Cesarja. Foto: EPA
Matjaž Kek
Matjaž Kek je frčal v zrak na rokah igralcev. Zasluženo, Mariborčan je s svojim strokovnim štabom odčital učno uro Hiddinku in njegovim Rusom. Foto: Reuters
Slovenija
Po zadnjem sodnikovem žvižgu so Slovenci popadali po tleh. Veselje je bilo nepopisno. Foto: EPA
Borut Pahor in Dmitrij Medvedjev
Slovenski predsednik vlade Borut Pahor in ruski predsednik Dimitrij Medvedjev sta bila nasmejana pred začetkom tekme. Po koncu Medvedjev razlogov za smeh ni imel, tako kot tudi ne milijarder Roman Abramovič, medtem ko je Pahor (menda) že očistil kopačke slovenskim nogometašem. Foto: EPA
V Mariboru padli tudi Rusi
Slovensko slavje v Ljudskem vrtu
Keržakov napadel Handanoviča
Dedičev gol v pravem trenutku

Neverjetno, a resnično. Slovenci so bili v razprodanem Ljudskem vrtu gospodarji od prve do zadnje minute. (Velika) Rusija - polfinalistka zadnjega Eura - je delovala nemočno, (mala) Slovenija pa briljirala. Napadalno, brez strahu in z željo, veliko kot Triglav. Gol za svetovno prvenstvo je padel v 44. minuti, ko je Zlatko Dedič po podaji Valterja Birse matiral Igorja Akinfejeva.

Keržakov in Žirkov izgubila živce
Rusi so v nadaljevanju pokazali nekaj več, a prav tako bi lahko padel še drugi slovenski gol. Favorizirani gostje so vse bolj izgubljali živce. V 67. minuti je rdeči karton dobil Aleksander Keržakov, nato pa v sodnikovem podaljšku še Jurij Žirkov. Fantastično, Slovenija bo po letu 2002 še drugič igrala na svetovnem prvenstvu.

Novakovič streljal v Akinfejeva
Slovenci so odločno začeli srečanje, hitro prevzeli pobudo, in imeli že v 4. minuti 'smrtno' priložnost. Birsa je v kazenskem prostoru lepo našel Milivoja Novakoviča, ki se je sam znašel pred Akinfejevom, a je z okoli 13 metrov streljal naravnost v ruskega vratarja. 'Nova' je bil bržčas presenečen, da se mu je ponudila taka priložnost, zato je tudi streljal razmeroma slabo.

Že po 10 minutah bi bilo lahko 2:0
Rusi so bili v uvodnih minutah izgubljeni, očitno je bilo, da jim obrambna postavitev ni pisana na kožo. Na drugi strani bi Kekova četa že do 10. minute lahko vodila z 2:0. Andraž Kirm je namreč z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je žoga zadela Sergeja Ignaševiča in se odbila v vratnico. Posest žoge po prvih 20 minutah: 64:36 za Slovenijo.

Slovenci v prve pol ure popolnoma zasenčili Ruse
Gostje so zapretili šele v 19. minuti, ko je z roba kazenskega prostora poskusil Roman Pavljučenko. Novakoviču se je nova priložnost ponudila v 27. minuti, toda Akinfejev je bil na mestu. Rusi v prve pol ure praktično niso pokazali ničesar, vse njihove akcije so končale daleč od slovenskih vrat.

Dedičev gol v idealnem trenutku
Pred slovenskimi vrati je nevarno postalo šele v 40. minuti. Aleksander Radosavljevič je 20 metrov od vrat napravil prekršek nad Pavljučenkom. Prosti strel je izvajal Ignaševič, ki je z bombo zadel Novakoviča v glavo, tako da je ta potreboval zdravniško premoč. Le malo pozneje pa zasluženo vodstvo za Slovenijo. Birsa je z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Zlatko Dedič med dvema ruskima branilcema - s kung fu udarcem - matiral Akinfejeva. Sijajen zaključek polčasa, v katerem je bila Slovenija več kot gospodar na igrišču. Posest žoge - 58:42, streli v okvir vrat - 4:0.

Dedič spravljal v težave ruske branilce
Hiddink je na začetku drugega polčasa v igro poslal Aleksandra Keržakova in Sergeja Semaka. Napadalnejši začetek gostov je obetal bolj napeto nadaljevanje. A tudi Slovenija ni popuščala. V enem od nasprotnih napadov je Dedič znova dobil z Berezuckim, streljal iz težkega položaja, vendar je žoga za las zgrešila okvir vrat. Razpoloženi Dedič je malo pozneje dobil še dvoboj z Ignaševičem in padel, a Hauge ni pokazal na belo točko. Rusi razen posamičnih prebliskov niso pokazali veliko.

Keržakov predčasno pod prho
Resnejša priložnost se jim je ponudila po prostem strelu v 64. minuti, ko je Vasilij Berezuckij streljal prek vrata. V 66. minuti se je zgodil še drugi ključni trenutek na tekmi. Aleksander Keržakov je brcnil Samirja Handanoviča, potem ko je slednji že zadržal žogo. Po nekajminutnem prerivanju je Hauge Rusu (upravičeno) pokazal rdeči karton. Južna Afrika je bila še korak bližje.

Handanovič preprečil najhujše
Rusi so sicer do konca več napadali, toda prave priložnosti vse do 84. minute ni bilo. Tedaj je Žirkov ušel Brečku in nevarno ustrelil z desne strani, a je sijajni Handanovič ubranil strel. Na drugi strani bi Dedič lahko že zapečatil usodo zbornaje komande, toda meril je mimo vrat. Napete zadnje minute niso prinesle spremembe izida, za piko na i slovenskemu zmagoslavju je v 92. minuti pordel še Žirkov. Veselica po Sloveniji se je lahko začela.

Hiddinka ni bilo na novinarski konferenci
Kaj so po uspehu povedali slovenski junaki, si preberite tukaj, kaj meni ruski selektor Guus Hiddink, pa ni bilo dano izvedeti, saj se Nizozemec ni udeležil novinarske konference po tekmi. Še več, Hiddink ni niti govoril niti čestital Keku. Tudi ob porazih je treba biti velik, a Guus tokrat tega ni zmogel.

Sprejem v četrtek v središču Ljubljane
Sprejem za slovenske junake bo v četrtek okrog 14.30 na Prešernovem trgu v Ljubljani.

DODATNE KVALIFIKACIJE ZA SP

POVRATNA TEKMA, Maribor
SLOVENIJA - RUSIJA 1:0 (0:0) 1:2
12.000; Dedič 44.
RK: Keržakov 67., Žirkov 92./oba Rusija

------------------------------------ 
Handanovič Akinfejev
Brečko Anjukov
Cesar V. Berezuckij
Šuler Ignaševič
Jokič Žirkov
Birsa * Denisov
Koren Janbajev **
Radosavljevič *** Biljaletdinov
Kirm Zirjanov
Dedič ** Aršavin
Novakovič Pavljučenko *
------------------------------------
* 79./Pečnik * 46./Keržakov
** 93./Stevanovič ** 46./Semak
*** 77./Pogrebnjak
Sodnik: Terje HAUGE (NOR)             

V odebeljenem tisku je izid prve tekme.

V Mariboru padli tudi Rusi
Slovensko slavje v Ljudskem vrtu
Keržakov napadel Handanoviča
Dedičev gol v pravem trenutku