22-letna Prekmurka, vratarka članske reprezentance in ekipe ŽNK Nona Beltinci Prekmurje, epidemijo še toliko bolj občuti, saj kot študentka drugega letnika zdravstvenih ved dela na ljubljanski infekcijski kliniki.

Vratarka prvouvrščene ekipe prve slovenske ženske nogometne lige Sara Nemet je del medicinske ekipe na ljubljanski infekcijski kliniki, kjer se zdravi največ okuženih z novim koronavirusom. Foto: www.alesfevzer.com
Vratarka prvouvrščene ekipe prve slovenske ženske nogometne lige Sara Nemet je del medicinske ekipe na ljubljanski infekcijski kliniki, kjer se zdravi največ okuženih z novim koronavirusom. Foto: www.alesfevzer.com

Najprej je bila na oddelku za odvzem brisa in že ta prvi del spopadanja z morebitno okužbo je v ljudeh vzbudil močno nelagodje: "Seveda, ljudje so prestrašeni, bojijo se, da bodo zelo resno zboleli, vendar jim rečemo, da smo za njih tu in da jim bomo pomagali, da bomo poskrbeli za njih ter jim ponudili najboljšo pomoč." Zdaj so jo premestili na oddelek intenzivne terapije.

Osebja na infekcijski kliniki primanjkuje, zato so veseli vsake pomoči. Takšno pa je stanje na infekcijski kliniki v času novega koronavirusa: "Zelo je pestro, imamo veliko pacientov, še več jih pričakujemo. Prostore in opremo imamo pripravljene, samo čakamo, ali se bo stanje poslabšalo ali izboljšalo."

Zagotovo je viden napredek v ženski članski reprezentanci, ki se je v teh dneh razveselila najvišje uvrstitve na Fifini lestvici – dekleta so med 50 najboljšimi reprezentancami na svetu, zasedajo 49. mesto. Sara, ki je na zadnji tekmi kvalifikacij za EP 2021 (Slovenke so premagale Kosovo s 3:0) manjkala zaradi poškodbe stegenske mišice, je zelo ponosna na nogometne dosežke, prepričana pa je tudi, da bo slovenski izbrani vrsti uspelo priboriti si nastop na EP 2021. "Smo zelo perspektivna ekipa in verjamem, da nam lahko uspe priti na EP 2021, ker si to tudi zaslužimo."

Varovankam Boruta Jarca gre dobro v kvalifikacijah za EP 2021, prvo mesto zasedajo evropske prvakinje in svetovne podprvakinje Nizozemke, drugo mesto pa si Slovenija deli z Rusijo. 14. aprila bi morala biti ključna tekma za drugo mesto proti Rusiji, a je ta premaknjena zaradi izbruha novega koronavirusa. Drugo mesto vodi najmanj v dodatne kvalifikacije. Kakšne možnosti pa imajo za uvrstitev na EP 2021? Sara meni: "Res je, da bodo vse tekme odločale o našem napredovanju, zato bomo na vsaki tekmi dale vse od sebe, da na vsaki tekmi osvojimo vse tri točke. Kot sem že omenila, menim, da smo sposobne in da lahko zagotovo pridemo na EP, saj smo res perspektivna in močna ekipa, zelo smo tudi povezane med sabo."

Sarin idol med vratarji je Nizozemec Edwin van der Sar. Foto: EPA
Sarin idol med vratarji je Nizozemec Edwin van der Sar. Foto: EPA

Sara, ki je bila prva vratarka v mlajših selekcijah (U17 in U19), se je v preteklosti morala zaradi bolezni za dve leti odpovedati nogometu, zdaj pa je spet polna energije in motivacije za naprej.

Nogometu je predana že od osmega leta, ko ga je začela trenirati. Med športno potjo je naletela tudi na pripombe, da ženske niso za na nogometne zelenice: "Vendar se ne oziram na takšne predsodke, saj menim, da smo ženske lahko tudi zelo uspešne v tem športu."

O enakosti med moškimi in ženskami v nogometu v Sloveniji še vedno ni mogoče govoriti: "V Sloveniji je tako, da moški lahko živijo od tega športa, kajti imajo profesionalne pogodbe. Ženske nimamo takih razmer, zato to počnemo bolj s srcem, ker res ljubimo ta šport, čeprav nismo za to plačane. Če želimo od tega živeti, moramo vsekakor oditi v tujino."

Večina igralk ŽNK Nona Beltinci Prekmurje študira v Ljubljani, tako da treninge opravijo kar v prestolnici: "Večina igralk je v Ljubljani, veliko jih hodi v šišensko šolo, večina nas študira v Ljubljani, zato imamo urejene treninge v Šiški, kjer imajo ženski nogometni razred, in treniramo pod vodstvom selektorjev NZS-ja (U-17, U-19, pomočnik selektorja A-reprezentance). Vse skupaj v Prekmurju treniramo v petek in soboto, ob nedeljah pa odigramo tekmo."

Sara je s soigralkami na samem vrhu prve slovenske ženske nogometne lige, branijo naslov državnih prvakinj. Verjame, da jim bo to uspelo, ko in če se bo sezona nadaljevala: "Upam, da se bo maja začela sezona, se pa zna zgoditi, da ne bo vse odvisno le od bolezni, kako se bo razvijala ... Trenutno smo na prvem mestu in pričakujem, da bomo obdržale prvo mesto na lestvici. Pripravljene bomo, zato pridno treniramo, da se bomo lahko veselile naslova." Sara meni, da bi bilo pravično, da se sezona odigra do konca: "Da dokažemo, da smo še vedno najboljše."

Da bi ohranile formo, nogometašice prekmurskega kluba trenirajo individualno po navodilih trenerjev.

Sara se lahko o nogometu posvetuje tudi s svojim srčnim izbrancem, nogometašem Mure Alenom Kozarjem, ki se vrača po poškodbi: "Trenutno se mu je stanje izboljšalo, napreduje z rehabilitacijo in pridno trenira. Se slišiva, vendar trenutno zelo malo, trenutne razmere nama tega ne dopuščajo, saj nimam veliko časa."

Sarin urnik je ves čas nabito poln, prednost pa daje študiju: "Študij postavljam na prvo mesto, ker je to tudi moj sanjski poklic in ga z veseljem opravljam. Nogometno kariero bom skušala obdržati in seveda sem polna novih pričakovanj, tako da sprejmem tudi spremembe in nove izzive."

V čakanju na potek bolezni covid-19, ki vpliva na življenje vseh nas, je Sara za konec vsem svetovala: "Rada bi vam zaželela, da ostanete zdravi in še malo potrpite glede ukrepov ter da se jih pridno držite. Je zelo stresna situacija za vse in verjamem, da ni lahko, vendar druge izbire nimamo. Trenutnih razmer ne moremo spremeniti, zato je dobro, da 'stopimo skupaj' in malo še potrpimo, da bomo premagali ta virus in lahko naprej normalno živeli."