Foto:
Foto:
Uspešen štart na Poljskem bi bil vreden zlata. Foto: Reuters
Andrej Komac in Anton Žlogar
Andrej Komac in Anton Žlogar - velika garača Kekove zasedbe. Foto: EPA
Vloga favoritov nedvomno pripada Poljakom. Foto: EPA
Kek še ni razkril udarne postave

Tekma v Vroclavu bo dala odgovor na vprašanje, kaj lahko od izbrancev Matjaža Keka sploh pričakujemo.

Novi motivi
Nogometaši, ki bodo v teh kvalifikacijah zastopali slovenske barve, niso več golobradi fantje. Ekipa je zdaj že nekaj časa skupaj in premore tudi celo vrsto izkušenj, ki so potrebne za uspešno nastopanje. Fantje se zavedajo, da v preteklosti niso pustili najboljšega vtisa, vendar vsi po vrsti o prihodnosti razmišljajo pozitivno. Nov ciklus je priložnost za novo dokazovanje. Skupina je zahtevna, vendar ni ubijalska. Nosilci igre so pridobili samozavest, ki jo zdaj širijo znotraj moštva. Zdaj je treba pravi karakter pokazati le še na igrišču.

Izdelano jedro ekipe
Odkar je prevzel mesto selektorja, je Matjaž Keku uspelo sestaviti okostje reprezentance. Z manjšimi izjemami je jasno, kdo bo nastopal za izbrano vrsto. In to je dobro. Nogometaši se morajo spoznati in si začeti med seboj zaupati. Nobena velika nogometna reprezentanca ni zrasla iz danes na jutri. Sploh ne v državah, ki nogometno niso v ospredju. Pa še v teh primerih govorimo o menjavah generacij. Skratka, če odmislimo dva ali tri poškodovane igralce, je znano, na koga bo Kek v obdobju enega leta računal.

V iskanju kapetana
Dan pred obračunom s Poljaki še ni znano, kdo bo nosil kapetanski trak. Vsaj v javnost še ni pricurljal ta podatek. Selektor pravi, da se bo o tem pogovoril s fanti danes zvečer. Uradno je sicer kapetan Tonči Žlogar, a se prav lahko zgodi, da ga jutri ne bo v začetni postavi. Odlični vratar Udineseja Samir Handanovič bi bil logična izbira, a Kek meni, da vratar v vlogi kapetana na igrišču ne more imeti želenega vpliva. V tem primeru bo najverjetneje čast doletela Milivoja Novakoviča.

Kaznovani Jokič
V idealnih razmerah bi na levi strani obrambne vrste Slovenije stal Bojan Jokič. Član Sochauxa pa je za tekmo s Poljsko kaznovan in Kek je bil prisiljen iskati alternativno rešitev. Našel jo je v Mišu Brečku, ki v Kölnu igra prav na tem položaju. Težav torej ne bi smelo biti, se pa zaradi selitve Brečka nekoliko spremeni postavitev na sredini.

Trije v igri za dve mesti
Na desni strani sredine in na mestu za napadalcem Novakovičem ima Kek 'trilemo'. Za ti dve mesti konkurirajo Mirnes Šišič, Valter Birsa in Zlatko Dedič. Slednji je zaradi svoje nepredvidljivosti, ki jo slovenska igra rabi kot žejni vodo, nekoliko v prednosti. Sicer pa obstaja tudi različica z Andražem Kirmom na desni strani, a je malo verjetna. Povratnik Robert Koren naj bi na sredini vnesel nekaj mirnosti in poskrbel za kakšno uporabno žogo.

Poškodba Möreca
Reprezentanca je v petek ob 17.00 v Vroclavu opravila zadnji trening pred jutrišnjim obračunom. Po posebnem programu je treniral branilec Mitja Mörec, ki toži nad bolečinami v stegenski mišici. Glede na njegove zdravstvene težave je njegov jutrišnji nastop malo verjeten, zato bosta prednost v ožji obrambi dobila Boštjan Cesar in Marko Šuler.

Poljska ugibanja
Po informacijah, ki smo jih dobili od poljskih novinarjev, tudi selektor Leo Beenhakker ni brez skrbi. Moštvo je v primerjavi s tistim na Euru 2008 spremenjeno, trije igralci so kaznovani zaradi popivanja. Tudi Poljaki trenutno pravzaprav ne vedo, kaj naj pričakujejo, so pa vseeno prepričani o prevladi svoje reprezentance.

Želja po pozitivnem rezultatu
Ali bodo Slovenci stadion v Vroclavu zapuščali sklonjenih ali dvignjenih glav, je nemogoče napovedati. O tem bo odločal marsikateri dejavnik. A ne glede na končni razplet, bo tekma s Poljsko pokazala, česa so fantje sposobni. Seveda se vsi zavedajo moči poljske reprezentance, a vendar nihče ne skriva želje po pozitivnem izidu. Točka bi bila uspeh, zmaga fantastična. Ni prvič, da si je ta reprezentanca zastavila visok cilj, se pa zdi, da zdaj končno v uspeh tudi verjame. Dober začetek kvalifikacij bi pomenil ogromno spodbudo za naprej, pa še Slovenija bi se znova začela resno zanimati za reprezentančni nogomet.

SKUPINA 3
Sobota ob 17.00 (prenos na TVS 2):
POLJSKA - SLOVENIJA

Ob 17.30:
SLOVAŠKA - SEVERNA IRSKA

Lestvica:                             
SLOVENIJA        -  - - -  -:-  - točk
ČEŠKA            -  - - -  -:-  -     
POLJSKA          -  - - -  -:-  -     
SAN MARINO       -  - - -  -:-  -     
SEVERNA IRSKA    -  - - -  -:-  -     
SLOVAŠKA         -  - - -  -:-  -     

Urban Laurenčič

Kek še ni razkril udarne postave