19-letni Benjamin Šeško je poleti dvigoval prah in govorice zlasti v Angliji, na koncu pa se je odločil, da bo ene rdeče bike zamenjal za druge, a šele prihodnje poletje. Zdaj se pri Salzburgu bori za status prvega napadalca z Okaforjem in Fernandom. Foto: EPA
19-letni Benjamin Šeško je poleti dvigoval prah in govorice zlasti v Angliji, na koncu pa se je odločil, da bo ene rdeče bike zamenjal za druge, a šele prihodnje poletje. Zdaj se pri Salzburgu bori za status prvega napadalca z Okaforjem in Fernandom. Foto: EPA

Selektor Matjaž Kek je za ponedeljek opoldne na Brdu pri Kranju sklical začetek reprezentančnega zbora za tekmi z Norveško in Švedsko, s čimer bo Slovenija sklenila tokratno izvedbo Lige narodov. Slovenci morajo za obstanek v Ligi B prehiteti Švede, ki ima točko več, s tem pa bi si popravili tudi izhodišče za prihajajoči žreb kvalifikacij za Euro 2024.

Za skok iz četrtega v tretji boben

Če se najboljše evropske reprezentance pripravljajo na zimsko svetovno prvenstvo v Katarju, se morajo preostale države ukvarjati z naslednjimi, bolj srednjeročnimi tekmovalnimi cilji. Žreb za evropsko prvenstvo v nogometu leta 2024 bo že 9. oktobra v Frankfurtu, izhodišče za bobne pa daje končna lestvica Lige narodov.

Večino treningov bo slovenska moška članska reprezentanca opravila na Brdu, edina izjema bo torkov trening v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Večino treningov bo slovenska moška članska reprezentanca opravila na Brdu, edina izjema bo torkov trening v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je trenutno na 31. mestu, že z napredovanjem za eno mesto, pa bi se preselila iz četrtega v tretji boben žreba. Kek tako potrebuje točke, da prehiti Armenijo in/ali Romunijo, v zgodbi za žreb kvalifikacije je sam (ne)obstanek v Ligi B nepomemben.

Najprej z Norvežani, nato s Švedi

Prvi septembrski izziv je Norveška v soboto ob 18.00 v Stožicah v Ljubljani, prvo ime gostov Erling Haaland pa je kot najbolj vroči napadalec v Evropi velik magnet za ljubitelje nogometa. Za sam obstanek verjetno ključna tekma s Švedsko sledi v torek ob 20.45 na Friends Areni v Solni pri Stockholmu. Tudi Švedi imajo napadalca, o katerem se je poleti veliko govorilo: Alexander Isak je 70 milijonov evrov vredna okrepitev Newcastla.

Dodatno vpoklicana Mlakar in Mevlja

Ob predstavitvi reprezentančnega seznama za Norveško in Švedsko je selektor Kek poudaril, da se obetajo še dodatni vpoklici, saj kar šestim igralcem grozi tekma neigranja, če prejmejo nov rumeni karton. Na ponedeljkov zbor sta tako prišla še branilec Miha Mevlja (Spartak Moskva) in napadalec Jan Mlakar (Hajduk Split).

Bijolova sanjska vrnitev po poškodbi

Prva dobra novica za selektorja Keka je bila vrnitev Jana Oblaka v vrata Atletica. Škofjeločan je zaradi poškodbe leve stegenske mišice izpustil dve tekmi, v nedeljo pa je branil na madridskem derbiju, kjer pa je bil Real boljši z 1:2.

Bolje se je vrnitev po manjši poškodbi gležnja posrečila Jaki Bijolu. Dejansko kar sanjsko, saj je 23-letnik iz Vuzenice v 85. minuti nedeljske tekme po podaji iz kota z glavo dosegel odločilni gol za zmago Udineseja nad Interjem (3:1). Bijol, ki je matiral Handanovića, je dosegel prvi gol v Serii A, Videmčani pa so tik pod vrhom lestvice. Ključno vlogo pri presenečenju italijanskega prvenstva na sredini igra drugi slovenski reprezentant Sandi Lovrić.

Vratar pregrobo zaustavljal Šporarja

Kek je na novinarski konferenci poudaril pomen tega, da so vpoklicani dva para igralcev in en trio iz posamičnega kluba, ki je vsak v svoji državi na ali blizu vrha. A lahko, da bosta iz Panathinaikosa na voljo le dva Slovenca, saj sobotne tekme Andraž Šporar ni mogel dokončati. V 22. minuti soočenja z Janino ga je na robu kazenskega prostora podrl nasprotni vratar Vasiloios Sulis, ki je ob tem celo izgubil zavest. Čuvaj mreže je bil razumljivo zamenjan, prejel rumeni karton, pozneje pa so sporočili, da je prestal pretres možganov.

Sam Šporar se je takoj postavil na noge in nadaljeval tekmo, a z vidnimi težavami, tako da je tudi on poškodovan zapustil tekmo v 37. minuti. Adam Gnezda Čerin in Benjamin Verbič sta se sicer s 3:0 veselila pete ligaške zmage, zeleni pa so s stoodstotnim izkupičkom trdno na vrhu grške superlige. Na drugem mestu je PAOK iz Soluna, kjer je Jasmin Kurtić gonilna sila ekipe.

Skoraj že pri lanskem učinku v Bundesligi

V nedeljo je poseben podvig uspel najzanimivejšemu slovenskemu nogometašu tega trenutka. Benjamin Šeško je na derbiju RB Salzburg – Rapid zadel že v 17. sekundi! A kljub ekspresnemu vodstvu rdeči biki niso zmagali, saj so Dunajčani na koncu iztržili remi z 1:1.

Šeško, ki še čaka na svoj prvi gol v skupinskem delu Lige prvakov, je po devetih krogih Bundeslige pri štirih golih. Za primerjavo: v pretekli sezoni je na 24 prvoligaških tekmah dosegel pet golov.

S petimi goli in dvema podajama na 13 tekmah nove sezone je Šeško najučinkovitejši Kekov izbranec, prav 19-letnik iz Radeč pa je 12. junija z izenačenjem na 2:2 proti Srbiji poskrbel za jesenski zmerni optimizem.