Hope Solo se bo v reprezentanco lahko vrnila februarja. Foto: EPA
Hope Solo se bo v reprezentanco lahko vrnila februarja. Foto: EPA

Pot Američank, štirikratnih olimpijskih prvakinj in branilk naslova iz Londona, se je v Riu nepričakovano končala že v četrtfinalu, kjer so jih po streljanju enajstmetrovk premagale Švedinje. "Igrale smo proti skupini strahopetk. Tokrat ni zmagala najboljša ekipa, v kar sem prepričana. Mislim, da ne bodo prišle daleč na tem turnirju," je v spornem komentarju dejala vratarka, ki se je že pred igrami znašla v nemilosti brazilskih navijačev z napihovanjem nevarnosti virusa Zika. Potem ko je na svojem profilu na Twitterju objavila sliko sebe z ogromno naglavno mrežo proti komarjem, so nastopi v Braziliji postali mala nočna mora. Brazilski gledalci so vsak njen stik z žogo pospremili z: "Ole, ole, ole, zika, zika."

Ameriška nogometna zveza je svojo vratarko suspendirala. "Komentar Hope Solo po tekmi s Švedsko med igrami v Riu je bil nesprejemljiv in ne ustreza standardom vedenja, ki ga pričakujemo od članov in članic reprezentance. Tudi zunaj olimpijskih aren in ne glede na izide pravi olimpijci predstavljajo ideale športne igre z upoštevanjem fair playa in medsebojnega spoštovanja. Od vseh svojih predstavnikov pričakujemo, da bodo upoštevali ta načela, brez izjem," je v izjavi za javnost zapisal predsednik Sunil Gulati.

Odzvala se je tudi Solova: "Zelo me žalosti odločitev zveze, ki se je odločila razdreti pogodbo z mano. Ne morem biti igralka, kot sem, ne da bi bila takšna, kot sem, tudi ko nisem sprejela pravih odločitev ali ko nisem pazila na to, kaj govorim."

Zveza je Solovo enkrat že kaznovala, lani so jo suspendirali za 30 dni po incidentu na pripravah.