Hope Solo je slaba poraženka, kar priznava tudi sama, a to ne bo omililo kritik. Foto: Reuters
Hope Solo je slaba poraženka, kar priznava tudi sama, a to ne bo omililo kritik. Foto: Reuters
Ameriške nogometašice na čelu s Hope Solo
Vsekakor gre za zgodovinski poraz ZDA. Šele na 22 velikem nogometnem prvenstvu so Američanke ostale brez odličja. Na prejšnjih 5 olimpijskih igrah, 7 svetovnih in 9 celinskih prvenstvih so vedno igrale vsaj v polfinalu, kar 15-krat pa so postale prvakinje. Foto: Reuters
Marta
Najboljša nogometašica sveta in brazilska junakinja Marta je bila že v solzah obupa, a jo je rešila vratarka Barbara, ki je naprej preprečila izpad, nato pa še poskrbela za polfinale s Švedinjami. Foto: Reuters

"Mislim, da smo igrale s kupico rev. Trdno verjamem, da danes ni zmagalo boljše moštvo," je bila prepričana ameriška vratarka, ki pa sama ni prispevala ključnih obramb pri izvajanju enajstmetrovk. Po loteriji je namreč Švedska s 5:4 izločila ZDA v četrtfinalu olimpijskega turnirja, na katerem so Američanke branile zlato z zadnjih treh iger.

"Porazi so bedni in res jih težko prebolim"
"Mislim, da ne bodo prišle daleč na turnirju. Mislim, da so igrale zelo bojazljivo. A so zmagale in gredo naprej, mi pa domov,"
je kontroverzna vratarka še enkrat označila Švedinje za reve in pričakovano sprožila val zgražanja tako na družbenih omrežjih kot v medijih. Čez nekaj ur pa se je Hope Solo oglasila še na Twitterju in dodala: "Porazi so bedni in res jih težko prebolim."

V ozadju tudi stare zamere z nekdanjo selektorko
Škoda je bila že narejena in 35-letna veteranka se od olimpijskih iger poslavlja v svojem slogu: hrupno in s škandalom. Za dodatek je popljuvala obrambno taktiko nasprotne selektorke Pie Sundhage, s katero ima Solova burno zgodovino. Švedska trenerka je namreč med letoma 2007 in 2012 vodila reprezentanco ZDA, dvakrat osvojila olimpijski naslov, vmes pa se večkrat sporekla z zvezdniško vratarko. Švedska selektorka Pia Sundhage je na pripombe Hope Solo mirno odgovorila: "Me gremo v Rio, ona pa gre domov."

Ob vsakem dotiku žoge slišala Zika
Hope Solo je imela za seboj naporen turnir, saj je že pred začetkom iger postala tarča brazilskih navijačev. Z napihovanjem nevarnosti glede virusa Zika si je pred Riom naredila medvedjo uslugo. Potem ko je na Twitterju objavila fotografijo, na kateri je z ogromno naglavno mrežo proti komarjem, so nastopi v Braziliji postali skoraj mora. Brazilski gledalci so namreč prav vsak njen stik z žogo pospremijo z: "Ole, ole, ole, Zika, Zika." To je Solovo vsaj pri degažiranju žog vse bolj opazno motilo.

Pred usodno 11-m dolgo menjala rokavice
A tudi vratarskega dela 35-letnica iz Seattla ni opravila najbolje. Na zadnji tekmi skupinskega dela proti Kolumbiji si je privoščila dve grobi napaki, zaradi česar so le remizirali 2:2. V četrtfinalu pa je ob koncu loterije zahtevala menjavo vratarskih rokavic, in to v položaju, ko so imele Švedinje priložnost za zmago. Lisa Dahlkvist je morala kot peta strelka več minut čakati, da je Solova zamenjala rokavice, a nato je 29-letna Švedinja brez milosti zadela za končnih 5:4, rojakinje popeljala v polfinale olimpijskih iger, Američanke na čelu s Solovo pa poslala domov.

Hope Solo, ki je v domovini ena najbolj prepoznavnih športnic, ima za seboj dolgo in uspešno kariero (202 nastopa za reprezentanco!), a tudi bogat spisek škandalov, povezanih s partnerji in sorodstvom, pri čemer je znana po nasilnih pretepaških izpadih. Zaradi ostrega jezika se je redno zapletala v spore tudi znotraj reprezentance in s svojim vplivom dosegla, da je marsikatera nogometašica ostala brez reprezentance.

Kdo bo izkoristil padec nogometnih vladaric?
Veliko drame je bilo tudi na preostalih treh četrtfinalnih dvobojih. Nemke so izločile Kitajke, edini gol je dosegla Melanie Behringer ob igralki več. Kljub številčni podrejenosti so imele Kitajke priložnost, da izsilijo podaljšek, a je Šuang Vang z 11-m v 84. minuti zatresla le vratnico. Nemčijo v polfinalu čaka dvoboj s Kanado, ki je z golom Sophie Schmidt izločila Francijo.

Marta že v solzah obupa, a jo je rešila Barbara
V Belo Horizonteju so Brazilci pričakovali suvereno napredovanje Marte in kolegic, a nato so proti Avstraliji trepetali 120 minut in še osem serij enajstmetrovk. V peti seriji se je zgodilo - petkratna najboljša nogometašica sveta in kapetanka Brazilije Marta je preslabo ustrelila z bele točke in vratarka Lydia Williams je ubranila njen strel. Na vrsti je bila Katrina Gorry, ki bi z golom izločila gostiteljice, a je šok preprečila čuvajka mreže Barbara.

Uspeh na kraju zloglasnega Mineiraza
Sledile so še tri serije, preden se je zapravila tretja 11-m. Alanna Kennedy je postala osmoljenka, Barbara pa z drugo obrambo velika junakinja. Ob slavju Brazilk so navijači in mediji poudarili prepričanje, da jim je uspelo pregnati zle duhove - ravno na stadionu Mineirao je namreč moška članska reprezentanca v polfinalu domačega SP-ja pred dvema letoma doživela katastrofo vseh katastrof, ko jo je Nemčija razbila s 7:1, travmatični dogodek pa se je v brazilsko zavest zapisal kot Mineirazo.