Warren Feeney, igralec škotskega Dundeeja, je zadel na drugi tekmi zapored. Foto: EPA
Warren Feeney, igralec škotskega Dundeeja, je zadel na drugi tekmi zapored. Foto: EPA
Suad Filekovič
Suad Filekovič je atraktivno izbil žogo pred Davidom Healyjem. Na slovensko žalost je bil pozneje glavni 'krivec' za irski gol. Foto: EPA
Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič je bil med boljšimi Slovenci na zelenici Windsor Parka. Foto: EPA
Matej Mavrič
Matej Mavrič in Steven Davis v ostrem boju za žogo. Foto: Reuters
Erik Jendrišek
Erik Jendrišek je z drugega poskusa premagal Petra Čecha, ki ni najbolje posredoval. Foto: EPA
Feeney pokopal Slovence

Domači so tako kronali terensko premoč v 2. polčasu, v katerem so Slovenci prek Roberta Korena zatresli prečko. Da bo mera polna, je Slovaška ugnala Češko v gosteh (1:2), s čimer je postala glavna kandidatinja za prvo mesto v skupini 3. Možnosti Slovenije za pot na svetovno prvenstvo v Južnoafriško republiko pa so se občutno zmanjšale, čeprav je 2. mesto še vedno dosegljivo.

Slovenci do dveh priložnosti, domači nič
Čeprav so imeli v uvodnih minutah pobudo Severni Irci, se je prva priložnost ponudila Slovencem. Po sijajni podaji Milivoja Novakoviča je v kazenski prostor 'z drugega plana' pritekel Mišo Brečko, na desni strani sam prišel pred Mika Taylorja, a je ta dobro zmanjšal kot, tako da je poskus Trboveljčana končal v kotu. Domačim je v nadaljevanju nekoliko pošla sapa, medtem ko je bila Slovenija nevarnejša. Po obdobju taktične igre med obema kazenskima prostoroma si je drugo lepo priložnost priigrala v 44. minuti. Novakovič je potegnil v protinapad, nato pa ga je okoli 25 metrov od vrat podrl Sammy Clingan. 'Nova' je sam izvajal prosti strel, dobro meril, a jo je na poti v mrežo ustavil eden izmed zeleno-belih v živem zidu. Kekovi fantje so bili v 1. polčasu boljši nasprotnik, kar je vlivalo veliko upanja za drugi del.

Koren v prečko, Feeney za vratnico
Tega so znova nekoliko bolje začeli domači, toda do večjih priložnosti niso prišli. V 54. minuti sta trčila Jasmin Handanovič in Boštjan Cesar, na slovensko srečo pa se je končalo brez hujših posledic, čeprav je kazalo slabo. V 56. minuti je Damien Johnson po podaji s kota dobro streljal z glavo, a je meril pol metra čez vrata. V 2. delu obrambno naravnana Slovenija je odgovorila v 67. minuti, ko se je Koren na robu kazenskega prostora otresel branilca, nato pa silovito sprožil, vendar mu je veselje preprečila prečka. Šest minut pozneje pa hladen tuš za slovenski tabor. Irci so po dvojni podaji na levi strani prek Clingana poslali predložek v kazenski prostor, kjer je Feeney, ki mu je za vrat premalo dihal Suad Filekovič, žogo z glavo poslal za daljšo Handanovičevo vratnico v mrežo. Zadetek je dal krila domačim, ki so še bolj pritisnili proti vratom Handanoviča. Slovenci so poskušali izenačiti, a več od polpriložnosti Novakoviča v 86. minuti ni šlo ...

Kek: Ni razloga za paniko
"Morali bi dobiti to tekmo. Odločil je en strel in še to slučajen. Taktično smo igrali pravilno, a nam manjka malo sreče. Izgubljenega ni še čisto nič, treba je zbirati točke naprej. Upam, da bomo imeli mir, saj ni razloga za paniko. Sposobni smo dobiti vse naslednje tekme," je dejal vidno razočaran selektor Matjaž Kek.

Njegov kolega Nigel Worthington je bil razumljivo bolj zadovoljen: "Premagali smo močno, zelo organizirano moštvo. Prvi polčas je bil podoben boksarskemu dvoboju, bilo je veliko udarcev na obeh straneh, v drugem pa smo vendarle pokazali nekaj več energije, nismo izgubili potrpljenja, za kar smo bili nagrajeni z golom in s tremi točkami. Razumem Slovence, ki so igrali odlično, a ostali brez točke. Verjamem, da se bomo prebili na SP."

SKUPINA 3
SEVERNA IRSKA - SLOVENIJA 1:0 (0:0)
Feeney 73.

-----------------------------------
Taylor J. Handanovič
McCartney ** Mavrič
Evans Cesar
Hughes Filekovič
McAuley * Jokič
Johnson Komac
Clingan Koren
Davis Brečko ***
McCann Kirm **
Healy Dedič *
Feeney Novakovič
-----------------------------------
* 16./Baird * 64./Ljubijankič
** 46./McGivern ** 77./Pečnik
*** 85./Mejač

14.000; Sodnik: Alon Jefet (Izrael)

POLJSKA
- SAN MARINO 10:0 (4:0)
Boguski 1., 27., Smolarek 18., 60., 72., 81., R. Lewandowski 43., Jelen 51., M. Lewandowski 62., Saganowski 88.

ČEŠKA - SLOVAŠKA 1:2 (1:1)
Škrtel 30./ag; Šestak 22., Jendrišek 83.

Lestvica:
SEVERNA IRSKA 7 4 1 2 12:6 13
SLOVAŠKA 5 4 0 1 10:6 12
POLJSKA 6 3 1 2 18:7 10
ČEŠKA 6 2 2 2 6:4 8
SLOVENIJA 6 2 2 2 5:4 8
SAN MARINO 6 0 0 6 1:25 0

A. V.
Feeney pokopal Slovence