Slovenci bomo imeli tudi letos najmanj dva nogometaša v elitni francoski ligi, oba pri Sochauxu,Valterja Birso in Bojana Jokiča. Boštjan Cesar (Marseille) še išče nov klub. Foto: RTV SLO
Slovenci bomo imeli tudi letos najmanj dva nogometaša v elitni francoski ligi, oba pri Sochauxu,Valterja Birso in Bojana Jokiča. Boštjan Cesar (Marseille) še išče nov klub. Foto: RTV SLO
Miralem Pjanić
Miralem Pjanić je imel odlično sezono v Metzu. Nagrada je največja mogoča v Franciji: prestop v šampionsko moštvo. Foto: EPA
Claude Makelele
Z nekaterimi okrepitvami je nase spet opozoril tudi Paris SG, ki se je lani komajda izognil izpadu. Kupil je francoska veterana z velikima karierama Clauda Makeleleja in Ludovica Giulyja, pred kratkim je na posodo iz Fenerbahčeja prišel še napadalec Matej Kežman. Foto: EPA

"Sezona lova je odprta. Lyon ima dobro ekipo, ampak mi začenjamo iz nič, zato bi se lahko za spremembo opekel. Moramo biti pošteni in priznati, da bi vsi radi videli Lyonov padec," pred začetkom francoskega prvenstva ta konec tedna napoveduje športni direktor Marseilla Jose Anigo.

Prvič domači dvojček
Lyon v zadnji sezoni ni bil več tako dominanten (prvič od leta 2002 je na naslov prvaka čakal do zadnjega kroga), kljub temu pa je prvič osvojil domači dvojček. Že sedmemu zaporednemu naslovu državnega prvaka je dodal francoski pokal.

Puel zamenjal Perrina
V novi sezoni seveda nikakor nočejo popustiti. Zato so pri večkratnem kralju francoskih zelenic, ki si obupno prizadeva pustiti pečat tudi v Evropi, odpustili trenerja Alaina Perrina in pripeljali Clauda Puela. Moža, ki je Lille od neznancev popeljal do uglednega kluba. Puel bo tudi opravljal vlogo generalnega menedžerja.

Pripeljali obetavna novinca
"To je strateški trenutek za klub. Potrebovali smo spremembo za nov izziv," poudarja predsednik Jean-Michel Aulas. Razen Hatema Ben Arfe (Marseille) in Gregoryja Coupeta (Atletico Madrid) so zadržali najboljše igralce in jim dodali nadarjena Miralema Pjanića (Metz) in Edersona (Nice).

Ob Ben Arfi na Velodromu še Kone
Marseille, ki je po skromnem začetku sezone končal kot tretji, je letos še bolj lačen lovorik. Zadnjo je osvojil, če verjamete ali ne, leta 1993 z zmago v Ligi prvakov. Na Velodrome je ob Ben Arfi prišlo še eno zveneče napadalno ime - Bakary Kone (Nice). Odšel je veliki up Samir Nasri (Arsenal).

Bordeaux dodal še nadobudna asa
Bordeauxu, ki je bil v zadnji sezoni na drugem mestu, je uspelo zadržati najboljše igralce, dodal pa še Yoana Gouffrana (Caen) in si iz Milana sposodil Yoanna Gourcuffa.

Francosko prvenstvo, 1. krog

Sobota ob 21.00:
AUXERRE - NANTES
BORDEAUX - CAEN

LE HAVRE - NICE
LE MANS - LORIENT

MONACO - PARIS SG
NANCY - LILLE

RENNES - MARSEILLE
SOCHAUX - GRENOBLE
VALENCIENNES - ST. ETIENNE

Nedelja ob 21.00:

LYON - TOULOUSE

Ž. K.