Nogometni stadioni po svetu te dni samevajo. Foto: Pixabay
Nogometni stadioni po svetu te dni samevajo. Foto: Pixabay

Omenjeni sindikat opozarja, da utegne pomanjkanje ukrepov, s katerimi bi pomagali nogometnim klubom, ki so ostali brez prihodkov od tekem, pripeljati do položaja, v katerem bo veliko nogometašev ostalo brez dela.

Prvič v zadnjih nekaj desetletjih se v nogometu srečujemo z zares veliko gospodarsko krizo. Preprosto ni dovolj rezerv, ki jih lahko unovčimo. Vemo, kako se upravljajo klubski proračuni, marsikateri klub deluje tik nad gladino likvidnosti. Če se hitro ne odzovemo na nastale težave in ne stabiliziramo denarnega toka, smo lahko v nekaj mesecih priča masovnemu odpuščanju igralcev in drugih uslužbencev v klubih.

Jonas Baer-Hoffmann

Svet profesionalnega nogometa stoji. In tako bo najverjetneje ostalo vsaj še nekaj tednov, če ne celo mesecev. "Nedvomno je zdravje vseh v družbi prioriteta," je uvodoma za Reuters priznal generalni sekretar FIFproja Jonas Baer-Hoffmann.

Na udaru predvsem nižjeligaši
Ko se je svet leta 2008 znašel v recesiji, je nogomet preživel in se tudi razvijal. Tokrat utegne biti precej drugače, meni Baer-Hoffmann. "Prvič v zadnjih nekaj desetletjih se v nogometu srečujemo z zares veliko gospodarsko krizo. Preprosto ni dovolj rezerv, ki jih lahko unovčimo. Vemo, kako se upravljajo klubski proračuni, marsikateri klub deluje tik nad gladino likvidnosti. Če se hitro ne odzovemo na nastale težave in ne stabiliziramo denarnega toka, smo lahko v nekaj mesecih priča masovnemu odpuščanju igralcev in drugih uslužbencev v klubih," je dejal in poudaril, da t. i. veliki klubi ne bodo imeli težav, v nezavidljivem položaju se bodo znašli predvsem manjši klubi, ki so v največji meri odvisni od prodaje vstopnic.

Pozdravili odločitev Uefe
Vseeno je pozdravil odločitev Evropske nogometne zveze (Uefa), ki je prvenstvo stare celine preložila za leto dni z 2020 na 2021 in s tem omogočila nadaljevanje ter zaključek državnih prvenstev. Prav tako je pozdravil izjavo predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Giannija Infantina, ki je predlagal globalni sklad za pomoč "članom nogometne skupnosti", ki jih je prizadela kriza zaradi izbruha novega koronavirusa. "To smo tudi upali, da bodo storili," je dejal Baer-Hoffmann.

Laws: Premierligaši bi lahko pomagali
Oglasil se je tudi nekdanji angleški nogometaš in trener Brian Laws, ki je apeliral predvsem na (super)zvezdnike najmočnejšega angleškega prvenstva, Premier lige. "Zvezdniki iz Premier lige bi lahko manjšim klubom izdatno pomagali. Vsak igralec v Premier ligi je milijonar. Z lahkoto lahko mesec preživijo brez 60 tisoč ali 100 tisoč evrov, ki so jih zaslužili tisti teden," meni Laws. Raziskava podjetja Global Sports Salaries je razkrila, da nogometaš v Premier ligi na leto v povprečju zasluži nekaj več kot tri milijone evrov. Angleškim drugo- in tretjeligašem se obeta skupna izguba v višini 50 milijonov evrov, če se tekmovanje ne bo nadaljevalo pred začetkom poletja, je sporočila EFL. "V Premier ligi jim vseeno ne gre tako slabo, medtem ko v nižjih ligah živjo od rok do ust," je za BBC še povedal Laws.