Giorgia Bortolossi v pogovoru s športnim direktorjem ND-ja Gorica Urošem Dovžakom. Foto: www.nd-gorica.com
Giorgia Bortolossi v pogovoru s športnim direktorjem ND-ja Gorica Urošem Dovžakom. Foto: www.nd-gorica.com
Giorgia Bortolossi
Snemanje reportaže v Novi Gorici. Foto: www.nd-gorica.com
Josip Iličić
Josip Iličić je s sijajnimi predstavami, ki so v zadnjih tednih resda nekoliko zbledele, poskrbel za pravi "bum" slovenskih nogometašev v Italiji. Foto: EPA

Novinarka največje plačljive televizije v Italiji Giorgia Bortolossi je obiskala Novo Gorico in tam opravila pogovor s športnim direktorjem kluba Urošem Dovžakom, v prispevku, ki je bil na televiziji večkrat ponovljen, pa je svoje poglede predstavil tudi nogometni menedžer Amir Ružnić. Televizijo Sky Sport 24 dnevno v povprečju spremlja 15 milijonov Italijanov.

Cenejši bencin, igralnice, meso in ... nogometaši
Avtorica reportaže se je najprej sprehodila skozi nekdanji mejni prehod v Rožni Dolini in dejala, da Italijani hodijo v Slovenijo z različnimi motivi - zaradi cenejšega bencina, igralnic, po nakupih mesa ... v zadnjem času pa hodijo tudi kupovat nogometaše.

"Z izjemo Samirja Handanovića, ki se je izkazal, agenti do zdaj niso imeli veliko zaupanja v slovenske nogometaše. Odkar sta prišla Josip Iličić in Armin Bačinović, ki sta takoj pokazala, da lahko uspešno igrata v tako močni ligi, se je zanimanje znova povečalo. Zdaj so vsako nedeljo na tekmah v Sloveniji navzoči predstavniki petih, šestih klubov Serie A," je povedal Ružnić.

Novinarka je nato prečkala mejno črto na trgu, ki loči Gorico in Novo Gorico, in pojasnila, da je vstop Slovenije v Evropsko unijo leta 2004 pripomogel tudi k zbliževanju obeh držav na nogometnem področju. "Odkar je Slovenija vstopila v Evropsko unijo, Slovenci niso več tujci, zato se je precej spremenilo. Slovenski nogomet je v zadnjih letih naredil tudi velik korak naprej," je dejal Dovžak.

Za 420 mladih nogometašev skrbi 22 trenerjev
Bortolossijeva je ob posnetkih majhnih tribun na novogoriškem stadionu povedala, da slovenskega prvenstva ne spremlja veliko gledalcev in da se jih v povprečju zbere po tisoč na tekmo. Dodala je, da zato klubi vzgajajo mlade igralce in upajo, da jih bodo lahko prodali in tako preživeli. Naštela je, da so bili v Novi Gorici vzgojeni Tim Matavž, ki bo od junija igral v Napoliju, Valter Birsa, ki nosi dres Auxerra, Bojan Jokić, ki igra za Chievo, Jasmin Kurtić, ki je član Palerma, in Nejc Praprotnik, ki bo junija odšel v Atalanto.

"Dobro delamo z mladimi. Imamo 420 mladih nogometašev in 22 trenerjev. Otroci začnejo trenirati že s šestimi leti," je za konec razložil Dovžak. Prispevek je sklenila izjava Ružnića: "Tu najboljši zaslužijo od dva do tri tisoč evrov na mesec, zato so njihove sanje podati se v tujino."