Simboličen prikaz dominantnosti afriškega napada nad slovensko obrambo, v kateri je na desnem boku zaigral napadalec Borut Semler. Foto: Reuters
Simboličen prikaz dominantnosti afriškega napada nad slovensko obrambo, v kateri je na desnem boku zaigral napadalec Borut Semler. Foto: Reuters
Didier Drogba
Didier Drogba je z glavo dosegel 23. reprezentančni gol. Foto: EPA
Kolo Toure
Kolo Toure ima pomembno vlogo v obrambi Afričanov. Foto: RTV SLO

Visokorasli kapetan Afričanov je imel prste vmes pri vseh treh zadetkih. Najprej je izkoristil lepo podajo Gillesa Yapi-Yapoja v prazen prostor v 35. minuti, prehitel Branka Iliča, ki se je skupaj s še štirimi reprezentanti iz slovenske lige ekipi pridružil šele ponoči, in rutinirano premagal Boruta Mavriča. Le dve minuti pozneje je bilo že 2:0.

Podal je Aruna Dindane, napadalec Chelseaja pa je na drugi vratnici preskočil Boruta Semlerja in z glavo matiral Mavriča. V 70. minuti je po podaji Emmanuela Eboueja Drogba s peto, ko je bil obrnjen z golom proti hrbtu, zadel le vratnico, odpadek pa je nato izkoristil Kanga Akale in premagal Samirja Handanoviča, ki je v igro vstopil v drugem delu.

Razveljavljen gol v 21. minuti
Varovanci seletorja Henrija Michela so bili nevarni že prej. V 21. minuti so prek Drogbaja dosegli zadetek, ki pa ga je sodnik razveljavil zaradi prekrška nad Mavričem. Dvanajst minut pozneje pa je Kanga Akale po lepi akciji preigral slovenskega čuvaja mreže in streljal, vendar je žogo z golove črte odbil Fabijan Cipot.

Lavrič zapravil najlepšo priložnost
Oslabljeni Slovenci, pri katerih so zaradi različnih obveznosti manjkali Zavrl, Matej Mavrič, Koren in Čeh proti razigranim Afričanom niso imeli možnosti. Prvi strel v okvir afriških vrat so prek Gorana Šukala sprožili šele v 30. minuti. Še najlepšo priložnost je v prvem polčasu zapravil Klemen Lavrič. Po podaji Aleša Kokota je napadalec Duisburga z leve strani streljal visoko prek vrat.

V drugem polčasu več pri žogi, a brez priložnosti
V drugem delu so varovanci Branka Oblaka, ki je v igro poslal vseh šest rezervistov - tudi debitanta Darijana Matiča, večkrat prišli do žoge, a ostali brez prave priložnosti. Na drugi strani je ob koncu nevarno streljal še en zvezdniški napadalec Bonaventure Kalou, a je Handanovič dobro posredoval.

Očitno so sloni dobro pripravljeni za obračune na svetovnem prvenstvu, formo in samozavest pa so si dvignili še s prepričljivo zmago proti nemotiviranim Slovencem, ki so bili z glavami že na počitnicah. V Nemčiji Afričane čaka težko delo. V skupini C bodo igrali z Argentino, Srbijo in Črno goro ter Nizozemsko.

SLOVENIJA - SLONOKOŠČENA OBALA 0:3 (0:2)
Drogba 35., 37., Akale 70.

B. Mavrič ***         Tizie            
Semler *****          Eboue            
Ilič                  K. Toure ****    
Cipot                 Boka             
Kokot                 Akale            
Birsa **              Yapi-Yapo *      
Žlogar                Zokora *****     
Šukalo                Y. Toure ***     
Ačimovič              Akale            
Novakovič ******      Drogba ******    
Lavrič *              Dindane **   
-----------------------------------



* 46./Komac **** * 46./Kalou ** 46./Jokič ** 64./Fae *** 46./Handanovič *** 64./Kone **** 56./Brečko **** 64./Domoraud ***** 80./Rusič ***** 73./Keite ****** 86./Matič ****** 78./Koffi