Martin Škrtel (desno) se je v zadnji sezoni povsem uveljavil v dresu Liverpoola. Foto: EPA
Martin Škrtel (desno) se je v zadnji sezoni povsem uveljavil v dresu Liverpoola. Foto: EPA
Marek Hamšik
Marek Hamšik (desno) je standardni član Napolija. Foto: EPA
Marek Mintal
Marek Mintal (Nürnberg) je bil v sezoni 2004/05 s 24 zadetki najboljši strelec Bundeslige. Foto: EPA
Ljudski vrt
Ljudski vrt bo prizorišče prve kvalifikacijske tekme po skoraj devetih letih. Oktobra 1999 je Slovenija v Mariboru na tekmi proti Grčiji, ki ni odločala več o ničemer, izgubila z 0:3. Foto: MMC RTV SLO
Slovaki preizkusili zelenico v Lj. vrtu
Tudi Weiss in Škrtel optimistična

Obe državi bi po srečanju v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2010 lahko zamenjevali le še tisti, ki ne spremljajo najpomembnejše postranske stvari na svetu.

Slovaška nogometna reprezentanca je včeraj z avtobusom prispela v Maribor, kjer se bo v sredo ob 20.45 pomerila s slovensko izbrano vrsto. Prvo kvalifikacijsko tekmo je Slovaška dobila. Z 2:1 je doma premagala Severno Irsko, tako da v ekipi pred gostovanjem v Ljudskem vrtu vlada pozitivno vzdušje.





Spet uspešen začetek

Slovaška reprezentanca je ta ciklus kvalifikacij začela podobno uspešno kot zadnjega, ko se je borila za nastop na evropskem prvenstvu v Avstriji in Švici. Pred dvema letoma je za uvod s kar 6:1 premagala Ciper, potem pričakovano izgubila proti Češki in nato v tretjem kolu s 5:1 ugnala Wales. V nadaljevanju niso bili več tako uspešni, toda očitno gre za nogometaše, ki se vsaj na začetku kvalifikacij znajo dobro motivirati.

Brez velikega tekmovanja
Po razpadu Češkoslovaške leta 1992 je Slovaška začela samostojno nastopati na nogometni sceni. Prvo uradno srečanje je odigrala 14. oktobra 1992. Z 1:0 je premagala Litvo. Prve kvalifikacije je igrala za nastop na Euru 1996 in od takrat je redni udeleženec vseh kvalifikacijskih ciklusov, se pa Slovakom doslej še ni uspelo uvrstiti na kakšno veliko tekmovanje.

Dodatne kvalifikacije
V primerjavi s slovensko reprezentanco slovaška izbrana vrsta še čaka na pravo uveljavitev na mednarodni sceni. Sloveniji je to z "zlato generacijo" uspelo, Slovaki pa so se le enkrat doslej uspeli prebiti v dodatne kvalifikacije. Najbližje velikemu uspehu so bili leta 2005, ko so se borili za nastop na svetovnem prvenstvu v Nemčiji. Toda imeli so smolo. Za nasprotnika so dobili Španijo, ki ni dovolila presenečenja.

Stari znanci
V tretji kvalifikacijski skupini za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2010 poleg Slovaške in Slovenije igrajo še Poljska, Severna Irska, Češka in San Marino. Zanimivo, da se je Slovaška v prejšnjih kvalifikacijah že srečala s Češko in San Marinom. Te izkušnje in znanje o nasprotnikih bi lahko slovaški ekipi predstavljali določno prednost pred Slovenijo, čeprav naj to ne bi smelo imeti bistvenega vpliva na končni razplet v skupini.

Mladost in izkušnje
Pogled na spisek reprezentantov izdaja, da gre za mlado ekipo, v kateri pa najdemo tudi nekaj izkušenejših nogometašev. Igralci so zdaj že nekaj časa skupaj in to vselej pomeni določeno nevarnost za nasprotnike. Kapetan Miroslav Karhan in napadalec Marek Mintal sta najstarejša, glavna predstavnika mladega vala pa sta Martin Škrtel in Marek Hamšik. Velika večina reprezentantov igra v tujih klubih, zatorej jim nastopanje na mednarodni sceni ne predstavlja nobenih težav.

Prvi zvezdnik
Najbolj znan slovaški nogometaš je trenutno branilec Liverpoola Martin Škrtel. Star je šele 23 in ima za seboj že en velik klubski prestop. Od leta 2004 do začetka leta 2008 je bil član Zenita iz St. Peterburga, potem pa ga je v svoje vrste zvabil Rafael Benitez. Redsi so zanj odšteli šest in pol milijona funtov. Fant zdaj počasi prevzema glavno vlogo tudi znotraj reprezentance, ki v evropskem nogometu dobiva vse večjo veljavo. Težav s poškodbami Slovaki nimajo.

Zadržan optimizem
Ob prihodu v Slovenijo izbranci selektorja Vladimirja Weissa niso skrivali zadovoljstva zaradi zmage nad Severno Irsko in zdaj napovedujejo nove tri točke. Weiss, ki je že osmi selektor Slovaške, je to funkcijo prevzel junija letos. Tudi on je v nekaterih intervjujih sicer poudaril, da bo tekma težka, vendar na koncu pričakuje zmago svojega moštva. Očitno so Slovaki v tem obdobju zelo prepričani vase.

Spektakel v Ljudskem vrtu
Če gre verjeti napovedim, potem bo Slovake pričakal poln Ljudski vrt. To bi bila prekrasna kulisa za ta dvoboj, ki obema reprezentancama ogromno pomeni. Ker ekipi igrata podoben nogomet, lahko pričakujemo enakovredno srečanje. Nenazadnje sta se Slovenija in Slovaška na nogometnem igrišču doslej srečali dvakrat in vselej remizirali. Leta 2004 je bilo v Trnavi 0:0, leta 1998 pa v Limasolu 1:1.

Urban Laurenčič

Slovaki preizkusili zelenico v Lj. vrtu
Tudi Weiss in Škrtel optimistična