Foto:
Foto:
Strelec zadnjega zadetka Jan Polak v dvoboju z Andrejem Komcem.
Boštjan Cesar in Sepp Blatter
Slovenska začetna enajsterica.

Četa Braneta Oblaka je v prvem polčasu prikazala zelo dopadljivo igro, a iz nekaj polpriložnosti, ki so si jih pripravili Nastja Čeh, Mile Ačimovič in Andrej Komac, ni zadela. Na drugi strani je že v 10. minuti po strelu iz kota zmedeno slovensko obrambo po odbiti žogi kaznoval Jan Koller.

Ključni trenutek tekme se je zgodil v 47. minuti, ko je osamljeni Tomaš Jun (v ponedeljek je bil razglašen za najbolj obetavnega češkega nogometaša) iz drugega poskusa premagala Boruta Mavriča in povišal na 2:0. Slovenski vrsti je ta zadetek odvzel pravo voljo do igre in ni več ogrozila vrat Jaromirja Blažka, ki je dobil prednost pred Petrom Cechom. Končni izid je postavil Jan Polak v 79. minuti z močnim udarcem s približno 25 metrov.

Povsem različna polčasa
Poleg gola Čehi v prvem polčasu niso pokazali veliko. Roke vratarja Mavriča so praktično edinkrat ogreli tik pred koncem uvodnih 45 minut, ko se je močan strel Marka Jankulovskega odbil od Kollerja, a je bil slovenski čuvaj mreže na mestu.

Slovenci so izenačenje lovili s povezano igro na sredini igrišča, ki pa je niso znali kronati z zadetkom. Navdahnjeni Mile Ačimovič je odlično poveljeval svojim soigralcem, ki so večkrat dobili aplavz štiri tisoč premraženih gledalcev, sam pa je v 35. minuti zapravil verjetno najlepšo priložnost, ko je s prefinjenim strelom meril za malenkost mimo vrat.

Drugi polčas je bil veliko manj zanimiv kot prvi. Slovenci se predvsem zaradi slabe telesne pripravljenosti niso več mogli kosati z nasprotniki, pri katerih je v drugem polčasu zaigralo šest novih in dokazovanja željnih nogometašev. Čehi bi lahko dosegli še kakšen zadetek. Kar trikrat je imel priložnosti Vratislav Lokvenc, ki je ob odmoru zamenjal Kollerja, vendar se Mavrič ni dal premagati.

Pred tekmo se je z igralci rokoval predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter, z minuto molka pa so se spomnili v ponedeljek tragično preminulega vratarja Ljubljane Nedžada Botonjiča.

Čehi zdaj vodijo z 2:1
To je bil tretji obračun obeh izbranih vrst. Pred slabimi sedmimi leti je v Murski Soboti slavila Češka s 3:1, avgusta leta 2000 pa so Slovenci v Ostravi zmagali z 1:0.

SLOVENIJA - ČEŠKA 0:3 (0:1)
Koller 10., Jun 47., Polak 79.

Slovenija:
B. Mavrič, Pokorn (68./Rakič), M. Mavrič, Ilič, Cesar, Komac (78./Brečko), Sešlar, Čeh (56./Gobec), Ačimovič, Rodič (46./Semler), Cimerotič.

Češka: Blažek, Jiranek (78./Kovač), Bolf (46./Hübschman), Sionko (63./Vachoušek), Jankulovski, Polak, Jarošik, Rozenhal, Baroš (46./Jun), Heinz (46./Plašil), Koller (46./Lokvenc).

4.000 gledalcev; Sodnik: Mario Strahonja (Hrvaška)

Izjavi po tekmi:
Brane Oblak, selektor Slovenije:
"Naleteli smo na zelo močnega nasprotnika, ki je prikazal zelo dobro igro. Gola smo dobili v začetku prvega in v prvi minuti drugega polčasa ter nato reševali tekmo. Drugi zadetek je presekal našo igro. Mavrič je odlično branil, vendar je dobil tri gole, ker ga soigralci pri odbitih žogah niso zaščitili. Česa bistvenega iz te tekme ne morem potegniti. Naši igralci so Čehe preveč spoštovali in jim puščali preveč prostora."

Karel Brückner, selektor Češke: "Naša ekipa je igrala stoodstotno, kot da bi šlo za kvalifikacijski dvoboj, in prikazala zelo dobro igro. Najbolj pomemben del naše ekipe Jan Koller je tudi tokrat potrdil izjemne sposobnosti. S 34. golom za Češko je izenačil rekord."

Konec marca z Nemci
Slovenska reprezentanca bo novo prijateljsko tekmo odigrala že 26. marca, ko na Areno Petrol prihaja Nemčija. Selektor Jürgen Klinsmann je na zbor pred srečanjem povabil kar 35 nogometašev, saj jih želi preizkusiti pred pripravami na svetovno prvenstvo 2006.