Foto:
Foto:
Slovenci so iz Glasgowa odnesli točko.
Borut Mavrič je znova ohranil svojo mrežo nedotaknjeno.
Nastja Čeh je odlično igral v vezni liniji.

Pred skoraj 40 tisoč gledalci na škotskem nacionalnem stadionu je bila Slovenija celo bliže zmagi kot gostitelji, vendar je že točka velik uspeh. Nenazadnje so Škote v kvalifikacijah za SP v zadnjih 30 letih na Hampden Parku premagali le Valežani leta 1985.

Oblakovi varovanci so tekmo začeli nekoliko negotovo. V 5. minuti je Borut Mavrič strel Paula Dickova s skrajnimi močmi preusmeril v prečko.

V nadaljevanju so se Slovenci le otresli pritiska gostiteljev in v 11. minuti prek prostega strela Mileta Ačimoviča prvič ogrozili vrata domačih.

Škoti so imeli v nadaljevanju še nekaj priložnosti. Obrambo so prebijali predvsem po bokih, še posebej na desni strani, kjer sta imela veliko dela Andrej Komac in Jalen Pokorn.

V 30. minuti je James McFadden z roba kazenskega prostora s prefinjenim strelom na daljšo vratnico za las zgrešil, toda že v naslednjem napadu so najbolj v prvem polčasu zapretili tudi Slovenci. Poskus Ermina Šiljaka je najprej zaustavil škotski čuvaj mreže Craig Gordon, odbito žogo pa je Nastja Čeh poslal čez vrata.

V drugem polčasu so naši zagospodarili na igrišču. Od 55. do 63. minute so imeli Šiljak, Ačimovič in Čeh tri izjemne priložnosti, žal pa so bili nenatančni oziroma premalo zbrani.

Šiljak je potem, ko sta se zapletla Gordon in branilec Malky Mackay, slabo streljal, Ačimovič je po najlepši slovenski akciji na tekmi meril previsoko, po poskusu Čeha od daleč pa je Gordon z dvema obrambama le uspel ukrotiti žogo, ki se je že valila proti mreži.

Zadnji nevaren strel Škotov je v 75. minuti odlično ubranil Mavrič, ki se je moral ob strelu Nigela Quashieja stegniti, kolikor je dolg, da je žogo preusmeril čez prečko.

Brane Oblak je bil s točko zelo zadovoljen: "Imeli smo dve lepi priložnosti, ker pa bi lahko zadeli tudi Škoti, je remi pravičen. Mogoče so nas malo podcenjevali, z visokimi žogami pa nas niso mogli streti." Najboljši slovenski nogometaš zadnjega petdesetletja je še povedal, da bodo tudi druge reprezentance na Hampden Parku težko zmagale.

Škotski selektor Berti Vogts je miril domačo javnost: "Večji del srečanja smo igrali dobro in zadovoljili navijače. Bila je zelo razburljiva tekma. Morate vedeti, da se je Slovenija uvrstila na nekaj velikih tekmovanj. Manjkal je samo zadetek. Po 70 minutah smo se utrudili, kar pa je normalno."

Slovenija bo naslednjo tekmo odigrala 9. oktobra, ko v Celje prihaja Italija, ki je nocoj v Kišinjovu z 1:0 premagala Moldavijo. Norveška in Belorusija sta se razšli z 1:1.

ŠKOTSKA         0 - 0         SLOVENIJA
---------------------------------------
Gordon              B. Mavrič          
Caldwell            Pokorn             
Webster             Knavs              
Mackay              M. Mavrič          
Naysmith *          Karič              
McNamara            Sešlar             
Ferguson            Komac              
Quashie             Čeh                
Fletcher            Ačimovič           
McFadden            Dedič **           
Dickov **           Šiljak *           
---------------------------------------
* 59./Holt          * 65./Lavrič       
** 80./Crawford     ** 80./Šukalo      
38.278; Sodnik: Claus Bo Larsen (DAN)  

Skupina 5:
ŠKOTSKA
- SLOVENIJA 0:0
MOLDAVIJA - ITALIJA 0:1 (0:1)
Del Piero 32. RK: Dadu 77./Moldavija
NORVEŠKA - BELORUSIJA 1:1 (1:0)
Riseth 39.; Kutuzov 78.

Lestvica:                            
ITALIJA            2  2 0 0  3:1  6  
SLOVENIJA          2  1 1 0  3:0  4  
BELORUSIJA         1  0 1 0  1:1  1  
ŠKOTSKA            1  0 1 0  0:0  1  
NORVEŠKA           2  0 1 1  2:3  1  
MOLDAVIJA          2  0 0 2  0:4  0  

Preostale skupine.