Tonči Žlogar je v prvi postavi dobil prednost pred Nastjo Čehom. Foto: Reuters
Tonči Žlogar je v prvi postavi dobil prednost pred Nastjo Čehom. Foto: Reuters
Mile Ačimovič
Mile Ačimovič je povsem iz forme. Foto: Reuters
Denis Kovba
Denis Kovba je odbitek zlahka pospravil za vodstvo 1:0. Foto: RTV SLO
Boštjan Cesar
Boštjan Cesar je dokazal, da je pravi nebeški skakalec. Foto: RTV SLO
Brane Oblak
Brane Oblak je lahko le nemo opazoval. Foto: RTV SLO
Robin van Persie
Nizozemci bodo prezimili na vrhu lestvice G, toda z igro niso navdušili. Foto: EPA
Marco van Basten in Arjen Robben
Marcu van Bastenu še kako manjka napadalec Ruud van Nistelrooy. Foto: EPA

Slovenska igra je bila v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo pred 8.000 premraženimi gledalci povsem brez koncepta, saj je bila sredina povsem brez idej, napadalci pa posledično brez uporabnih žog. Svoj pečat slovenski igri je dodala tudi luknjičasta obramba, ki so jo Belorusi trgali predvsem v drugem polčasu. Edino pozitivno oceno lahko damo igri ob prekinitvi, kjer je Slovenija v prvem polčasu po dveh izmed treh kotov dosegla oba zadetka.

Miren začetek do 16. minute ...
Selektor Brane Oblak je v primerjavi s tekmo proti Luksemburgu napravil le eno spremembo, saj je namesto Nastje Čeha v igro poslal Tončija Žlogarja. Po mirnem začetku tekme se je dogajanje na igrišču razvnelo v 16. minuti, ko so gostitelji po ekspresni akciji povedli. Pred Borutom Mavričem se je znašel Sergej Kornilenko, slovenski čuvaj mreže je žogo komaj odbil, a ta je prišla na pot Denisa Kovbe, ki mu ni bilo težko zadeti.

Do obeh golov prek kotov
Slovenci niso dolgo zaostajali. Že v naslednji minuti so igralci v zeleno-belih dresih izvajali drugi kot, žoga se je odbila od Mateja Mavriča do Boštjana Cesarja, ki je z glavo izenačil. Preostanek polčasa je minil v rahli premoči gostiteljev, ki pa si niso priigrali večjih priložnosti. Izid polčasa je v 43. minuti postavil Klemen Lavrič. Robert Koren je izvajal tretji kot za Slovenijo - dovolj za drugi zadetek! Igralec Lilleströma je poslal izjemno nevaren predložek, napadalec Duisburga se je le rahlo dotaknil žoge in postavil izid polčasa.

Romaščenko ni mogel verjeti
Domači selektor je na začetku drugega polčasa iz igre presenetljivo potegnil Maksima Romaščenka, ki kar ni mogel verjeti odločitvi in je igrišče zapustil za svojimi vrati. Nov zadetek je padel v 52. minuti, ko so gostitelji izigrali slovensko obrambo, Kornilenko se je bolje znašel kot v prvem polčasu in premagal slovenskega vratarja. Napadalec Dnipra iz Dnipropetrovska se je pred Mavričem znova znašel minuto pozneje, a je slovenski čuvaj mreže dvoboj odločil v svojo korist. Razpadu slovenske igre pa kar ni bilo konec. Gostitelji so povedli po natanko uri igre. Aleksander Hleb je izvajal avt daleč od slovenskih vrat, žoga je priletela na rob kazenskega prostora, kjer je Kornilenko udaril s prve in spravil v navdušenje gledalce v Minsku.

V drugem polčasu le ena priložnost
Ob zaostanku smo pričakovali, da bodo Slovenci dvignili raven igre, a zgodilo se je ravno nasprotno - igralci v rdečem so še naprej prebijali slovensko obrambo, ki je najbolj škripala na desni strani, kjer je bil Branko Ilič povsem izgubljen. Le nezbranosti beloruskih igralcev se lahko zahvalimo, da slovenska mreža ni bila še bolj napolnjena. V drugem polčasu je imela Slovenija eno samo priložnost, ko je Andrej Komac z roba kazenskega prostora stresel vratnico. Kazen je prišla kmalu. Koritko je v 85. minuti izvajal prosti strel in žogo poslal skozi sredino živega zidu za 4:2.

Izjavi selektorjev po tekmi:
Brane Oblak:
"Belorusi so imeli svoj dan. Bili so za razred boljši, kar pripisujem temu, da imamo mlado in neizkušeno ekipo. Imeli smo rezultat, vendar nismo zdržali, v obrambi smo na čelu z vratarjem storili preveč katastrofalnih napak. V odmoru smo se dogovorili, da moramo zdržati napade na začetku drugega dela, vendar smo hitro prejeli zadetek. Po izenačenju pa nam je povsem padla koncentracija. Lani smo bili z njimi enakovredni, tokrat so nas nadigrali. Moram reči, da so fantje dali vse od sebe,ampak taka je realnost."

Jurij Petrus: "Menim, da smo zmagali povsem zasluženo, kar lahko pripisujem ozračju v ekipi in prijateljstvu."

BELORUSIJA - SLOVENIJA 4:2 (1:2)
Kovba 16., Kornilenko 52., 60., Koritko 85.; Cesar 17., Lavrič 43.

---------------------------------------
Gajev B. Mavrič
Omeljančuk Ilič
Štanjuk M. Mavrič
Gurenko Cesar
Kulči Jokič
Kovba Koren
Kalačjov Ačimovič *
Romaščenko * Žlogar
A. Hleb Birsa
V. Hleb ** Novakovič **
Kornilenko *** Lavrič
---------------------------------------
* 50./Koritko * 70./ Komac
** 69./Strahanovič ** 82./Burgič
*** 90./Koncevoj
Sodnik: Viktor KASSAI (Madžarska)

Bolgari prevladovali, a le enkrat zabili
Bolgarija je, kljub popolni prevladi na igrišču, v Luksemburgu iztržila minimalno zmago 1:0, ko je branilec Alexander Tunčev z močnim strelom z roba kazenskega prostora ugnal Stephana Gilleta. Super priložnost za povišanje vodstva je v drugem polčasu zapravil Zoran Jankovic po akciji Hrista Yovova in Dimitarja Berbatova.

Nizozemce rešil van Persie
Nizozemci so z zmago proti Albaniji z 2:1 sami zasedli vrh "slovenske" skupine G. Osrednja osebnost dvoboja v Amsterdamu je bil Robin van Persie. Napadalec Arsenala je v 13. minuti z 10 metrov uspešno končal akcijo Jorisa Mathijsena in Ryana Babela, štiri minute pred koncem polčasa pa je njegovo podajo v lastno mrežo preusmeril Nevil Dede.

Debatik Curri je s strelom v vratnico kmalu po odmoru domače igralce najprej opozoril, nato pa znižal vodstvo tulipanov. Ekipa Marca van Bastna ni dovolila presenečenja in dosegla tretjo zmago kvalifikacij.

LUKSEMBURG - BOLGARIJA 0:1 (0:1)
Tunčev 26.

NIZOZEMSKA - ALBANIJA 2:1 (2:0)
v. Persie 14., Dede 41./ag; Curri 67.

Lestvica:                          
NIZOZEMSKA         4  3 1 0  7:2 10
BOLGARIJA          4  2 2 0  7:3  8
ROMUNIJA           3  2 1 0  7:3  7
BELORUSIJA         4  1 1 2  7:10 4
SLOVENIJA          3  1 0 2  4:7  3
ALBANIJA           3  0 1 2  3:6  1
LUKSEMBURG         3  0 0 3  0:4  0