Foto:
Foto:
Veselja Mortena Pedersena po drugem zadetku Norveške.
Norvežani so se na koncu zasluženo veselili zmage.

Brane Oblak je v primerjavi s tekmo proti Italiji v prvo enajsterico uvrstil dve novi imeni. Srečanje sta začela Boštjan Cesar in Klemen Lavrič, izpadla pa sta Amir Karič in Andrej Komac.

Slovenci so začeli tako, kot so napovedovali - odločno in borbeno od prve minute. V minutah premoči pa je John Carew izkoristil napako Jalna Pokorna in sam pred vratarjem Borutom Mavričem po dveh letih spet zadel na domačem igrišču.

Medlo tudi po zadetku Carewa
Zadetek ni prebudil varovancev Braneta Oblaka, ki so z igro po tleh poskušali priti do vrat nasprotnika, a so delali preveč napak. Po eni izmed takih napak se je Steffen Iversen podobno kot Carew nekaj minut prej iz oči v oči sam znašel pred Mavričem, zmagovalec pa je bil tokrat slovenski vratar.

Slovenski nogometaši so prvič zapretili v 34. minuti. Po lepo odigranem protinapadu je Nastja Čeh natančno podal do Klemena Lavriča, ki pa je z volejem streljal mimo gola. Štiri minute kasneje so Norvežani izvedli najlepšo akcijo v prvem delu. Jan Gunnar Solli je prodrl po desnem krilu, natančno podal do Iversena, a je napadalec Evertona z glavo za las streljal čez gol. Varovanci Oblaka so do konca polčasa še dvakrat poskušali s streli z glavo (Boštjan Cesar, Goran Šukalo), izid pa je ostal nespremenjen. Premoč Norveške v prvem delu prikazuje tudi razmerje v kotih, ki je bilo 6:0 za gostitelje.

Ačimovič in Šiljak za kratek čas vrnila nekaj upanja
Takoj po odmoru je kazalo na drugačno sliko na igrišču. Slovenija je pritisnila nasprotnika na svojo polovico. Najlepša priložnost se je po podaji Nastje Čeha ponudila Erminu Šiljku, a je njegov strel z levico vratar Thomas Myhre odbil v kot. Kmalu zatem je z razdalje poskusil še Milenko Ačimovič, toda njegov strel je zletel čez vrata.

Od tega trenutka so gostitelji spet vzeli vajeti v svoje roke in z veliko teka z
lahkoto prihajali do priložnosti. Solli je 59. minuti vnovič prodrl mimo Mitrakoviča, ki se ni najbolje znašel na levi strani, natančno podal do Mortena Pedersena in na semaforju je pisalo že 2:0 za vikinge.

Norvežani so tudi pri izidu 2:0 pokazali, da so predvsem fizično boljši od slovenskih reprezentantov, in še nekajkrat ogrozili Mavriča. Končnih 3:0 je postavil Alexander Odegaard.

Neugodna skandinavska tradicija se tako nadaljuje. Slovenija doslej še nikoli ni premagala katerokoli reprezentanco iz Skandinavije. Proti Norveški so na četrti tekmi Slovenci doživeli še tretji poraz. Razlika v zadetkih: 9:1.

NORVEŠKA - SLOVENIJA 3:0 (1:0)
Carew 7., Pedersen 59., Odegaard 90.

MOLDAVIJA - ŠKOTSKA 1:1 (1:1)
Dadu 27.; Thompson 30.

ITALIJA - BELORUSIJA 4:3 (2:0)
Totti 26./11-m, 74., De Rossi 33., Gilardino 86.; Romaščenko 52., 89., Buljga 77. RK: Jaskovič 90./Belorusija

Lestvica:             
ITALIJA      4 3 0 1 7:5 9
NORVEŠKA      4 2 1 1 6:3 7
SLOVENIJA     4 2 1 1 4:3 7
BELORUSIJA     3 1 1 1 8:5 4
ŠKOTSKA      3 0 2 1 1:2 2
MOLDAVIJA     4 0 1 3 1:9 1


NORVEŠKA    3 - 0     SLOVENIJA
Carew 7.                
Pedersen 59.              
Odegaard 89.              
---------------------------------------
Myhre        B. Mavrič     
Bergdolmo      Pokorn       
Hagen        M. Mavrič     
Lundekvam      Cesar       
Riise        Mitrakovič     
Andresen      Sešlar *      
Solli        Šukalo       
Pedersen **     Čeh        
Larsen       Ačimovič      
Carew *       Lavrič **     
Iversen ***     Šiljak       
* 76./Rusfeldt   * 66./Komac    
** 80./Odegaard   ** 78./Dedič    
*** 88./Johnsen            
25.000; Sodnik: V. IVANOV (Rusija)