Slovenija bo tekmece v Ligi narodov dobila na žrebu v Lozani 24. januarja. Foto: Reuters
Slovenija bo tekmece v Ligi narodov dobila na žrebu v Lozani 24. januarja. Foto: Reuters

Na podlagi razvrstitve glede na Uefine reprezentančne koeficiente bo Slovenija igrala v diviziji C, v kateri bo skupaj z Madžarsko, Romunijo in Škotsko kot nosilec v prvem bobnu. S temi tremi reprezentancami se zato ne more pomeriti.

Iz drugega bobna bo na žrebu 24. januarja v Lozani dobila Grčijo, Srbijo, Albanijo ali Norveško, iz tretjega Črno goro, Izrael, Bolgarijo ali Finsko, iz četrtega pa Ciper, Estonijo ali Litvo. Tri skupine bodo imele po štiri udeležence, ena pa tri, kar pomeni, da Slovence prihodnjo jesen čakajo štiri ali šest tekem.

Vsi štirje zmagovalci skupin bodo napredovali v divizijo B, v kateri bodo tekmovali ob naslednji izvedbi tekmovanja v sezoni 2020/21. Štirje najslabše uvrščeni v skupinah pa bodo nazadovali v divizijo D. Enak sistem tekmovanja bo v vseh štirih divizijah.
Zmagovalci skupin v diviziji A se bodo junija 2019 pomerili za naslov zmagovalca Lige narodov. Najprej bo polfinale, nekaj dni pozneje bosta sledili še tekma za tretje mesto in finale. Sklepni turnir bo v eni izmed držav, ki se bodo uvrstile med najboljše štiri.

Najboljše štiri ekipe v vsaki diviziji, ki se ne bodo prebile na evropsko prvenstvo leta 2020 skozi kvalifikacije, bodo konec marca 2020 odigrale še polfinale in finale za zadnja štiri prosta mesta na Euru 2020. Iz vsake divizije se bo torej na EP na ta način uvrstila po ena reprezentanca.

Sestave divizij pred žrebom, ki bo 24. januarja:

Divizija A: Nemčija, Portugalska, Belgija, Španija (prvi boben), Francija, Anglija, Švica, Italija (drugi boben), Poljska, Islandija, Hrvaška, Nizozemska (tretji boben).

Divizija B: Avstrija, Wales, Rusija, Slovaška (prvi boben), Švedska, Ukrajina, Irska, BiH (drugi boben), Severna Irska, Danska, Češka, Turčija (tretji boben).
Divizija C: Madžarska, Romunija, Škotska, Slovenija (prvi boben), Grčija, Srbija, Albanija, Norveška (drugi boben), Črna gora, Izrael, Bolgarija, Finska (tretji boben), Ciper, Estonija, Litva (četrti boben).

Divizija D: Azerbajdžan, Makedonija, Belorusija, Gruzija (prvi boben), Armenija, Latvija, Ferski otoki, Luksemburg (drugi boben), Kazahstan, Moldavija, Liechtenstein, Malta (tretji boben), Andora, Kosovo, San Marino, Gibraltar (četrti boben).