Srečko Katanec je proti Škotski zadnjič vodil slovensko reprezentanco. Foto: Reuters
Srečko Katanec je proti Škotski zadnjič vodil slovensko reprezentanco. Foto: Reuters
Novinarska konferenca Srečka Katanca ob slovesu od reprezentance
Analiza 1. polčasa tekme Slovenija - Škotska
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija – Škotska
Katanec: Doma nikoli nimamo enakovrednega sojenja

Strelec obeh zadetkov proti Škotski Roman Bezjak je po tekmi (2:2) dejal, da so želeli fantje zmagati za selektorja. To jim ni uspelo, so pa na igrišču pustili dober vtis, čeprav so znova v izdihljajih obračuna prejeli zadetek, ki jim je preprečil večje število točk.

Slovenija je kvalifikacije za svetovno prvenstvo sklenila na 4. mestu, na SP se je neposredno uvrstila Anglija, ki na desetih tekmah ni niti enkrat okusila grenkobe poraza, v dodatne kvalifikacije pa so se uvrstili Slovaki. Škoti so končali na tretjem mestu.

Reprezentanco zapušča z dobrimi občutki
"Bili smo veliko boljši, Škoti so bili celotno srečanje podrejeni, fantom lahko samo čestitam," je uvodoma dejal Katanec in poudaril, da bi se Slovenija uvrstila v dodatne kvalifikacije, če bi tekma trajala 80 minut, saj so Slovenci v zadnjih desetih minutah kvalifikacijskih tekem prejeli preveč golov, zaradi katerih so osvojili manjše število točk, kot bi ga sicer. Reprezentanco zapušča z dobrimi občutki. "V petih letih je bilo postorjeno kar veliko dela. Tisti, ki so me postavili na mesto selektorja, dobro vedo, s kakšnim namenom sem prišel," je dodal.

Zaradi novinarjev ni odstopil
Selektor je nato pojasnil dogovor: "Pred letom dni je bila moja ideja, da pride za sodelavca Tomaž Kavčič. Dogovor je bil, da vodi reprezentanco po enem letu. Fante pozna, ve, kaj se dogaja znotraj ekipe. Pred letom dni sem rekel, da bom prav zaradi odnosa novinarjev do mene in reprezentance nastavljal hrbet do konca, naprej pa naj vodi on. Tak je bil dogovor z vodilnimi." Poudaril je, da na selektorski stolček sploh ne bi sedel, če bi mu pred kvalifikacijami dejali, da se mora uvrstiti na svetovno prvenstvo. Hkrati je priznal, da mu je bilo težko po odhodu Aleksandra Čeferina, ki je zapustil Nogometno zvezo Slovenije (NZS), potem ko je postal predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa). "Če bi bil vaš odnos do reprezentance tak, kakršen mora biti, bi odstopil v trenutku, ko je Čeferin postal predsednik Uefe. A zaradi tega, ker odnos sedme sile ni bil takšen, sem rekel, da ne bom odstopil, ker mediji nimate pravice menjavati nikogar. Nisem jezen na vas, vse to je bilo načrtovano," je poudaril.

Moderno je popljuvati človeka vsepovprek
54-letnik se je znova obregnil ob novinarsko delo. "Moderno je nekoga vsepovprek popljuvati in brez spremljanja reprezentance človeka postavljati v določen položaj. Polagam vam na dušo: ko pridete na novinarsko konferenco, pridite vsaj z argumenti in me postavite kdaj v težavo. Vedite, kaj se dogaja z nogometaši. Meni govorite, da je igralec najboljši, ne veste pa, kaj se z njim dogaja v klubu. Absurdno mi je bilo komunicirati z vami. Žal mi je, če sem koga prizadel, a življenje gre dalje in to je to," je bil jedrnat.

Velika težava: igralci ne igrajo v klubih
Katanec je sicer večkrat ponovil, da preveč reprezentantov ne igra v svojih klubih, to pa je po njegovem mnenju tudi ena izmed glavnih težav reprezentance. "Mislite, da je bila Slovenija v tej skupini favorit? Imamo menjavo generacij," je dejal. "Za naše pojme je bila skupina težka. Anglija in Škotska nam tradicionalno ne ustrezata, Slovaška je zelo cenjena reprezentanca. Naša pa ni formirana. Dokler igralci ne bodo igrali konstantno v klubu, selektor ne bo imel vpogleda v to, česa so igralci sposobni. Poglejte reprezentanco Islandije. Ekipa je sedem, osem let nespremenjena. Fantje igrajo in se razvijajo. Pa to ni moj alibi, to je naše stanje. Naslednik bo imel izredne težave, če bo imel takšno stanje."

Novinarska konferenca Srečka Katanca ob slovesu od reprezentance
Analiza 1. polčasa tekme Slovenija - Škotska
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija – Škotska
Katanec: Doma nikoli nimamo enakovrednega sojenja