Veselje Čehinj na stadionu Matije Gubca v Krškem. Foto: www.alesfevzer.com
Veselje Čehinj na stadionu Matije Gubca v Krškem. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke so si na uvodnih dveh tekmah Lige narodov želele dve zmagi. A se jim želja vsaj proti Češki, sicer s 27. mestom na lestvici Mednarodne nogometne zveze najboljši ekipi v skupini, ni uresničila.

Slovenke so odločno začele tekmo, imele v uvodu precej več strelov, Lara Prašnikar pa je zadela tudi okvir vrat. Toda Čehinje, ki so do zdaj dobile vse tekme s Slovenkami, so povedle v 38. minuti, ko je po kotu sredi kazenskega prostora ostala nepokrita Aneta Pochmanova in žogo poslala v mrežo. Tik pred koncem polčasa je lepo priložnost zapravila Sara Agrež.

Slovenke so se zelo trudile in zaslužile so si vsaj en zadetek. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so se zelo trudile in zaslužile so si vsaj en zadetek. Foto: www.alesfevzer.com

V drugem polčasu so gostiteljice v želji po izenačenju prevladovale, a je manjkalo konkretnosti, nevarnih strelov, tudi poskus Lare Prašnikar v 78. minuti je bil precej preslab. Nevarnejše so bile gostje v 80. minuti, ko je poskusila Eliška Sonntagova, zmago pa so potrdile v 86. minuti, ko je zadela še Klara Cahynova.

Kolman: Zdaj gremo lahko le še navzgor in naprej
"Ne le prvih 15 minut prvega polčasa, z igro smo si zaslužili bistveno več, kot smo na koncu dobili. Ne znam vam povedati, kako sem ponosen na ta dekleta. Zdaj gremo lahko le še navzgor in naprej. Začeli smo odločno, s tem smo hoteli presenetiti Čehinje, menjali smo tudi sistem igre. Dobro smo se pripravili na njih. Škoda je, ker smo dobili poceni gol s prekinitve za 0:1. Med polčasom smo se v garderobi domenili, da gremo bolj na žogo in da bomo več igrali. To smo naredili, kapo dol igralkam. Moram pa poudariti še to: vse tri menjave, ki so vstopile, so naredile razliko," je poudaril selektor Kolman, ki je debitiral na klopi Slovenije. Nasledil je Boruta Jarca.

Novi selektor Saša Kolman je prepričan, da se bo krivulja hitro dvignila navzgor. Foto: www.alesfevzer.com
Novi selektor Saša Kolman je prepričan, da se bo krivulja hitro dvignila navzgor. Foto: www.alesfevzer.com

Zmagovalke skupine se selijo v ligo A, zadnje mesto pelje v ligo C
Slovenke bodo po gostovanju v BiH-u v 3. krogu 27. oktobra igrale v Belorusiji, 31. oktobra pa bodo v 4. krogu gostile istega tekmeca. V zadnjih dveh krogih bo Slovenija 1. decembra gostila BiH, za konec pa 5. decembra igrala na Češkem.

V ligi B je skupaj v štirih skupinah 16 ekip. Zmagovalke skupin bodo napredovale v ligo A, drugouvrščene se bodo v dodatnih kvalifikacijah merile s tretjeuvrščenimi iz lige A za preboj v najvišjo raven tekmovanja, najboljše tretjeuvrščene iz lige B pa bodo igrale za obstanek s tremi najboljšimi drugouvrščenimi iz lige C.

Najslabša tretjeuvrščena ekipa iz lige B bo neposredno izpadla v najnižjo ligo – ligo C. Dodatne kvalifikacijske tekme bodo tako kot finalni del februarja 2024.

Selektor Kolman zadovoljen kljub porazu proti Češki

Liga narodov, liga B, skupina 4, Krško:
SLOVENIJA – ČEŠKA 0:2 (0:1)
Pochmanova 38., Cahynova 86.

Slovenija: Meršnik, Kolbl, Agrež, Golob, Eržen, Rogan (66./Čonč), Korošec, Makovec (85./ Kajzba), Prašnikar, Kramžar, Zver (71./Ivanuša).

Češka: Lukašova, Pečkova, Pochmanova, Dedinova, Vesela (90./Šubrtova), Cahynova, Kotrčova, Khyrova (94./Černa), Sonntagova (90./Starova), Ružičkova (78./Šlajsova), Staškova (78./ Mrazova).

Sodnica: Jelena Pejković (Hrvaška)


BELORUSIJA - BOSNA IN HERCEGOVINA 1:2 (1:1)