Eden najlepših trenutkov v zgodovini slovenskega nogometa - reprezentanti po zmagi v San Marinu družno in povezano čakajo na razplet tekme Poljska - Slovaška. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Eden najlepših trenutkov v zgodovini slovenskega nogometa - reprezentanti po zmagi v San Marinu družno in povezano čakajo na razplet tekme Poljska - Slovaška. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Zlatko Dedić
Zgodba se je uspešno končala mesec kasneje, ko je Slovenija v dodatnih kvalifikacijah izločila Rusijo. Foto: EPA
Slovenski navijač
Kakšne spomine imate vi na izbrano vrsto? Delite svoje spomine, misli in fotografije in jih pošljite - objavili jih bomo v posebni novici. Foto: EPA

Poglejmo le primer v naši državi. Še pomnite poenotenost slovenskega naroda, ko se je ob koncu leta 1990 tudi javno izpovedal, da si želi samostojne poti? Slovenci nikoli pozneje nismo bili tako poenoteni, tej kolektivni ekstazi se je morda še najbolj približala slovenska nogometna reprezentanca.

Romanji na brniško letališče
Spomnite se le obeh romanj na brniško letališče, ko so se nogometaši z zlatim remijem vrnili iz Kijeva in Bukarešte ter z več tisoč ponorelimi navijači bučno veselili prve uvrstitve na evropsko in svetovno prvenstvo. Pa Maribora 2009, ko je celo vedno mirni in preudarni predsednik republike Danilo Türk po zmagi nad Rusijo množici navijačev diktiral: "Kdor ne skače, ni Sloven'c!". Pa vseh devetih tekem na EP-ju in SP-jih, ko se je življenje v državi skoraj povsem ustavilo.

Podroben statistični pregled
Slovenska nogometna reprezentanca je v manj kot 20 letih obstoja pripravila nekaj res odmevnih in nepozabnih zgodb, ki bodo za vedno ostale zapisane v srcih slovenskih športnih navdušencev. Tudi na MMC-ju bi se nogometni reprezentanci radi zahvalili, zato smo pripravili pregled najbolj različnih statističnih podatkov, zanimivosti in preostalih podrobnosti.

Reprezentanca ne le danes, ampak tudi jutri
V teh dneh je z odstopom predsednika NZS-ja Ivana Simiča spet oživel spor okrog izplačila nagrad za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Južni Afriki. S podrobnim statističnim pregledom želimo poudariti pomen in vrednost reprezentančnega nogometa, ki presega čas. Reprezentanca tako ne pripada le 23-erici, ki v dani tekmi brani državne barve, ampak celotnemu narodu, ki se z njo identificira. Predvsem pa pripada prihodnjim generacijam, ki bodo stopale po poti - zdaj lahko že mirno zapišemo - bogate nogometne zgodovine. Le upamo lahko, da bodo imele čim boljše izhodišče v podobi urejenih razmer - tako na Nogometni zvezi Sloveniji kot v infrastrukturi in stroki.

Vabljeni k brskanju podportala namenjenega nogometni reprezentanci. Med drugim lahko preberete:
- Vse izide
- Vse reprezentante
- Najboljše strelce
- Vse nasprotnike
- Različne rekorde
- Videoposnetke
- Spomine akterjev
in še marsikaj ...
Delite svoje misli, svoje spomine ...
Ena izmed številnih rubrik pa je namenjena tudi vam - navijačem. V vaši rubriki bomo zapisali vaše spomine, morda fotografije z gostovanj po Evropi ali velikih turnirjih, zanimive misli in razmišljanja, ki se vam porajajo ob slovenski nogometni reprezentanci. Vaše besedilo in fotografije lahko zapišete v komentarjih pod to novico ali pa pošljete na spodnji elektronski naslov.

slavko.jeric@rtvslo.si