Slovenska obramba se je dobro borila z nevarnimi švicarskimi napadalci. Na fotografiji Boštjan Cesar in Admir Mehmedi. Foto: EPA
Slovenska obramba se je dobro borila z nevarnimi švicarskimi napadalci. Na fotografiji Boštjan Cesar in Admir Mehmedi. Foto: EPA
Granit Xhaka
21-letni Granit Xhaka, rojen v Prištini, sicer pa član nemške Borussie Mönchengladbach, je odločil srečanje v Bernu. Foto: EPA
Milivoje Noaković
Milivoje Novaković je imel v 89. minuti na nogi izenačenje, a je Yann Sommer dobil dvoboj. Foto: Reuters
Slovencem ni uspel veliki met
Pogovor z Boštjanom Cesarjem in Srečkom Katancem
Xhaka z mojstrovino pokopal slovenske upe

Edini gol je padel v 74. minuti, ko je sicer odličnega vratarja Samirja Handanovića premagal Granit Xhaka, ki je z okoli 20 metrov zadel levi zgornji kot slovenskih vrat.

Slovenci so se na razmočenem igrišču stadiona Suisse, kjer je bil med 22.000 gledalci tudi predsednik Fife Švicar Sepp Blatter, dobro borili, a kljub nekaj priložnostim jim ni uspelo matirati Yanna Sommerja. Najbližje golu je bil Zlatan Ljubijankić, ki je v 80. minuti z glavo stresel prečko.

Islandija v dodatne kvalifikacije
V dodatne kvalifikacije se je tako iz slovenske skupine E uvrstila Islandija, ki je v Oslu remizirala z Norveško (1:1). Ob takem razpletu na Norveškem Slovencem morebiten remi ne bi zadostoval, pač pa bi morali zmagati.

Izbijanje Zieglerja s komolcem nekaznovano
Previden začetek tekme na obeh straneh. Nekoliko več želje je bilo opaziti pri Slovencih. Po ukradeni žogi Nejca Pečnika je Aleš Mertelj v 7. minuti z okoli 20 metrov sprožil prvi strel proti Sommerju, ki je imel na spolzkem igrišču kar nekaj težav, da je ukrotil žogo. V 9. minuti je Reto Ziegler v zračnem dvoboju s Pečnikom v domačem kazenskem prostoru žogo odbil s komolcem, kar bi lahko bila enajstmetrovka, vendar sodnik Björn Kuijpers ni dosodil ničesar. Švicarji so v nadaljevanju vzpostavili ravnotežje. Haris Seferović je v 15. minuti po podaji s kota streljal z glavo, a je Handanović pravočasno izbil žogo. Slovenci so poskušali prebiti obrambo Švice, ki pa se je disciplinirano branila.

Slovenci odbili švicarske napade
Po minutah zatišja je Slovenija v 27. prišla do lepe priložnosti. Prodorni Kevin Kampl je na desni strani kazenskega prostora v ogenj poslal Pečnika, čigar strel se je odbil od švicarskega branilca v golavt, vendar je sodniška piščalka ostala nema, tako da kota ni bilo. V 33. minuti je Ziegler močno udaril s prostega strela z okoli 25 metrov, Handanović pa je poskus z zadnjimi močmi odbil. Neroden trk Kampla in Mertlja v 37. minuti se je na srečo končal brez posledic za oba vezista. Malo pozneje je Admir Mehmedi udaril z roba kazenskega prostora in izsilil kot, po katerem so se Slovenci ubranili. V 43. minuti je Tim Matavž zamenjal Pečnika, ki ni mogel več nadaljevati. Švicarji so v končnici polčasa pritiskali, a so Slovenci odbili napade.

Sommer ustavil poskus "motorja" Kampla
Švica je bila na začetku drugega polčasa nevarnejša. V 54. minuti je Gokhan Inler prodrl skozi obrambo in podal pred vrata, kjer pa je bil Barnetta na slovensko srečo prekratek. Pet minut pozneje je z glavo poskusil še Seferović, ki pa ni zadel okvira vrat. V 63. minuti je znova odlični Kampl, motor slovenske ekipe, ukradel žogo enemu izmed švicarskih branilcev in prodrl v kazenski prostor, kjer je sprožil diagonalni strel, a je Sommer ubranil. To je bila najlepša priložnost Slovenije do tedaj. Osamljeni Novaković se je na drugi strani jezil, ker mu Kampl ni podal.

Odlični Handanović nemočen ob mojstrovini Xhake
V 65. minuti je Švica izpeljala protinapad štirih proti dvema, a je Struna blokiral nevaren poskus Seferovića. Sledila je odprta igra na obeh straneh. V 73. minuti je Handanović s panterskimi posredovanji preprečil švicarsko vodstvo, a je bil nemočen le minuto pozneje, ko ga je z mojstrskim strelom z okoli 20 metrov matiral Xhaka, ki je žogo poslal v levi zgornji kot slovenskih vrat.

Prečka Ljubijankića, neizkoriščen "zicer" Novakovića
Slovenci se niso predali. Matavž je v 78. minuti namučil Sommerja, minuto pozneje pa je Zlatan Ljubijankić, ki je zamenjal Mertlja, z glavo po podaji Novakovića stresel prečko. Slovenci so zaigrali na vse ali nič, tako da so imeli Švicarji veliko prostora za protinapade. Na srečo je imela Slovenija v vratih razpoloženega Handanovića. V 89. minuti se je po lepo odigrani akciji Novaković sam znašel pred Sommerjem, a je zadnji ustavil njegov poskus, tako da je ostalo pri 1:0.

SKUPINA E

ŠVICA - SLOVENIJA 1:0 (0:0)
22.014; Xhaka 74.

Švica: Sommer, Lang, Ziegler, Djourou, Senderos, Barnetta (71./Kasami), Inler, Mehmedi (87./Fernandes), Xhaka , Džemaili, Seferović (71./Derdiyok).

Slovenija: Handanović, Brečko, Ilić , Cesar , Struna , Mertelj (79./Ljubijankić), Kurtić, Pečnik (43./Matavž), Kampl (86./Lazarević), Kirm, Novaković.

Sodnik: Björn Kuijpers (Nizozemska)

NORVEŠKA - ISLANDIJA 1:1 (1:1)
Braaten 30.; Sigthorsson 12.

CIPER - ALBANIJA 0:0

Lestvica:                          
ŠVICA *          10  7 3 0 17:6  24
ISLANDIJA **     10  5 2 3 17:15 17
SLOVENIJA        10  5 0 5 14:11 15
NORVEŠKA         10  3 3 4 10:13 12
ALBANIJA         10  3 2 5  9:11 11
CIPER            10  1 2 7  4:15  5
             * - na SP-ju          
                                   
      ** - dodatne kvalifikacije   

Slovencem ni uspel veliki met
Pogovor z Boštjanom Cesarjem in Srečkom Katancem
Xhaka z mojstrovino pokopal slovenske upe