NK Maribor si je z naslovom državnega prvaka prvi izmed domačih klubov zagotovil evropsko vstopnico za novo sezono. Kako daleč lahko v spremenjenih kvalifikacjiha posežejo vijoličasti? Foto: www.maribor-sport.com
NK Maribor si je z naslovom državnega prvaka prvi izmed domačih klubov zagotovil evropsko vstopnico za novo sezono. Kako daleč lahko v spremenjenih kvalifikacjiha posežejo vijoličasti? Foto: www.maribor-sport.com
Pirejski Olympiacos je najtežji možni nasprotnik slovenskih prvakov v 3. predkrogu, a še predtem bodo morali Štajerci v 2. krogu odpraviti prvaka Irske, Bosne, Madžarske ali drugih slabše rangiranih držav. Foto: EPA
Poimenovanja predkrogov so lahko zavajajoča, saj je zadnja stopnica pred 'rajem' še t.i. play-off, kar skupaj z tremi predkrogi pomenijo skupno štiri ovire pred uvrstitvijo v Ligo prvakov oz. evropsko ligo.
Ante Šimundža
Od slovenskih klubov se je v skupinski del pokalov doslej uvrstil le Maribor, ki je v sezoni 1999/2000 zaigral celo v Ligi prvakov. Foto: EPA
'Play-off' pari za Ligo prvakov in evropsko ligo bodo izžrebani 7. avgusta, tekme pa bodo od 18. do 27. avgusta. Obračuni po skupinah se bodo pričeli sredi septembra. Foto: Reuters

Ideje predsednika Evropske nogometne zveze o večjih možnostih manj premožnih klubov za preboj na evropska klubska tekmovanja bodo v sezoni 2009/10 postale realnost. Kvalifikacije za 10 prostih mest v Ligi prvakov so razdeljena na dva dela, v prvem bodo za 5 mest med seboj obračunavali klubi najboljših prvenstev, v drugem pa za preostalih 5 prvaki slabših. Novi sistem je "popestrilo" še novo poimenovanje stopničk na poti do raja. Po 3. kvalifikacijskih (pred)krogih, 20 klubov čaka še "play-off", ki bo dal zadnje udeležence najboljšega klubskega nogometnega tekmovanja na svetu.

Najtežji nasprotnik grški Olympiakos
Slovenski prvak se tako v boju za za elitno Ligo prvakov niti v morebitnem zadnjem predkrogu ne bo mogel srečati z moštvi iz 13 najvišje rangiranih držav, saj se bodo ta pomerila med seboj. V kvalifikacijskem delu, kjer bo tekmoval Maribor, bodo tekmovali samo prvaki iz držav, ki so na Uefini klubski lestvici uvrščeni na mesta od 14 do 53.

Najvišje uvrščeni državi v tej skupini sta Grčija (Olympiacos) in Češka, katerih prvaka se bosta priključija v tretjem predkrogu, vsi preostali prvaki pa bodo tekmovanje začeli v 2. krogu. Prvi krog čaka le predstavnik Črne gore, Malte, Andore in San Marina.

Mariborski cilj - najmanj 6 evropskih tekem
Zlatko Zahovič, športni direktor novih slovenskih prvakov, je že napovedal, da je osnovni evropski cilj Maribora, ki bo imel v 2. krogu kvalifikacij status nosilca, napredovanje v 3. krog, kar bo vijoličastim zagotovilo nadaljnje štiri evropske tekme. V primeru poraza v 3. krogu poražene klube čaka "play-off" v evropski ligi. Če bi se Maribor v kvalifikacijah prebil vse do zadnje stopničke, bi si osemkratni slovenski prvaki že zagotovili nastopanje v skupinskem delu Lige Evropa, kakor se glasi neposredni prevod novega drugorazrednega evropskega tekmovanja.

Kdo v evropsko ligo?
Najmnožičnejše klubsko tekmovanje na stari celini naj bi z novim imenom in podobo pridobilo ugled. Zaradi ukinitve Intertota bo Slovenija tako kot večina preostalih članic Uefe imela enega predstavnika več. Tretjeuvrščeni klub iz PrveLige (Celje/Rudar/Gorica) se bo kot nosilec udeležil prvega predkroga, ki bo na sporedu že 2. julija.

Zmagovalec Pokala Hervis (Interblock ali Koper) in drugouvrščeni klub iz prvenstva pa se tekmovanju priključita v drugem predkrogu, 16. julija 2009. V nadaljevanju slovenske predstavnike pred dvokrožnim skupinskim delom, ki se bo v celoti odvil jeseni, čakata še morebitni tretji predkrog in play-off. Možnost za nastop v krstni sezoni evropske lige ima tako še pet klubov, no, nekaj teoretičnih možnosti imajo tudi še Domžale.

Velikani pridejo šele v skupinah
Slabost novega formata je predvsem zapleten sistem, ki se ga bodo morali navijači še navaditi. Revnejši klubi in države so ostali tudi brez priložnosti, da se poleti pomerijo s kakšnim od evropskih velikanov, kot je bil obračun Olimpije in Liverpoola pred šestimi leti. V takih primerih so lahko "reveži" na račun pozornosti, obiska in TV-pravic tudi dobro zaslužili. Mogoče bo novi format evropskih pokalov, ki naj bi bil naklonjen slabše rangiranim prvenstvom, res dal nekaj več možnosti tudi slovenskim predstavnikom, da dosežejo odmeven rezultat v nogometni Evropi. Lahko torej upamo, da bo kakšen slovenski klub po 10 letih jeseni igral na evropskih zelenicah?

Žreb kvalifikacij za evropska pokala (22. junija):

Liga prvakov:
slovenski prvak: Maribor - nosilec v 2. krogu kvalifikacij
(14. ali 15. julija; 21. ali 22. julija)

Liga Evropa:
pokalni prvak: Interblock/Koper - 2. krog kvalifikacij
(16. julij; 23. julij)

2. uvrščeni - Celje/Rudar/Gorica - 2. krog kvalifikacij
(16. julij; 23. julij)

3. uvrščeni - Celje/Rudar/Gorica - 1. krog kvalifikacij
(2. julij; 9. julij)

Toni Gruden